28.4 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 20:17

Γιατί σήμερα οι πολίτες έχουν προτεραιότητα…

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το θέμα του μειωμένου φόρου στα καύσιμα και την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τερματίσει τη ρύθμιση για μειωμένο φόρο κατανάλωσης κατά 8 σεντ στα καύσιμα και την επιδότηση στον ηλεκτρισμό.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης το ότι οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν κάτω από τις τιμές που ίσχυσαν στις 7 Μαρτίου του 2022 και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται η συνέχιση της στήριξης των πολιτών με μειωμένο φόρο. Με παρόμοιο επιχείρημα προωθείται και ο τερματισμός της επιδότησης του ηλεκτρισμού. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα λήγουν στις 30 Ιουνίου, οπότε η κυβέρνηση επιδιώκει να τις τερματίσει σε λίγες μέρες.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εκφράζουν διαφωνία με την κυβέρνηση και ζητούν παράταση των ευνοϊκών μέτρων για τους πολίτες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως υποστηρίζουν τα δυο κόμματα, παρά τη μείωση των τιμών των καυσίμων, η ακρίβεια στην αγορά συνεχίζεται και τα νοικοκυριά ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Από τις τοποθετήσεις αυτές βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η μεν κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα της και τα κόμματα επιδιώκουν να είναι αρεστά στην κοινή γνώμη.

Όμως, το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις ανάγκες της κυβέρνησης σε νέα έσοδα, ούτε με τη δημοφιλία των κομμάτων. Τόσο το κόστος των καυσίμων, όσο και του ηλεκτρισμού έχει να κάνει με τις δυνατότητες ή όχι των πολιτών να το επωμίζονται. Αυτή άλλωστε ήταν και η λογική του μειωμένου φόρου στα καύσιμα και η επιδότηση του ηλεκτρισμού.

Αν συμφωνήσουμε επί αυτής της αρχής, τότε εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τις δυνατότητες των πολιτών σήμερα, έστω κι’ αν μειώθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, οι δυνατότητες των πολιτών, όχι μόνο δεν αυξηθήκαν λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού στο 3.01%, αλλά αυξήθηκαν λόγω άλλων παρενεργειών που επέφερε στην οικονομία μας ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, η οποία κατατρώει το εισόδημα των δανειοληπτών κάθε μήνα. Αν μελετήσει κάποιος τα επιτόκια που επιβάλλουν σήμερα οι Εμπορικές Τράπεζες στα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων ανέρχονται στο 9%, δηλαδή ποσοστό που ίσχυε τη δεκαετία του 1990 όταν τα επιτόκια δεν ήταν φιλελευθεροποιημένα και το ανώτατο ποσοστό τους καθορίζετο από την Βουλή!

Ανάλογη εικόνα, υπάρχει και στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, έστω κι’ αν προσφέρονται σε χαμηλότερο ύψος. Τώρα, μετά την προχθεσινή νέα αύξηση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αναμένεται νέο κύμα επιτοκιακών αυξήσεων.

Όμως, δεν είναι μόνο τα επιτόκια που εξανεμίζουν τα εισοδήματα των πολιτών. Είναι και τα καταναλωτικά προϊόντα, τα είδη διατροφής, το κατασκευαστικό κόστος και άλλα.

Άρα, αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος, δεν θα πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση στο θέμα των τιμών των καυσίμων, αλλά να επεκταθούμε σ΄ όλο το φάσμα των αιτιών που επηρεάζουν τις δυνατότητες και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Έχουμε τη γνώμη ότι λόγω της ρευστής κατάστασης στη διεθνή και τοπική οικονομία, λόγω της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, λόγω της άρνησης των τραπεζών για παγοποίηση των αυξήσεων στα επιτόκια (όπως στην Ελλάδα) και λόγω των υπολοίπων ανατιμήσεων στην αγορά, πρέπει να αφήσουμε τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα μέχρι το Σεπτέμβριο. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΑΗΚ θα χρεοκοπήσουν αν για ακόμα τρεις μήνες δεν εισπράξουν αυξημένα έσοδα. Αντίθετα, τα νοικοκυριά θα δυσκολευθούν περισσότερο, αν τους κόψουμε αυτό το ευεργέτημα που τους δόθηκε, λόγω εκτόξευσης του πληθωρισμού στα ύψη.

Η οικονομική πολιτική του κράτους πρέπει να συμβαδίζει με την ανάγκη των πολιτών και να αναλύει όλα τα δεδομένα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα  δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να στηρίξουμε τους πολίτες και μετά το κράτος.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!