17.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 13:20

Το μέγα δίλημμα για την κλιματική αλλαγή

Η ενέργεια, σε συνάρτηση με τα θέματα τις κλιματικής αλλαγής, φαίνεται ότι θα είναι το μεγάλο θέμα για την ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια.

Όπως φάνηκε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη καθώς και στην αντίστοιχη της Γλασκώβης, όλα τα κράτη ανησυχούν και ψάχνουν λύσεις για να προστατέψουν τον πλανήτη από τη ρύπανση και τις άλλες μολυσματικές παρενέργειες που προκαλούνται στην ατμόσφαιρα.

Την ίδια ώρα η Ε. Ένωση και άλλες χώρες του πλανήτη προωθούν τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση, που στην ουσία σημαίνει αντικατάσταση του πετρελαίου και των άλλων γνωστών ρυπογόνων καυσίμων με άλλα, που είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον (ΑΠΕ, υδρογόνο, βιοκαύσιμα, κλπ.).

Στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο που έγινε την Πέμπτη στη Λευκωσία ειδικοί για την ενέργεια εξέφρασαν διάφορες απόψεις για τα θέματα αυτά. Όπως λέχθηκε ενώ όλη η ανθρωπότητα επιζητά την προστασία του περιβάλλοντος είναι δύσκολο να γίνει αμέσως η αντικατάσταση των καυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα, για την ενέργεια, την παραγωγή ηλεκτρισμού, τη λειτουργία της βιομηχανίας, κλπ.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα. Από τη μια είναι οι καταστροφές και τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και από την άλλη είναι η οικονομική απόδοση και ευημερία του πλανήτη.

Για τη χρήση των σημερινών καυσίμων στην ενέργεια έχουν διαχρονικά δαπανηθεί τρισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα, επενδύσεις και εγκαταστάσεις, ώστε να λειτουργεί κανονικά η παγκόσμια οικονομία. Τυχόν άμεση εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής θα δημιουργήσει τεράστιες οικονομικές πληγές. Από την άλλη, αν αφεθούν θα πράγματα ως έχουν, το πιο πιθανόν σενάριο είναι ότι ο πλανήτης θα μας τιμωρήσει.

Ως η καλύτερη λύση προβάλλει η μεταβατική προσαρμογή, που σημαίνει ότι θα πρέπει σταδιακά να εφαρμόζουμε λύσεις φιλικές στο περιβάλλον μειώνοντας την επιβάρυνση στον πλανήτη. Με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο, όπου οι επιπτώσεις στο κλίμα θα μειωθούν και η οικονομική ευημερία δεν θα κλονισθεί επικίνδυνα. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο είναι άγνωστο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κινηθούμε με ισορροπία στο στόχο για προστασία του σπιτιού μας, που λέγεται πλανήτης γη.

Σ’ αυτή τη λύση φαίνεται να κατατείνουν και τα διάφορα κράτη και οργανισμοί, καθώς και η επιστημονική κοινότητα, που βλέπουν και τις δύο όψεις του νομίσματος. Ορθώς, λοιπόν αποφασίστηκε στη Γλασκώβη η διάθεση νέων πόρων για έρευνα, αλλά και για εφαρμογή πρακτικών που μεταφέρουν το κέντρο βάρους της ενέργειας σε πιο φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα.

Την ίδια ώρα, το κάθε κράτος χωριστά θα πρέπει να προωθήσει δικές του πολιτικές για μείωση της εξάρτησης από ρυπογόνα καύσιμα και ουσίες.

Η μικρή Κύπρος, χωρίς ιδιαίτερη βιομηχανία, αλλά με επιπτώσεις στο περιβάλλον της από ρυπογόνες πρακτικές, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ανάπτυξη των ΑΠΕ και άλλων μορφών ενεργειακών προϊόντων φιλικών στο περιβάλλον.

Έχοντας 365 μέρες ήλιο και καθαρό αέρα και υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να ενισχύσουμε τη διεθνή προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!