25.9 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 2:05

Το μήνυμα των εκλογών και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ένα από τα κύρια ευρήματα των εκλογών είναι ότι τα κόμματα που υποστήριξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές έχουν συρρικνωθεί. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν χάσει σημαντικό μέρος της εκλογής δύναμης τους και αυτό αυτόματα έχει αρνητική  αντανάκλαση και πάνω στον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη.

Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μη διαταράσσει τις παρούσες ισορροπίες εντός της κυπριακής Βουλής, ωστόσο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τα οποία δεν μπορούμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Για παράδειγμα, πως θα προωθήσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμα του ο Πρόεδρος, όταν οι σύμμαχοι του έχουν αποδυναμωθεί; Και δεν μιλάμε για τη στήριξη εντός της Βουλής σε ψήφους, που μπορεί να την εξασφαλίσει, αλλά για την ευρύτερη υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, που χρειάζεται για επιβολή  των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, πως θα διαχειριστεί, με βάση τις δικές του αξιολογήσεις, το κυπριακό, όταν στο Εθνικό Συμβούλιο τα κόμματα που τον υποστηρίζουν θα αισθάνονται περιθωριοποιημένα από το εκλογικό σώμα και ίσως η άποψη τους να μην έχει τη δέουσα βαρύτητα. Και δεν είναι μόνο αυτά. Η καθημερινή εργασία της κυβέρνησης θα γίνεται υπό τη σκιά της έλλειψης επαρκούς κομματικής (και κατ’ επέκταση λαϊκής) υποστήριξης.

Είναι φανερόν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν δημιούργησε πρόβλημα μόνο στο ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ. Το πρόβλημα επεκτείνεται και φτάνει στο Προεδρικό και στον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αφ’ενός για να ενισχύσει τη θέση του στο πολιτικό προσκήνιο και αφ’ ετέρου να διευρύνει τις δυνάμεις που τον στηρίζουν.

Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προσδοκεί οτιδήποτε από το ΑΚΕΛ, το οποίο τώρα που είχε ένα αρνητικό αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα σκληρύνει τη στάση του έναντι της κυβέρνησης. Ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής από το κόμμα της αριστεράς παραπέμπουν σε πιο σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης.

Αντικειμενικά, η μόνη επιλογή στον κ. Χριστοδουλίδη είναι ο ΔΗΣΥ, του οποίου ο ίδιος συνεχίζει να είναι μέλος και πολλοί ψηφοφόροι του τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Φυσικά, το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο, αφού η Πινδάρου συνεχίζει επιμένει στο δόγμα “υπεύθυνη αντιπολίτευση” και  να είναι διχασμένη στο κατά πόσον θα πρέπει να συγκλίνει περισσότερο προς την κυβέρνηση ή όχι. Όμως, και ο ίδιος ο ΔΗΣΥ, εάν θέλει να επανακτήσει ψηφοφόρους που έφυγαν στις Προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να προβεί σε ανάλογες υπερβάσεις που να συνάδουν με την παρούσα πολιτική πραγματικότητα.

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όμως είναι δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές έχουν ταρακουνήσει αρκετές πέτρες του πολιτικού σκηνικού. Τώρα, εναπόκειται στους πρωταγωνιστές του κομματικού σκηνικού να αναλύσουν σωστά τα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που εμφανίστηκαν μπροστά τους.

Σίγουρα, στην ανάλυση του κάθε πολιτικού ή κομματάρχη τίθενται πολλά διλήμματα που έχουν σχέση με τις πολιτικές στα διάφορα θέματα, με τα πρόσωπα των κομμάτων, με τις πολιτικές επιδιώξεις και τις προσωπικές ατζέντες στο μέλλον και άλλα.

Το σίγουρο, όμως, είναι ένα: Οι ευρωεκλογές έχουν αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες και το τοπίο δεν μπορεί να μείνει στάσιμο. ‘Ήδη, κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι  πιέσεις για πρωτοβουλίες που θα εναρμονίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Απόδειξη των πιο πάνω διαπιστώσεων αποτελούν οι εξελίξεις σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Ακόμα, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρά το ότι εξασφάλισε 27% των ψήφων,  με τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, για να ανταποκριθεί στο μήνυμα των εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζει τις απειλές Φιντάν για την Κύπρο

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή,...

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 - 28...

Πως απάντησε ο Χριστοδουλίδης στις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ – Δεν θα εμπλακούμε στο αφήγημα της Τουρκίας

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια – Ο καύσωνας καλά κρατεί

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αδυναμίες και λάθη σε χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών

Αδυναμίες ή και λάθη στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων σε διάφορα Σχέδια, αλλά και λογιστικούς χειρισμούς που δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή εισπράξεων...

Σημαντική πτώση (-1.27%) στο ΧΑΚ

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της βδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,27%, κλείνοντας στις 163,50...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!