Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία στην συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπου μία εβδομάδα, να εγείρει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των S-400. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, καταθέτοντας την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2022.
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, για το τι κάνει η αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει σειρά προκλητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αφού ξεκαθάρισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του δημοκρατικού γερουσιαστή, είπε:
«Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία για τα θέματα αυτά και μπορώ να πω με πεποίθηση ότι όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν δει τον πρόεδρο Ερντογάν σε περίπου μία εβδομάδα, θα είναι στην κορυφή και στο επίκεντρο της ατζέντας. Οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μόλις παραθέσατε, δεν αποτελούν μυστικό. Και σε πολλές πτυχές, η Τουρκία δεν ενεργεί όπως επιβάλλεται σε μία σύμμαχο, όπως δείχνει και η προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «βαθιά ενοχλητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο σημείωσε πως «ικανοποιηθήκαμε βλέποντάς την να αποσύρεται από ορισμένες εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων της απόσυρσης των πλοίων της από ύδατα τα οποία η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και την διακοπή των γεωτρήσεων. Αυτά είναι θετικά».
Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε τις σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, κάτι που θα εγείρει ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του. Παρόλα αυτά επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Τουρκία να παραμείνει «αγκυροβολημένη στη Δύση», σημειώνοντας την ευθυγράμμιση των δύο χωρών σε σειρά σοβαρών θεμάτων.
«Έχουμε σημαντικά και επικαλυπτόμενα με πολλούς τρόπους συμφέροντα στη Συρία, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο Αφγανιστάν, στον χειρισμό της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν, όμως θα πρέπει να εγείρουμε άμεσα τις διαφορές μας», είπε ο κ. Μπλίνκεν. Εισπράττοντας την παρατήρηση του γερουσιαστή Μενέντεζ, πως δεν μπορείς να «είσαι αγκυροβολημένη στη Δύση και να απομακρύνεσαι προς κάθε άλλη κατεύθυνση».
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, χαρακτήρισε απίστευτο πως η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας το πλήθος των δημοσιογράφων και δικηγόρων που είναι φυλακισμένοι.
«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όταν απειλεί την Κύπρο στην ίδια την ΑΟΖ της, όταν ανακηρύσσει μία ΑΟΖ που φτάνει μέχρι τη Λιβύη, παραγνωρίζοντας και παρεμβαίνοντας στην ΑΟΖ της Ελλάδας. Όταν εμπλέκεται σε επιθετικές δραστηριότητες κατά της Αρμενίας, με το Αζερμπαϊτζάν και διαδραματίζει έναν άνομο ρόλο στη Λιβύη».
Να σημειωθεί η υποστήριξη που εξέφρασε ο Άντονι Μπλίνκεν στην κύρωση από τη Γερουσία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, με αφορμή τις προσπάθειες των ΗΠΑ κι άλλων χωρών να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη – καθώς δεν συζήτησε ακόμη το θέμα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε κύρωση της σύμβασης από τις ΗΠΑ θα ωφελήσει τα μέγιστα τις ΗΠΑ.
«Να υπενθυμίσω πάντως τη στάση του ως πρόεδρος ή επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, που υποστήριζε την κύρωση της σύμβασης», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, γερουσιαστής Μενέντεζ, υπογράμμισε ότι αν δεν ξεφύγουμε από ιδεοληψίες που κάποιοι έχουν για την συμμετοχή σε παρόμοιες συμβάσεις, θα συνεχίσουμε να σπαταλούμε χρόνο και χρήματα.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς να κυρωθεί η σύμβαση», είπε.
Τέλος ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση για την αποδέσμευση των κονδυλίων της αμερικανικής βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν, τη στιγμή που συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες κατά της Αρμενίας και δεν προχωρά στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Ο κ. Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί ότι θα εμπλακεί προσωπικά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