29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 13:09

H «βουβή» προεκλογική και το εκλογικό σώμα

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και ακόμα δεν ακούσαμε συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις από τα κόμματα για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό.

Πέραν των γενικών και εν πολλοίς γνωστών θέσεων τους για το κυπριακό, δεν μας είπαν με ξεκάθαρο τρόπο πως πρέπει να διαχειριστούμε την πανδημία απ’ εδώ και εμπρός, πως θα οδηγήσουμε την οικονομία σε ανάκαμψη, πως θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για όσους έχασαν τη δουλειά τους, πως θα επιλύσουμε τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες.

Ακόμα και στο κυπριακό, η εικόνα είναι ομιχλώδης, αφού κανένα κόμμα δεν μας λέει πως θα ξεπεραστεί η τουρκική απαίτηση για δύο κράτη στην Κύπρο. Οι ψηφοφόροι πριν πάνε στις κάλπες, θα ήταν καλό να γνωρίζουν τι λένε τα κόμματα για το ενδεχόμενο μια νέας 5μερούς, τι θα κάνουμε αν οι Τούρκοι επιμένουν στη λύση δύο κρατών, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει τελικά να μην συγκαλέσει άλλη συνάντηση, λόγω έλλειψης κοινού εδάφους συζήτησης.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι πάμε στις εκλογές χωρίς της κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών. Και γι’ αυτό, δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία που εμπόδισε τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις κατά τόπους επισκέψεις – ενημερώσεις πολιτών.

Η βασική αιτία γι’ αυτή τη «βουβή» προεκλογική εκστρατεία οφείλεται κυρίως στο ότι τα κόμματα δεν έχουν λύσεις στα καυτά προβλήματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις που να οδηγούν σε ξεπέρασμα των πολλών αδιεξόδων. Βρίσκονται και τα ίδια σε δύσκολη θέση, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα, δισεπίλυτα και κυρίως βαθιά.

Αυτή η διάσταση της σημερινής πραγματικότητα οδηγεί στο φαινόμενο να πορευόμαστε σε εκλογές χωρίς νέες ιδέες προτάσεις και λύσεις.

Όμως, από την άλλη πλευρά, οι πολίτες που βιώνουν όλα αυτά τα αδιέξοδα, θέλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων για το πως θα βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα τους.

Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει με το εθνικό θέμα και ποιες οι προοπτικές επίλυσης του. Οι άνεργοι ζητούν να μάθουν για το πότε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις επιζητούν να μάθουν πως θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι νέοι αγωνιούν για το αύριο τους.

Εισήγηση μας, λοιπόν προς τα κόμματα είναι στο 15νθήμερο που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές να ενημερώσουν καλύτερα τους ψηφοφόρους. Να δημοσιοποιήσουν με ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις τους για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους. Αυτό δεν θα κάνει καλό μόνο στους ψηφοφόρους και στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και στα ίδια τα κόμματα που θα υποχρεωθούν να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους ενόψει των νέων δεδομένων που υπάρχουν μπροστά μας.

Βρισκόμενοι στο παρά – πέντε των εκλογών και με τόσα πολλά προβλήματα, μόνο ο δημόσιος διάλογος με θέσεις και προτάσεις μπορεί να συμβάλει και στη μείωση της αποχής και στην καλύτερη επιλογή των ψηφοφόρων.

Εφόσον, όλα τα κόμματα λένε ότι έχουν ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα θέματα, ας τις παρουσιάσουν στο εκλογικό σώμα. Μόνο, έτσι θα υπάρξει πληρέστερη και αρτιότερη ενημέρωση των ψηφοφόρων, οι οποίοι κυριολεκτικά ψάχνουν για προτάσεις που θα τους δώσουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται...

Βιοκαρπέτ: Αύξηση τζίρου 54,69% με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση τζίρου κατά 54,69% σημείωσε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Βιοκαρπέτ εμφανίζοντας επίσης μεγάλη αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,90...

Αναβιώνει η Κεντροαριστερά;

Του Μωυσή Λίτση Η εκλογική επιτυχία του SPD, λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη επικράτηση του ομογάλακτου Εργατικού Κόμματος στις εκλογές στη Νορβηγία, ενισχύει τις ελπίδες...

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη- Εντός εβδομάδας η πλατφόρμα για 36-72 δόσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Όπως δήλωσε ο υπουργός...

Σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην κρίση καυσίμων στη Βρετανία ο στρατός

Η βρετανική Κυβέρνηση ζήτησε από το στρατό της χώρας να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στη διανομή καυσίμων στα πρατήρια, καθώς συνεχίζονται για...

Πυρκαγιά ξέσπασε στη Λεμεσό

Σε συναγερμό τέθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεμεσού το πρωί της Τρίτης 28/9. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!