18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:31

Το προφίλ του νέου Προέδρου στην οικονομία

  • Ποια προσόντα πρέπει να έχει ο ίδιος και η ομάδα του

 Αν υιοθετήσουμε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες είναι το οικονομικό. Λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων από την εκτόξευση του πληθωρισμού και των αυξημένων αναγκών που έχει κάθε νοικοκυριό, η οικονομία εξελίσσεται σε βραχνά για όλους.

Επειδή στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, έχουμε και Προεδρικές εκλογές, ίσως είναι χρήσιμο να δούμε ποιο προφίλ πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος για να μπορέσει να διαχειριστεί τα προβλήματα της οικονομίας. Και αυτό, γιατί κανένας δεν θα ήθελε έναν Πρόεδρο που δεν θα μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών.

Ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό επίπεδο, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να κατέχει στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι οικονομολόγος.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζει τα βασικά της οικονομίας και να γνωρίζει καλά ότι ένα κράτος για να επιβιώσει θα πρέπει να έχει υγιή δημόσια οικονομικά.

Απ’ εκεί κι ύστερα, θα πρέπει να έχει άριστες σχέσεις με τις παραγωγικές τάξεις του τόπου (συντεχνίες και εργοδότες), γιατί η εργατική ειρήνη αποτελεί κομβικό σημείο για να πάει μπροστά μια οικονομία.

Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να έχει ιδίαν εμπειρία ως προς το πως λειτουργεί μια ανοικτή οικονομία, όπως η δική μας. Η θήτευση σε διευθυντική θέση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για αποτελεσματική και ορθολογιστική διαχείριση οικονομικών θεμάτων.

Με δεδομένο ότι είμαστε χώρα μέλος της Ε. Ένωσης και της ευρωζώνης, ο νέος Πρόεδρος θα ήταν καλό να έχει επαρκείς γνώσεις του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι στον τομέα της οικονομίας. Σήμερα, με τα απανωτά γεγονότα που συμβαίνουν, η Ε. Ένωση λαμβάνει σωρείαν νέων αποφάσεων για οικονομικά, φορολογικά, επενδυτικά, εμπορικά και άλλα συναφή θέματα, που ο νέος Πρόεδρος οφείλει να έχει γνώση, τουλάχιστον όσον αφορά τις στοχεύσεις.

Στα ίδια πλαίσια, ο νέος Πρόεδρος οφείλει να έχει πραγματικές παραστάσεις για όσα λαμβάνουν χώρα στη διεθνή οικονομική σκηνή. Η παγκόσμια οικονομία, με την τεχνολογική επανάσταση, χαρακτηρίζεται από μια τρομερή δυναμική που δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος να αγνοεί. Επίσης, οι περισσότερες διπλωματικές συμμαχίες κρύβουν πίσω τους οικονομικές συμφωνίες. Άρα, η γνώση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και των τάσεων του, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Τέλος, στα προσόντα που πρέπει να έχει ένας σημερινός πρόεδρος είναι η γνώση των αγορών και πως αυτές λειτουργούν. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, θα είναι δύσκολο να κατανοήσει το νέο οικονομικό περιβάλλον και το κυριότερο να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες για τη χώρα.

Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να υπεσέλθουμε σε άλλα επιμέρους προσόντα, όπως το να μην είναι εξαρτώμενος από συμφέροντα, να είναι τίμιος, να μην είναι διαπλεκόμενος, να αποφεύγει τις σπατάλες, να έχει ευαισθησίες για τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού και άλλα παρόμοια, γιατί αυτά αποτελούν αρχικές προϋποθέσεις για όλα τα δημόσια αξιώματα κάθε κράτους.

Καταγράφοντας αυτό το πολύ γενικό προφίλ που πρέπει να έχει κάποιος Πρόεδρος στην οικονομία, προσθέτουμε και την ικανότητα που πρέπει να έχει για να επιλέγει συμβούλους και συνεργάτες που γνωρίζουν πιο λεπτομερειακά την οικονομία και τον κόσμο των αριθμών. Αν δούμε την περίπτωση Μητσοτάκη στην Ελλάδα, πέραν των δικών του αναμφισβήτητων γνώσεων και ικανοτήτων στην οικονομία και στις αγορές, επέλεξε ως Υπουργούς ή συμβούλους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομία, το εμπόριο, την τεχνολογία, τις επενδύσεις και γενικά τις αγορές. Οι επιτυχίες Μητσοτάκη στην οικονομία δεν είναι καθόλου τυχαίες, αλλά στηρίζονται σ’ αυτή τη σύνθεση των δικών του ικανοτήτων και των γνώσεων των συμβούλων του.

Άρα και ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, εκτός των δικών του γνώσεων, εμπειριών και ικανοτήτων θα πρέπει να έχει τη σωστή κρίση, ώστε να πάρει δίπλα του ανθρώπους με γνώσεις, κρίση και πείρα στην οικονομία.

Αυτός που θα εκλεγεί Πρόεδρος, λοιπόν, θα πρέπει να λάβει υπόψη του όλες αυτές τις παραμέτρους, γιατί οι πολίτες έχουν μεγάλες απαιτήσεις στον οικονομικό τομέα. Αν παρ’ ελπίδα, είτε ο ίδιος, είτε οι συνεργάτες που θα επιλέξει, αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων, οι πολίτες θα το αντιληφθούν έγκαιρα και θα τους γυρίσουν την πλάτη, με όλα τα αρνητικά συνακόλουθα για τους ίδιους, αλλά και τον τόπο.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!