Oι προειδοποιήσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ για στάση εργασίας ή άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Δεκέλειας, επαναφέρουν στην επιφάνεια το θέμα των ουσιωδών υπηρεσιών του κράτους.
Μια ομάδα ή συντεχνία εργαζομένων μπορεί να στερεί ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτρισμός από τους πολίτες; Η απάντηση, σίγουρα είναι αρνητική. Όμως, πως το διασφαλίζουμε αυτό;
Το θέμα είναι χιλιοειπωμένο και απασχόλησε πολλές φορές τον τόπο στο παρελθόν. Δυστυχώς, λόγω της αναποφασιστικότητας των εκάστοτε κυβερνήσεων, το θέμα δεν διευθετήθηκε και έτσι κάθε λίγο και λιγάκι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αποστέρησης ουσιωδών υπηρεσιών από τους πολίτες. Αυτή τη φορά μάλιστα το θέμα δεν αφορά εργατική διαφορά μεταξύ ΑΗΚ και συντεχνιών, αλλά ένα πολύπλοκο ζήτημα που έχει να κάνει με τους ρύπους και τις οδηγίες της Ε. Ένωσης.
Η Υπουργός Ενέργειας, κληθείσα να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ είπε ότι “παρακολουθούμε την κατάσταση με τη ΡΑΕΚ, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε περικοπές στην ηλεκτροδότηση”. Η κυβέρνηση, δηλαδή “τρέχει” να προλάβει μην γίνουν περικοπές ρεύματος, αντί να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος που είναι το δικαίωμα των πολιτών για παροχή ρεύματος από το κράτος, εφόσον έχουμε μονοπώλιο στον πάροχο ηλεκτρισμού.
Νομίζουμε ότι ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε τέτοια προβλήματα. Αυτά είναι ζητήματα των περασμένων δεκαετιών. Το κράτος, εφόσον έχει τη μονοπωλιακή παροχή για ηλεκτρισμό, οφείλει με κάθε τρόπο να διασφαλίζει απρόσκοπτα αυτή την υπηρεσία προς τους πολίτες του.
Αν για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση των ουσιωδών υπηρεσιών, να το κάνει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Άλλωστε ο μύθος περί πολιτικού κόστους έχει καταρρεύσει από καιρό, αφού το κόστος που θα επωμιστεί το κράτος (και τα κόμματα) σε περίπτωση διακοπών στην παροχή ρεύματος θα είναι μεγαλύτερο. Οι αντιδράσεις την κοινωνίας θα είναι πολύ πιο έντονες από αυτές των συντεχνιών και τις ομάδες εργαζομένων της ΑΗΚ στον σταθμό της Δεκέλειας.
Η άλλη λύση για να αποφύγουμε αυτές τις περιπέτειες είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, ένα θέμα που σωστά προωθεί η ΡΑΕΚ. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ανταγωνισμός και οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ θα σκέφτονται δύο και τρεις φορές πριν κάνουν χρήση της απεργίας. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα στην Κύπρο και να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού και να εισέλθει ιδιωτικός πάροχος στην αγορά (όπως ετοιμάζεται η εταιρεία Power Energy Cyprus PEC) και πάλι ίσως δεν θα καλύπτει όλη την Κύπρο.
Η λύση στον τομέα του ηλεκτρισμού πρέπει να είναι διπλή. Από τη μία να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση της απεργίας ή της στάσης εργασίας στις ουσιώδες υπηρεσίες και από την άλλη να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε οριστικά τον κίνδυνο μιας σύγχρονης χώρας να απειλείται να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω απεργίας. Ταυτόχρονα, με τη ρύθμιση αυτή, θα αποτραπούν οι κίνδυνοι και για άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες που βρίσκονται, στα χέρια του κράτους.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τον Μάρτιο θα πρέπει να πάρει αποφάσεις γι΄ αυτά τα θέματα.
Είναι ζητήματα που άπτονται της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
Ι.Ιωσήφ