- Πρέπει να συνδυάζει πολιτική αντίληψη, τεχνοκρατική γνώση και ικανότητες
Είναι λογικό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να «βασανίζεται» με τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Η δεδηλωμένη πρόθεση του να παρουσιάσει ένα αξιόλογο, φρέσκο και αξιόπιστο Υπουργικό Συμβούλιο καθυστερεί τις αποφάσεις του. Επίσης, η ιδιαιτερότητα του ότι τον στήριξαν πολλά κόμματα και οργανωμένοι φορείς στην εκλογή του, αυξάνουν τους πονοκεφάλους του. Ακόμα, οι αποκλεισμοί και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ίδιος μέσω δημοσίων δηλώσεων του (50% άνδρες – γυναίκες, όχι κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής, κ.ά.), του προκαλούν επιπρόσθετες δυσκολίες.
Ωστόσο, το θέμα δεν σηκώνει περισσότερη αναβολή. Στις 28 Φεβρουαρίου ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση στη Βουλή, οπότε πριν απ’ αυτή την ημερομηνία υποχρεούται να ανακοινώσει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του. Άρα, η ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για επαφές και τελικές αποφάσεις.
Αν και το θέμα ανάγεται στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και κανένας δεν μπορεί να του ζητήσει τον λόγο για τις όποιες επιλογές του, όλοι έπεσαν πάνω του, ζητώντας εξαργύρωση της υποστήριξης τους.
Στο παιχνίδι αυτό είναι τα κόμματα που τον στήριξαν, είναι οι άνθρωποι που ήταν δίπλα του προεκλογικά, είναι οι διάφοροι μανδαρίνοι που όποτε έχουμε σχηματισμό κυβέρνησης αυτοπροβάλλονται ως εν δυνάμει Υπουργοί και είναι και κάμποσοι συμφεροντολόγοι (χωρίς ιδιαίτερη ιδεολογική απόχρωση ή πολιτική εμπειρία) που εποφθαλμιούν τον υψηλό μισθό και τα ωφελήματα του Υπουργικού θώκου.
Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο, ο κ, Χριστοδουλίδης καλείται να κάνει τις επιλογές του. Επιλογές, που όπως είπε ο ίδιος, θα αποτελέσουν την κορυφαία πολιτική πράξη της διακυβέρνησης του και θα κριθούν ανάλογα από το λαό.
Δεν ξέρουμε πως θα καταφέρει ο νέος Πρόεδρος να τετραγωνίσει τον κύκλο, όμως μπορούμε να δώσουμε κάποια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, στηριζόμενοι στις σημερινές ανάγκες του τόπου και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Οι νέοι Υπουργοί, λοιπόν, θα πρέπει να είναι άτομα που γνωρίζουν καλά το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου, να έχουν αντίληψη του τι σημαίνει άσκηση εκτελεστικής εξουσίας και να γνωρίζουν το αντικείμενο τους.
Ακόμα, θα πρέπει να έχουν υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση και να έχουν διακριθεί στον τομέα τους ως επιτυχημένοι τεχνοκράτες.
Επίσης, βασικό χαρακτηριστικό τους πρέπει να είναι η ικανότητα παραγωγής πολιτικής, οι «φρέσκες» ιδέες και η δυνατότητα τους να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα. Συναφές μ’ αυτά είναι η ανάγκη να έχουν άποψη και θέσεις και να τολμούν να τις λένε δημόσια.
Άτομα, τα οποία έχουν μόνο κομματική στήριξη ή είναι μακριά από την πολιτική πραγματικότητα ή δεν έχουν αντίληψη του τι σημαίνει διακυβέρνηση ενός τόπου και αγνοούν τα προβλήματα της χώρας, δεν θα προσφέρουν τίποτα ούτε στον κ. Χριστοδουλίδη, ούτε στην κοινωνία, ούτε στον τόπο.
Θεωρούμε ότι ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει αυτές τις πραγματικότητες. Είναι για χρόνια στην πολιτική κονίστρα, ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι, ξέρει τις απαιτήσεις της κοινωνίας και γνωρίζει τις σημερινές ανάγκες του τόπου.
Ο τόπος σήμερα έχει μεγάλες προκλήσεις ενώπιον του και πρέπει να επιταχύνουμε τους βηματισμούς μας σ’ όλους τους τομείς. Κανένα θέμα δεν μπορεί να περιμένει. Κυπριακό, οικονομία, εργασιακά, ενεργειακά, μεταναστευτικό, κοινωνική συνοχή, παιδεία, υγεία, ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι όλα πάνω στο τραπέζι και χρήζουν διαχείρισης. Όλα αυτά δεν μπορούν να εξελιχθούν θετικά, αν αυτοί που θα αναλάβουν τη διαχείριση τους δεν τα γνωρίζουν ή δεν έχουν τις ικανότητες για να πάρουν πρωτοβουλίες προς αίσια έκβαση τους.
Η επιλογή, λοιπόν, νέων Υπουργών είναι μια πολιτική πράξη υψίστης σημασίας για τον νέο Πρόεδρο. Πρέπει να καταφέρει να «παντρέψει» την πολιτική αντίληψη με την τεχνοκρατική γνώση και την αδιαμφισβήτητη ικανότητα των ανθρώπων που θα επιλέξει. Η μπάλα είναι στα πόδια του νέου Προέδρου…
Ιωσήφ Ιωσήφ