22.3 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 10:05

Η Ε. Ένωση να δει τον κακό εαυτό της

Η Ε. Ένωση έχει καιρό που παραπατά. Η ηγεσία της, αλλά και τα κράτη – μέλη παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες στη διαχείριση σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες.

Ενδεικτικά παραδείγματα των διαφορετικών απόψεων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, το μεταναστευτικό, η πολιτική για αύξηση των επιτοκίων, το δημοσιονομικό πλαίσιο, τα μέτρα κατά του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ συνεχίζουν οι γνωστές διαχρονικές διαφορές μεταξύ χωρών του βορρά και νότου.

Η ασυμφωνία για όλα αυτά τα ζωτικά θέματα προκαλεί συνεχώς νέους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο παρά τις πολλές επιτυχίες του στην ιστορική διαδρομή του, δεν κατάφερε να πετύχει την πλήρη ολοκλήρωση του, που είναι ο πάγιος στόχος της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι αδυναμίες που παρουσιάζει σήμερα η Ε. Ένωση μπορούν να αποδοθούν σε πολλούς λόγους οι κυριότεροι των οποίων είναι:

  • Η επιλογή στρατηγική των πολλών διευρύνσεων που έφερε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χώρες που δεν πληρούσαν όλα τα εχέγγυα, αυξάνοντας τα μέλη της Ε. Ένωσης σε 27.
  • Οι ιδιαιτερότητες και οι ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, οι οποίες εμποδίζουν την υιοθέτηση κοινών πολιτικών.
  • Η αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης, με την ανάδειξη στην εξουσία κομμάτων με ακραίες θέσεις (προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά) σε πολλά θέματα.
  • Η απουσία ηγετών με έντονη προσωπικότητα, με όραμα, και με ευσυνείδητη πίστη στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
  • Η μη κατανόηση από τους διοικούντες της Ε. Ένωσης των τεράστιων κοινωνικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
  • Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που αναπτύχθηκε στους ευρωκράτες, δηλαδή σ΄ όλο το διοικητικό προσωπικό της Ε. Ένωσης, το οποίο σήμερα κατάντησε απλώς ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, χωρίς έμπνευση και ιδέες για νέες πολιτικές.

Όλα αυτά (και αρκετά άλλα) αποτελούν σήμερα τα βαρίδια που δεν αφήνουν την Ε. Ένωση να προχωρήσει σ΄ αυτό που ονειρεύτηκαν οι “πατέρες” της Ενωμένης Ευρώπης, Σιουμάν και Μονέ.

Το μέγα ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η εικόνα, ώστε η Ε. Ένωση να ξαναδώσει το όραμα και την προοπτική στους ευρωπαίους. Το διακύβευμα  δεν είναι εύκολο, γιατί δημιουργήθηκαν δεδομένα που εφαρμόζονται για χρόνια στο χώρο της Ε. Ένωσης. Τόσο οι διοικούντες της Ε. Ένωσης, και τα κράτη μέλη, όσον και οι ευρωκράτες έμαθαν να λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους που τους βολεύουν.

Όμως, οι κοινωνίες και οι πολίτες ζητούν πολύ περισσότερα απ΄ όσα σήμερα τους προσφέρει η ενωμένη Ευρώπη. Η Ε. Ένωση θα πρέπει να αναβαθμίσει το θεσμικό ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Θα πρέπει να γίνει ένας Οργανισμός με θέση και άποψη για τα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα στον πλανήτη. Για να το πετύχει, όμως, αυτό επιβάλλεται να προχωρήσει στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, δύο σοβαρές ελλείψεις στην προσπάθεια για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι φανερόν ότι η Ε. Ένωση θα συνεχίσει να είναι ουραγός των διεθνών εξελίξεων και αδύνατος κρίκος στα οικονομικό – κοινωνικά δρώμενα, αν δεν γίνουν βαθιές αλλαγές τόσο στα πρόσωπα που τη διοικούν, όσο και στις μεθοδολογίες λειτουργίας των διαφόρων οργάνων της. Η Ε. Ένωση χρειάζεται ένα εσωτερικό “λίφτινγκ” σε όλους τους τομείς για να μπορέσει να προσφέρει στην Ευρώπη, αλλά και στην ανθρωπότητα όσα ευαγγελίστηκε στις αρχές της ίδρυσης της.

Μια τέτοια αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της Ε. Ένωσης θα βοηθήσει και τα μικρά κράτη που είναι μέλη της, όπως η Κύπρος, λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (π.χ. κυπριακό, μεταναστευτικό, κ.α). Ως άτομο που παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και πρωτοστάτησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση, πιστεύω ότι μια πιο ισχυρή Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο και στο εθνικό θέμα και στην οικονομικό-κοινωνική ανασύνταξη που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η Ε. Ένωση είναι ένα μεγαλειώδες δημιούργημα της μεταπολεμικής Ευρώπης, το οποίο έχει πολλά να προσφέρει όχι μόνο στους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.

Ας φροντίσουμε να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια που τη βαραίνουν σήμερα, διότι χωρίς αυτή ο κόσμος θα γίνει χειρότερος.

Ιωσήφ Ιωσηφ  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πυρκαγιά Λεμεσού: Άρχισαν με το πρώτο φως της μέρας οι ρίψεις νερού

Άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στη βιομηχανική περιοχή...

Υπόθεση Θ.Νικολάου: Η ώρα της απόφασης για τα αίτια θανάτου

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί  στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η απόφαση για την τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου, ο οποιος...

Σε ανοδική τροχιά παραμένει η αγορά πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται για μία ακόμα ημέρα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ενδείξεων για βελτίωση της οικονομίας στην Κίνα, αλλά και των ανησυχιών για την...

Η επιστροφή των Ελλήνων αγοραστών στο real estate – Ποιες περιοχές επιλέγουν

Τη σταδιακή στροφή των Ελλήνων στην αγορά των εξοχικών κατοικιών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ξένοι και ομογενείς κατείχαν τη «μερίδα του...

Ο οδικός χάρτης των επιτοκίων – Τι αναμένεται από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά...

Big Oil: Γιατί η πετρελαϊκή βιομηχανία μισεί τον Μπάιντεν

Επί ημερών του Τζο Μπάιντεν, η βιομηχανία υδρογονανθράκων  γνώρισε αναμφισβήτητα μεγάλη ακμή. Ωστόσο, οι Αμερικανοί πετρελαιάδες δεν βλέπουν με θετικό μάτι τον Αμερικανό πρόεδρο, ισχυριζόμενοι ότι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!