Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη στην τρίτη κατά σειρά μείωση των ευρωεπιτοκιων. Αυτό έγινε, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που η ΕΚΤ θέλει να τον δει να σταθεροποιείται κάτω από το 2%.
Η εξέλιξη αυτή, αν μεταφερθεί όπως πρέπει στην πραγματική οικονομία, θα βοηθήσει τις οικονομίες, αλλά και τους πολίτες της ευρωζώνης. Χαμηλά επιτόκια σημαίνει φθηνότερο κόστος δανεισμού, μεγαλύτερη πρόσβαση στις τραπεζικές χορηγήσεις, ανακούφιση δανειοληπτών, αύξηση εισοδήματος για άλλους σκοπούς, εντονότερη κινητικότητα της αγοράς και της οικονομίας, νέες επενδύσεις, κλπ.
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι σε πιο βαθμό θα μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια τους οι Εμπορικές Τράπεζες. Και αυτό, γιατί μετά τις δυο πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι δανειζόμενοι δεν είδαν το κόστος των επιτοκίων να υποχωρεί αισθητά.
Ειδικά, εδώ στην Κύπρο, όπου οι τράπεζες μας για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσφεραν το χαμηλότερο ποσοστό στα καταθετικά και το υψηλότερο ποσοστό στα δανειστικά επιτόκια.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν οι τράπεζες να παρουσιάζουν υπερκέρδη και ο δανειζόμενοι να τρέμουν κάθε μήνα που έπρεπε να καταβάλουν τη δόση των δανείων τους.
Ελπίζουμε, τώρα με τη νέα μείωση να γίνει αισθητή η αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στους πολίτες.
Πέραν αυτών που έχουν ήδη δάνεια, υπάρχουν και πολλά νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αγοράσουν σπίτι, αλλά δεν τολμούσαν μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε τέτοια απόφαση, λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Επίσης, υπάρχουν νέοι που θέλουν τραπεζική χρηματοδότηση για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, οι οποίοι και πάλι έβλεπαν ως αντικίνητρο τα πανάκριβα επιτόκια.
Η εξέλιξη αυτή, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τόσο τους πολίτες, όσο και συνολικά την οικονομία.
Αν δε μάλιστα, η κυβέρνηση, όπως αφήνει να νοηθεί, ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, τότε το περιβάλλον της οικονομίας θα γίνει πιο βατό και πιο ευνοϊκό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Όμως, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην οικονομία δεν υπάρχει τίποτα στατικό. Οι μειώσεις επιτοκίων και οι μειωμένος πληθωρισμός μπορεί αύριο να ανατραπούν και να δούμε αυξήσεις επιτοκίων, λόγω ανόδου και πάλι του πληθωρισμού. Ήδη, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λανκάρντ μιλώντας μετά την τρίτη μείωση των επιτοκίων, είπε ότι “αναμένουμε αύξηση του πληθωρισμού” και ότι “δεν θα επιτρέψουμε ο πληθωρισμός να ξεφύγει από τα όρια του 2% στην ευρωζώνη”. Αυτό, ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως σοβαρή προειδοποίηση προς όλους και ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Κατά τη γνώμη μας και με βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα ενώπιον μας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μια πιο ήρεμη εικόνα στους δείκτες του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Αυτό, όμως, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επισυμβεί οτιδήποτε αρνητικότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει το ήδη ρευστό και ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Αν οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο χειροτερεύσουν, τότε δεν θα μιλάμε με οικονομικούς όρους, αλλά με βάση τις επιπτώσεις μιας νέας κρίσης…
Ι. Ιωσήφ