29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 13:58

Τράπεζες: Μήπως ήρθε η ώρα για χαλάρωση των όρων τους

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι τράπεζες γενικά έμειναν «έξω από το χορό». Μπορεί να ανέστειλαν τις δόσεις δανείων για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να ανέπτυξαν κοινωνική δράση, μπορεί να διέθεσαν κάποια χρήματα σε υγιείς πελάτες τους, αλλά γενικά δεν «έβαλαν ράχη» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Επικαλούμενες τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον φόβο για τυχόν αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, διαχειρίστηκαν την κρίση περίπου …ως θεατές.

Έτσι, δεν είδαμε ευρείας μορφής στήριξη των επιχειρήσεων, αύξηση των δανειοδοτήσεων και χαλάρωση στη χορήγηση ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι οι διαμαρτυρίες πολλών εμπορευομένων και νοικυριών ότι οι τράπεζες τους γύρισαν την πλάτη  σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Τώρα, που προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ίσως οι τράπεζες θα πρέπει να ξαναδούν τη σχέση τους με τους πελάτες τους και τη συνεισφορά τους στην οικονομία. Και μ’αυτό δεν εννοούμε να αρχίσουν να χορηγούν αβέρτα χρήμα σε αξιόχρεους και μη πελάτες. Απλά, να χαλαρώσουν έστω και λίγο, τους πολύ αυστηρούς κανονισμούς τους σε θέματα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και άρα της οικονομίας.

Δεν μπορούμε να αναμένουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι τράπεζες,με την υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν, να είναι απούσες από την εξίσωση.Ούτε γίνεται να ζητούμε από τις επιχειρήσεις να επαναρχίσουν κανονικά τις εργασίες τους, χωρίς το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης.

Πιστεύουμε,λοιπόν, ότι έφτασε η ώρα που οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν υπερβάσεις. Να αντιμετωπίσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ως μελλοντικούς υγιείς πελάτες και να τολμήσουν να τους στηρίξουν.

Μάλιστα, αν χρειαστεί να υποβάλουν σχετικές προτάσεις προς την Κεντρική Τράπεζας και εκείνη να τις μεταφέρει στην Φρανκφούρτη.

Μια οικονομία, όπως η κυπριακή, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της να είναι μικρομεσαίες, δεν μπορεί να ανασυνταχθεί μόνο με το δημόσιο χρήμα. Χρειάζεται άμεσες ενέσεις και από το τραπεζικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες επιβάλλεται να ξαναμελετήσουν τα δεδομένα των πελατών τους, να επαναξιολογήσουν τους κινδύνους και να δουν με περισσότερη συγκατάβαση τα αιτήματα για αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Μια τέτοια άσκηση μπορεί να επιτρέψει τη διάθεση μεγαλύτερων κεφαλαίων στην αγορά, κάτι που αναντίλεκτα θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία μας.

Πιστεύουμε ότι η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας περνά και μέσα από την τραπεζική παρέμβαση. Αυτό,όμως, για να γίνει χρειάζεται χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών και όρων των τραπεζών. Η ώρα γι’αυτή τη χαλάρωση είναι τώρα που η οικονομία άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα της μετά τη δηλητηρίαση της από την πανδημία.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Lufthansa: Άλμα στη ζήτηση πτήσεων προς τις ΗΠΑ

Η ζήτηση για διατλαντικές πτήσεις έχει καταγράψει άλμα από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια να ξανανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως...

Federal Reserve: Αύξηση των επιτοκίων το 2023

Η αμερικανική οικονομία θα συναντήσει σύντομα τον φραγμό της Federal Reserve για την έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος του...

Οριοθετήθηκαν δυο πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού

Σε κινητοποίηση τέθηκαν σήμερα πυροσβεστικές δυνάμεις μετά την εκδήλωση δυο πυρκαγιών, με διαφορά μισής περίπου ώρας, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Συλίκου – Λόφου και...

Χρειάζονται πιο τολμηρές δεσμεύσεις, δηλώνει ο πρόεδρος της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα COP26

Τώρα είναι η ώρα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών και των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να αναλάβουν πολύ πιο τολμηρές δεσμεύσεις...

Lufthansa: Άλμα στη ζήτηση πτήσεων προς τις ΗΠΑ

Η ζήτηση για διατλαντικές πτήσεις έχει καταγράψει άλμα από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια να ξανανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως...

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία- Στρατιωτική συνδρομή και αγορά τριών φρεγατών

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!