8.9 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 6:26

Αρχηγός ΓΕΕΦ: Το Ναυτικό εκσυγχρονίζεται

Το Ναυτικό υλοποιεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και μεταξύ άλλων έχουν ενισχυθεί οι αντιπλοϊκές δυνατότητες του, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την συμπλήρωση και σταδιακή επέκταση των δυνατοτήτων της Ναυτικής Βάσης για την  εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων, ανέφερε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος, Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ είπε ότι σήμερα «αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, στο προσωπικό του Ναυτικού που έδωσε τη ζωή του, στους αγώνες για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή μέρα αφιερώνεται πρώτα από όλα στις γυναίκες και αντρες του Πολεμικού Ναυτικού, ως ένδειξη εκτίμησης για το έργο» που επιτελούν και κάλεσε όλους με πίστη στον Αγιο Νικόλαο, τον άγρυπνο πλοηγό να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά «με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας των ναυτικών δυνάμεων, αφενός για την ενίσχυση της παράκτιας ασφάλειας και της κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας  στην ευρύτερη  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως είπε ο Αρχηγός «το Ναυτικό τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, στο πλαίσιο του οποίου μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί οι αντιπλοϊκές μας δυνατότητες, έχει επεκταθεί το Σύστημα Παράκτιας Επιτήρησης, έχουν  αποκτηθεί νέα σκάφη έρευνας και διάσωσης και άλλος συναφής εξοπλισμός, ενώ έπονται και άλλα. Παράλληλα, στο πλαίσιο συνολικής αναβάθμισης των στρατηγικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την συμπλήρωση και σταδιακή επέκταση των δυνατοτήτων της Ναυτικής μας Βάσης, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «το προσωπικό του Ναυτικού, αντάξιο των προσδοκιών μας, διοργανώνει και συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό πολυεθνικών ασκήσεων καθώς και σε συνεκπαιδεύσεις σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της φιλοξενίας φίλων ναυτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη περιοχή λόγω των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται συνεπεία των συγκρούσεων στην περιφέρειά μας”.

Στον τομέα των ανθρωπιστικών αποστολών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, επεσήμανε, “το Ναυτικό παρουσιάζεται πάντα έτοιμο να ενεργήσει όπου και αν απαιτηθεί εντός της περιοχής ευθύνης μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, για παροχή βοήθειας σε πλοία και διάσωση ανθρώπων σε κίνδυνο, συνδράμοντας παράλληλα στην παγίωση του σημαντικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Απευθυνόμενος στους άνδρες και στις γυναίκες της Διοίκησης Ναυτικού, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ είπε πως «έχουμε γη και πατρίδα, όσο έχουμε πλοία στην θάλασσα», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την παρουσία της Φρεγάτας «Ναβαρίνο», που γιορτάζει σήμερα μαζί μας.

Σημείωεσ πως «η γεωγραφική θέση και ο νησιώτικός χαρακτήρας της πατρίδας, στην εσχατιά αυτή της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας επιβάλλουν να είμαστε συνεχώς έτοιμοι να διαχειριστούμε τις προκλήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον οι οποίες συνεχώς αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται. Μόνο με σκληρή εκπαίδευση και ευσυνειδησία μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε διασφαλίζοντας το κυρίαρχο στοιχείο στην περιοχή μας, τη θάλασσα».

Προέτρεψε μάλιστα όλους «με απόλυτη πίστη στις πατρογονικές επιταγές» να συνεχίσουν να εργάζονται στα πλοία, τα ναυτικά παρατηρητήρια, τις μονάδες θαλάσσιας αποτροπής και στη μονάδα υποβρυχίων καταστροφών , «με υψηλό ηθικό, πίστη προς την αποστολή και κυρίως αγάπη προς την πατρίδα».

Απευθυνόμενος στο σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός είπε ότι «τα τρέχοντα γεγονότα εντός και εκτός των συνόρων και ιδιαίτερα ο επιθετικός αναθεωρητισμός και οι διχοτομικές βλέψεις του Τούρκου κατακτητή, μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε την υπέρτατη ευθύνη να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία και να φανούμε αντάξιοι στις επιταγές της ιστορίας και τις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας».

Σημείωσε επίσης ότι «με πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης ουδεμία άλλη επιλογή υπάρχει από το να είμαστε έτοιμοι διαρκώς, να εκτελέσουμε πάση θυσία την αποστολή μας σε θάλασσα ξηρά και αέρα, μέχρι την αποκατάσταση του δικαίου και της νομιμότητας στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!