- Οι πληγές του 2020, σε συνδυασμό με νέες εξελίξεις, δημιουργούν ρευστό τοπίο
Να, που το πολιτικό σύστημα φρόντισε να αυξήσει τα αγκάθια που θα βρούμε μπροστά μας το 2021. Εκεί που θεωρούσαμε ότι η πολιτική κόντρα για τις πολιτογραφήσεις έχει ημερομηνία λήξης, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου αναζωπυρώθηκε. Επίσης, εκεί που πιστεύαμε ότι μεταξύ μας έχουμε κοινό στόχο για την επίλυση του κυπριακού, μας προέκυψαν νέα προβλήματα
Όπως φαίνεται, το νέο έτος δεν θα είναι δύσκολο, μόνο λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων, αλλά και λόγω προεκλογικής περιόδου και διεργασιών για το κυπριακό, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά.
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η νέα χρονιά προβλέπεται αβέβαιη, έστω κι αν άρχισαν οι εμβολιασμοί και κάποιοι πιστεύουν ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών και να δημιουργηθούν συνθήκες ανοσίας θα περάσουν αρκετοί μήνες, ίσως φτάσουμε στο καλοκαίρι.
Ήδη, αυτή τη στιγμή ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας μιλά για οριακή κατάσταση στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία, ενώ τα νέα κρούσματα αυξάνονται, χωρίς να υπολογίζουμε τι θα γίνει μετά τις γιορτές. Τα νέα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν δείχνουν την αγωνία αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα η οικονομία και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στον αναπνευστήρα και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποθεραπεία τους.
Ήδη, η χρονιά που έφυγε άφησε πίσω της τεράστιες ζημιές στις περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ το μέλλον είναι ρευστό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους πιθανότατα να χάσουν τη θέση εργασίας τους, λόγω απολύσεων.
Η πανδημία και η οικονομία, όμως, δεν είναι οι μόνες σοβαρές προκλήσεις το 2021. Νωρίς – νωρίς, μέσα στο β’ 15πενθήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει η λεγόμενη άτυπη 5μερής για το κυπριακό. Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, η νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, δεν στηρίζεται σε οποιεσδήποτε συγκλίσεις ή σε κάποια κοινή βάση. Απλά, τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά η κα Τζ. Λούτ αποφάσισαν να φέρουν τα μέρη κοντά για να δουν κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων για το κυπριακό. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις πιέσεις και το παρασκήνιο που θα προηγηθεί της 5μερούς διάσκεψης, λέμε ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να καταλήξει σε γενικόλογες προθέσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και αυτό, γιατί η πλευρά μας επιδιώκει συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και η τουρκική πλευρά απαιτεί λύση δύο κρατών.
Οι εξελίξεις στο κυπριακό, όποιες κι αν είναι, αναμένεται ότι θα πυροδοτήσουν και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, αφού το Μάιο θα έχουμε βουλευτικές εκλογές Κυπριακό, οικονομία, πανδημία, πολιτογραφήσεις και άλλα αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, στον προεκλογικό διάλογο.
Αμέσως μετά τις εκλογές θα βρεθούμε και πάλι απέναντι στην Τουρκία για τα ενεργειακά. Με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας, μετά τον Ιούνιο θα επαναρχίσουν οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και στα ελλαδοτουρκικά, οι ενεργειακές γεωτρήσεις θα αναζωπυρώσουν την ένταση με την Τουρκία.
Πέραν αυτών των δύσκολων θεμάτων, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της για τις μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και άλλα.
Επίσης, πρέπει να αντιμετωπισθούν τα θέματα των «κόκκινων» δανείων, που μάλλον θα αυξηθούν, της ανεργίας, του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, του επιχειρηματικού κλίματος, των ξένων επενδύσεων και πολλά άλλα.
Όπως γίνεται φανερόν, το 2021 δεν θα είναι ένα συνηθισμένο έτος. Αντίθετα, είναι ένα σύνθετο, με πολλές προκλήσεις έτος, που η έκβαση του θα κρίνει το αύριο της Κύπρου ίσως για πολλά χρόνια μετά.
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με επιτυχία όλες αυτές τις προκλήσεις; Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση, γιατί οι άγνωστες παράμετροι είναι πολλές και συγκεχυμένες
Ιωσήφ Ιωσήφ