Το ότι το κράτος μας μπάζει νερά από παντού είναι γνωστό. Το να μην μπορεί, όμως, να εφαρμόζει σωστά τις αποφάσεις, που το ίδιο λαμβάνει είναι πρωτοφανές.
Τα παραδείγματα δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Σε όλα σχεδόν τα θέματα που προωθούνται υπό μορφή αποφάσεων της κυβέρνησης ή της Βουλής, δημιουργούνται προβλήματα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται εγκρίθηκαν και θα έπρεπε να εφαρμοστούν. Ακόμα τρέχουμε για προσωπικό και μηχανογραφικά συστήματα για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα μπει σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.
Επίσης, το περιβόητο e – justice με κόστος 6 εκατ. ευρώ, ακυρώθηκε μόλις τέθηκε σε εφαρμογή και τώρα βρίσκεται στον αέρα.
Ακόμα το θέμα που δημιουργήθηκε με την εγγραφή των εταιρειών στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και την επιβολή προστίμων, που κανένας δεν ξέρει κατά πόσο θα ισχύσουν. Και δεν είναι μόνο αυτά που εκδηλώθηκαν πρόσφατα. Μπάχαλο έγινε και με το σχέδιο ανάπτυξης του Ακάμα, το e – kalathi, το ΓΕΣΥ και πάει λέγοντας.
Είναι φανερόν ότι το κράτος μας αδυνατεί να εφαρμόσει αυτά που το ίδιο αποφασίζει. Και αυτό γιατί, είτε δεν κάνει την απαιτούμενη προεργασία, είτε γιατί δεν γνωρίζει πως θα εφαρμόσει τους νέους θεσμούς και αποφάσεις του.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυτογελοιοποιούμαστε και να ταλαιπωρούμε τους πολίτες. Ακόμα δημιουργούμε επιπρόσθετες δυσκολίες στην οικονομία και σε πολλές περιπτώσεις δυσφημίζουμε τη χώρα μας στα μάτια των ξένων που βρίσκονται εδώ ή στο εξωτερικό.
Το ανησυχητικό είναι ότι η Κύπρος μέχρι τώρα, φημιζόταν για την καλή δημόσια διοίκηση της. Τι συνέβη τώρα και όλα πηγαίνουν στραβά;
Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε πριν συμβούν χειρότερα. Η αντιμετώπιση του απαιτεί τη στενή συνεργασία κυβέρνησης, Βουλής, Νομικής Υπηρεσίας και επιμέρους κυβερνητικών τμημάτων. Η διόρθωση αυτής της αδυναμίας μπορεί να γίνει μόνο με τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων από τη νομοθετική προώθηση ενός θέματος μέχρι την έγκριση και την τελική εφαρμογή του.
Κάθε Υπουργείο ή κυβερνητικό τμήμα πριν προωθήσει κάποιο νέο θεσμό, οφείλει να είναι σίγουρο ότι μπορεί να τον εφαρμόσει σωστά. Διαφορετικά να μην εξαγγέλλονται ρυθμίσεις, που σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουν προβλήματα και δυσλειτουργίες και στο τέλος θα αποσυρθούν.
Η κατάσταση αυτή δείχνει και κάτι άλλο, που επιτέλους πρέπει να γίνει: Αναφερόμαστε στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και πιο λειτουργικό. Παρά τις πολλές εξαγγελίες των εκάστοτε προέδρων της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό και στην αναμόρφωση του κράτους, τίποτα ουσιαστικό φαίνεται ότι δεν έγινε.
Απαιτούνται πολλές τομές στις παρεμβάσεις και στις πρακτικές του κρατικού μηχανισμού. Και εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την κυβέρνηση, ώστε να αποφύγουμε νέα παρατράγουδα.
Η εικόνα που εκπέμπει το κράτος έχει τεράστια σημασία και όλοι έχουμε ευθύνη να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε. Όμως, πρωτίστως αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των δημοσίων λειτουργών.
Ι. Ιωσήφ