24.9 C
Nicosia
Σάββατο 29 Ιούνιος 2024 | 4:36

Με νέο δικηγόρο ξανά ενώπιον Δικαστηρίου ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάζεται εκ νέου ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, καθώς εκπνέει το διάταγμα της κράτησής του, που ζήτησε και εξασφάλισε η Αστυνομία, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, το οποίο πλήττει όλο και περισσότερο το κύρος της Εκκλησίας, δεδομένου των όσων αποκαλύπτονται, είτε αυτά αφορούν την οικονομική πτυχή της υπόθεσης με την εξαπάτηση των πιστών, είτε την ηθική.

Ο ηγούμενος της Μονής, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, πέρασε από πολύωρες ανακρίσεις, δίνοντας απαντήσεις σε σχέση με τα όσα προκύπτουν σε βάρος του αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα, ωστόσο προσκόμισε στις Αρχές και στοιχεία σε σχέση με τους ισχυρισμούς του κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα, στον οποίο, όπως είναι η θέση του, έδινε μεγάλα χρηματικά ποσά για την προεκλογική του εκστρατεία, σε ταξίδια, δώρα ή και οχήματα.

Πέραν όμως του Νεκτάριου, από ανάκριση πέρασαν και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας της Μονής, με το βάρος να πέφτει στους δύο εκ τους μοναχούς που φωτογραφίζονται στον όρκο της Αστυνομίας που κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως ύποπτοι και στους οποίους αναφέρονται μάρτυρες.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι Αρχές έθεσαν ενώπιον των μοναχών σωρεία ερωτημάτων, τα οποία προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τις μαρτυρίες των πιστών που έδιναν εισφορές στην Μονή, τις οποίες φέρεται να οικειοποιήθηκε ο Νεκτάριος, ο οποίος ωστόσο από την πλευρά του απορρίπτει κάθε τέτοιου είδους κατηγορία, δίνοντας εξηγήσεις για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Ωστόσο, ενώπιον των Αρχών, δεν υπάρχουν μόνο μαρτυρίες από πιστούς, ο αριθμός των οποίων είναι διψήφιος, αντιθέτως στο κάδρο βρίσκεται και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, από την οποία προκύπτουν οικονομικά αμαρτήματα της Μονής Αββακούμ, με ένα πόσο πέραν του €1.330.000 να μην έχει δηλωθεί στον φόρο, ενώ όπως ανέφερε και ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, υπάρχει μαρτυρία που δημιουργεί υπόνοια ότι δεν είχαν δηλωθεί τιμολόγια για την ανέγερση και τις εργασίες στο μοναστήρι, ύψους 320 χιλιάδων ευρώ.

Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι μοναχοί, που βρίσκονται σε κοινή συνισταμένη, προκειμένου να τεκμηριώσουν κάποιες από τις αναφορές τους για οικονομικά πάρε-δώσε με την Μητρόπολη Ταμασού, φαίνεται να έδωσαν στοιχεία στους ανακριτές, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα τύχουν της απαραίτητης διερεύνησης.

Παράλληλα, η ανακριτική ομάδα που διερευνά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, αναμένεται να λάβει καταθέσεις από το περιβάλλον τόσο των μοναχών, όσο και του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της διερεύνησης, να ληφθούν επιπρόσθετες καταθέσεις και από το περιβάλλον του Μητροπολίτη Ησαΐα.

Δεδομένου πως το ανακριτικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, η Αστυνομία αναμένεται να ζητήσει την ανανέωση της κράτησης του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, την ώρα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλες συλλήψεις. Υπενθυμίζεται, πως η υπεράσπιση του Νεκτάριου, κατά την προηγούμενη διαδικασία, υποστήριξε πως πίσω από την σύλληψη του μοναχού υπάρχουν αλλότρια κίνητρα, λόγω του ότι έχουν παρέλθει περίπου τέσσερις μήνες από την ημέρα της καταγγελίας και λαμβάνοντας υπόψη πως στα χέρια των ανακριτών υπήρχαν ήδη οι καταθέσεις των πιστών. Ωστόσο, ο ανακριτής της υπόθεσης απέρριψε την θέση της υπεράσπισης, λέγοντας πως η εξέλιξη ήρθε λόγω της έκθεσης του Τμήματος Φορολογίας.

