33.8 C
Nicosia
Παρασκευή 6 Σεπτέμβριος 2024 | 12:56

Το πέναλτι 12% και η σύνταξη στο 63ο έτος

Το ότι η αναζήτηση άλλης από την υπάρχουσα λύσης για το πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε όσους επέλεξαν την πρόωρη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους θα ήταν δύσκολο εγχείρημα, το γνωρίζαμε όλοι από την αρχή. Αυτό διεφάνη και κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών, όπου οι τρεις υποψήφιοι δεν έδωσαν πειστική λύση στο θέμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε ότι θα μελετήσει σε βάθος το θέμα, χωρίς να αποκλείει κάποια ειδική μεταχείριση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ο κ. Νεοφύτου πρότεινε τη μείωση του πέναλτι για κάποια μεμονωμένα επαγγέλματα και ο κ. Μαυρογιάννης επέμενε στην πλήρη κατάργηση του πέναλτι για όλους τους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες. Με άλλα λόγια και οι τρείς δεν είχαν οριστική λύση που αφενός θα ευνοούσε τους συνταξιούχους στο 63 έτος της ηλικίας τους και αφετέρου δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τώρα, ο υπουργός Εργασίας, αφού μελέτησε το θέμα συγκάλεσε σύσκεψη των Κοινωνικών Εταίρων για να συζητήσουν την αναλογιστική μελέτη καθώς και τις ιδέες και προτάσεις του.  Από την πρώτη σύσκεψη, όμως, διεφάνη ότι οι προτάσεις του Υπουργού δεν ικανοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα. Μάλιστα, η ΣΕΚ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας υπονοούμενα ότι το Υπουργείο προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Με βάση τον Υπουργό θα συγκληθεί νέα σύσκεψη για συνέχιση της συζήτησης για το πέναλτι του 12%. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διάσταση είναι πλήρης με τον Υπουργό να προειδοποιεί δημόσια ότι αν κάποιοι των κοινωνικών εταίρων επιδιώκουν πλήρη κατάργηση του πέναλτι, τότε είναι ως να εισηγούνται γενική μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με 100 εκατ. ευρώ.

Δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει αυτή η συζήτηση, όμως χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα από όλους για να βρεθεί η χρυσή τομή σ’ αυτό το περίπλοκο και σοβαρό θέμα. Ακόμα απαιτείται πραγματικός διάλογος και σωστά επιχειρήματα κι’ όχι προσπάθεια επιβολής της μιας άποψης πάνω στην άλλη.

Το Υπουργείο θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στις απόψεις των Κοινωνικών Εταίρων και να ακούσει τους προβληματισμούς τους. Οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν είναι ανεύθυνοι για να επιδιώκουν να ανατινάξουν στον αέρα το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντίθετα, είναι το κράτος που διαχρονικά δανειζόταν (υπολογίζονται σε 7,5 δις. ευρώ) από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες του και ακόμα να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε. Μάλιστα, το κράτος κατάφερε τα δανεικά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην λογίζονται για σκοπούς δημοσίου χρέους, κάτι που δημιουργεί πλασματική εικόνα για τα χρέη της κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη μας στο θέμα αυτό εμπίπτει και το γνωστό σίριαλ για τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους. Άρα, πρέπει να δούμε και πως αυξάνονται τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι μόνο πως θα μειωθούν τα αποθέματα του.

Εμείς, πιστεύουμε ότι αν μπουν οι αριθμοί κάτω και συναποφασιστεί ότι η λύση που αναζητείται είναι για να βοηθηθούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη από το 12% που τους αποκόπτεται, τότε μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στη σύσκεψη το ποσό που μπορεί να επιβαρυνθεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Άρα, έχουμε το μαγικό νούμερο και εκείνο που απομένει είναι ποιοι θα ευνοηθούν και πως θα γίνει η κατανομή αυτού του ποσού.

Θεωρούμε ότι με ορθολογιστικές προσεγγίσεις μπορεί να βρεθεί λύση και να ωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά πρέπει να ωφεληθούν, διότι όλοι (περίπου 35.000 πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες) είναι αδύνατον να ευνοηθούν απ’ αυτή τη ρύθμιση.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

Σημείωση

Κακώς χαρακτηρίζουμε την αποκοπή του 12% ως πέναλτι. Απλά αποτελεί την αναλογική αποκοπή σύνταξης για όσους αποφασίσουν να αφυπηρετήσουν πριν το καθορισθέν όριο ηλικίας των 65 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στίγκλιτς: Ναι στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς,...

«Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και αναμένουμε λύσεις από το κράτος», λένε οι φαρμακοποιοί

Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και αναμένουμε λύσεις από το κράτος, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πλούταρχος Γεωργιάδης σε σχέση...

Αυτοί είναι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες του ΑΚΕΛ – Οι απολαβές τους

Το ΑΚΕΛ δίδει σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των κοινοβουλευτικών του συνεργατών. Πρόκειται για θεσμό που δημιουργήθηκε το 2002 και ο οποίος θεσμοθετήθηκε με...

Κίνα: Έφτασε στη Χαϊνάν ο τυφώνας Γιάγκι – 400.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους προληπτικά, καθώς ο τυφώνας Γιάγκι έφτασε στη νήσο Χαϊνάν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο νότιο τμήμα...

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,3% για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Ανθεκτική στην επίμονη γεωπολιτική αναταραχή και το αδύναμο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αποδεικνύεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έτους το...

Γεμάτη με παραδείγματα πίστης η πορεία ΕΦ, λέει ο ΥΠΑΜ στους νέους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών

Η εξηντάχρονη πορεία της Εθνικής Φρουράς είναι γεμάτη με παραδείγματα πίστης στο καθήκον και αφοσίωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας κατά την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!