26.2 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 14:26

Η “βόμβα” του μεταναστευτικού και η Κύπρος

Η στήλη αυτή από καιρό προειδοποίησε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας, που ανά πάσαν στιγμή μπορεί να εκραγεί. Τώρα, άρχισαν οι πρώτες εκρήξεις και όλοι πάθαμε σοκ.

Αναμφίβολα, τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα. Αυτοί που τα προκάλεσαν πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία. Δυσφήμισαν τη χώρα μας και έδειξαν ένα απάνθρωπο πρόσωπο που δεν ταιριάζει στην κυπριακή κοινωνία.

Όμως, αντί να δούμε πως αντιμετωπίζουμε σοβαρά και σε βάθος το πρόβλημα, αρχίσαμε την απλοϊκή προσέγγιση του θέματος, με λαϊκίστικες κορώνες. Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης μας θα είναι να διχάσουμε την κοινωνία και να έχουμε και νέα επεισόδια. Αδιαφορώντας για τις προεκτάσεις του προβλήματος,  επαναλαμβάνουμε τον κακό εαυτό μας, που αναγάγει τα πάντα σε ιδεολογήματα και πολιτικές θεωρητικολογίες.

Όσοι  βγαίνουν δημόσια για να επικρίνουν τους ταραξίες της Χλώρακας και της Λεμεσού, δείχνουν να αδιαφορούν για το πρόβλημα του μεταναστευτικού και αρκούνται απλώς στο να καταφεύγουν σε  χαρακτηρισμούς.

Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στη μέση. Η Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες. Ήρθαν πολύ περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να σηκώσει ο τόπος, η οικονομία και η κοινωνία. Η πλειοψηφία τους έρχεται μέσω κατεχομένων και οι πιο πολλοί είναι αδήλωτοι και παράνομοι. Η έλευση τους έχει να κάνει με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που προωθεί η Τουρκία. Το κυπριακό κράτος, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να ελέγξει την κατάσταση και άφησε τη χώρα ως ελευθέρα Κέρκυρα.

Αυτές οι αδυναμίες μας προκαλούν ένα σωρό προβλήματα, δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και σε βάθος χρόνου ίσως δημιουργήσουν και πολιτικά.

Ωστόσο, αυτά δεν σημαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να παίρνει τον νόμο στα χέρια του και να επιτίθεται στους μετανάστες. Πολλοί απ’ αυτούς  είναι νόμιμα στη χώρα μας και ήρθαν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Επίσης, πολλοί απ’ αυτούς είναι χρήσιμοι για την οικονομία μας, γιατί εργάζονται σε τομείς που οι Κύπριοι υποτιμούν ή δεν θέλουν να εργαστούν. Ακόμα, πολλοί με τις οικογένειες τους έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία μας σεβόμενοι τους νόμους, τις αρχές και τις αξίες μας. Άρα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους καταδιώκει ή να ζητά την εκδίωξη τους από την Κύπρο.

Με βάση τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία , θα πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις για το μεταναστευτικό και να τις εφαρμόσει για όλους. Το σημερινό γκρίζο τοπίο για το πως διαχειριζόμαστε τους μετανάστες πρέπει να καθαρίσει. Οφείλουμε να καθορίσουμε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις για την έλευση και παραμονή των μεταναστών στην Κύπρο. Και ανάλογα να χειριστούμε και όσους βρίσκονται στη χώρα και όσους θα έρθουν στο μέλλον.

Οτιδήποτε άλλο απ’ αυτή τη γραμμή πλεύσης, θα διατηρήσει σε ενέργεια τη βόμβα του μεταναστευτικού, με κίνδυνο τη διάσπαση της κοινωνίας μας και την πρόκληση νέων επεισοδίων. Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί ή να το λύσουμε με πορείες, διαδηλώσεις και φωνές στους δρόμους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες. Όλοι μαζί οφείλουν να βρουν τις λύσεις που θα επιτρέπουν την παρουσία των νόμιμων μεταναστών στην Κύπρο και τον επαναπατρισμό όσων δεν πληρούν τις νόμιμες διαδικασίες.

Στην προσπάθεια μας αυτή μπορεί να βοηθήσει και η Ε Ένωση, η οποία έχει πολιτική για το μεταναστευτικό. Ας τα βάλουμε όλα κάτω, λοιπόν, για μια λύση διαρκή και σταθερή. Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε τις σημερινές πρακτικές μας, θα βρεθούμε ενώπιον πολλών δυσάρεστων εκπλήξεων, που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!