Η νέα διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθεί υπό το πρίσμα νέων δεδομένων, τουλάχιστον, όσον αφορά την υπεράσπιση του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, καθώς μετά την απόφαση της δικηγόρου Ανδριάνας Κλαϊδή να αποχωρήσει από την εκπροσώπηση του, τα ηνία αυτής ανέλαβε ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου.

Της παραίτησης της Ανδριάνας Κλαϊδή από την υπεράσπιση του Νεκτάριου, φαίνεται να προηγήθηκαν κάποια γεγονότα, με την κάθε πλευρά να δίνει την δικής της εκδοχή. Από την μια, πηγές κοντά στη δικηγόρο αναφέρουν ότι η πλευρά των μοναχών φέρεται να απέκρυψε κάποια στοιχεία της οικονομικής πτυχής του σκανδάλου από την ίδια, τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψη της κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων του Αρχιμανδρίτη, ενώ από την άλλη, πηγές κοντά στους μοναχούς αναφέρουν ότι η κα. Κλαϊδή ζήτησε περισσότερα χρήματα, τα οποία ωστόσο, δεν μπορούσαν να δώσουν οι μοναχοί.

Πάντως, από πλευράς του κ. Ευσταθίου, αναμένεται να υποβληθεί ένσταση στο νέο αίτημα της Αστυνομίας, από την οποία μεταξύ άλλων θα ζητήσει να απαντήσει ως προς τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν οι οκτώ ημέρες που βρισκόταν υπό κράτηση ο ύποπτος και γιατί κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω κράτηση του, ενώ πιθανόν να υποβάλει ερωτήματα σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Αρχιμανδρίτη κατά του Μητροπολίτη και αν αυτοί έχουν διερευνηθεί.

Πέραν όμως από τα ποινικά ζητήματα τα οποία τυγχάνουν χειρισμού από την Αστυνομία, υπάρχουν και τα εκκλησιαστικά, τα οποία επιλαμβάνεται για την ώρα η Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας, η οποία σύντομα θα συντάξει το πόρισμά της και ακολούθως, το κατηγορητήριο, θα επιδοθεί στην πλευρά των μοναχών για να το μελετήσουν.

Για την ώρα πάντως, η πλευρά της αδελφότητας της Μονής δεν φαίνεται να έχει καμία ενημέρωση για το πού βρίσκεται το έργο της ανακριτικής επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ όπως εκτιμάται τόσο η σύλληψη του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, όσο και τα στοιχεία των οικονομικών ατασθαλιών, σφίγγουν τον κλοιό κατά των μοναχών για την απόφαση της Εκκλησίας, με πηγές κοντά στην ανακριτική να θεωρούν δεδομένη, την καθαίρεση των μοναχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερωτηματικά Προέδρου ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές

Ερωτηματικά όσον αφορά ενδεχόμενα ζητήματα παραβίασης της αρχής της ισότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λεύκη

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και...

Το ολοκαίνουργιο Volkswagen Tiguan είναι πλέον διαθέσιμο στην Κυπριακή αγορά

Το ολοκαίνουργιο Tiguan βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars και είναι έτοιμο να προσφέρει μία μοναδική οδηγική εμπειρία! Η τρίτη γενιά του SUV της...

Η απόκοσμη τρύπα από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο διαμαντιών στη Σιβηρία

Η τρύπα του ορυχείου φαντάζει εξωπραγματική. Φθάνει τα 525 μέτρα σε βάθος, ενώ η διάμετρος του ανέρχεται σε 1200. Ο λόγος για το ορυχείο Mir (σ.σ. «ειρήνη»...

Ισπανία: Καπετάνιος έχασε τον έλεγχο του σκάφους και «καβάλησε» αμμόλοφο

Καπετάνιος έβγαλε σκάφος στην στεριά και έγινε viral! Το παράδοξο συμβάν σημειώθηκε στην Ισπανία στην περιοχή Φορμεντέρα. Τον γύρο των social media κάνουν πλάνα από σκάφος αναψυχής, το...

Κάγια Κάλας: Ποια είναι η διάδοχος του Μπορέλ – Persona non grata στη Ρωσία

Η Κάγια Κάλας η Εσθονή πρωθυπουργός που θα διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ στην θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν είναι αδιάφορο. Οι επικριτές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!