23.9 C
Nicosia
Κυριακή 20 Οκτώβριος 2024 | 14:30

Το κόστος του χρήματος και η οικονομία

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη στην τρίτη κατά σειρά μείωση των ευρωεπιτοκιων.  Αυτό έγινε, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που η ΕΚΤ θέλει να τον δει να σταθεροποιείται κάτω από το 2%.

Η εξέλιξη αυτή, αν μεταφερθεί όπως πρέπει στην πραγματική οικονομία, θα βοηθήσει τις οικονομίες, αλλά και τους πολίτες της ευρωζώνης.  Χαμηλά επιτόκια σημαίνει φθηνότερο κόστος δανεισμού, μεγαλύτερη πρόσβαση στις τραπεζικές χορηγήσεις, ανακούφιση δανειοληπτών, αύξηση εισοδήματος για άλλους σκοπούς, εντονότερη κινητικότητα της αγοράς και της οικονομίας, νέες επενδύσεις, κλπ.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι σε πιο βαθμό θα μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια τους οι Εμπορικές Τράπεζες.  Και αυτό, γιατί μετά τις δυο πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι δανειζόμενοι δεν είδαν το κόστος των επιτοκίων να υποχωρεί αισθητά.

Ειδικά, εδώ στην Κύπρο, όπου οι τράπεζες μας για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσφεραν το χαμηλότερο ποσοστό στα καταθετικά και το υψηλότερο ποσοστό στα δανειστικά επιτόκια.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν οι τράπεζες να παρουσιάζουν υπερκέρδη και ο δανειζόμενοι να τρέμουν κάθε μήνα που έπρεπε να καταβάλουν τη δόση των δανείων τους.

Ελπίζουμε, τώρα με τη νέα μείωση να γίνει αισθητή η αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στους πολίτες.

Πέραν αυτών που έχουν ήδη δάνεια, υπάρχουν και πολλά νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αγοράσουν σπίτι, αλλά δεν τολμούσαν μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε τέτοια απόφαση, λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Επίσης, υπάρχουν νέοι που θέλουν τραπεζική χρηματοδότηση για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, οι οποίοι και πάλι έβλεπαν ως αντικίνητρο τα πανάκριβα επιτόκια.

Η εξέλιξη αυτή, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τόσο τους πολίτες, όσο και συνολικά την οικονομία.

Αν δε μάλιστα, η κυβέρνηση, όπως αφήνει να νοηθεί, ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, τότε το περιβάλλον της οικονομίας θα γίνει πιο βατό και πιο ευνοϊκό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Όμως, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην οικονομία δεν υπάρχει τίποτα στατικό.  Οι μειώσεις επιτοκίων και οι μειωμένος πληθωρισμός μπορεί αύριο να ανατραπούν και να δούμε αυξήσεις επιτοκίων, λόγω ανόδου και πάλι του πληθωρισμού.  Ήδη, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λανκάρντ μιλώντας μετά την τρίτη μείωση των επιτοκίων, είπε ότι “αναμένουμε αύξηση του πληθωρισμού” και ότι “δεν θα επιτρέψουμε ο πληθωρισμός να ξεφύγει από τα όρια του 2% στην ευρωζώνη”.  Αυτό, ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως σοβαρή προειδοποίηση προς όλους και ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Κατά τη γνώμη μας και με βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα ενώπιον μας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μια πιο ήρεμη εικόνα στους δείκτες του πληθωρισμού και των επιτοκίων.  Αυτό, όμως, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επισυμβεί οτιδήποτε αρνητικότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει το ήδη ρευστό και ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Αν οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο χειροτερεύσουν, τότε δεν θα μιλάμε με οικονομικούς όρους, αλλά με βάση τις επιπτώσεις μιας νέας κρίσης…

Ι. Ιωσήφ       

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το κόστος του χρήματος και η οικονομία

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη στην τρίτη κατά σειρά μείωση των ευρωεπιτοκιων.  Αυτό έγινε, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που η...

Η Βουλή και η αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα

Τελικά, η Βουλή έστω και με πλειοψηφία ενέκρινε την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα.  Το συνολικό κόστος αυτής της αύξησης...

S&P: Διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ- για το αξιόχρεο με θετικό Outlook, καθώς δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική...

Στην Αίγυπτο για το «Mediterranean Offshore Conference» ο Υπ. Ενέργειας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, αναχωρεί για την Αίγυπτο, όπου το πρωί της Κυριακής θα συμμετάσχει στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου...

Πολύ υψηλές οι αποδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι "ταύροι" στη Wall Street έγιναν δύο ετών με τον δείκτη S&P 500, τον σημαντικότερο δείκτη παγκόσμιας αναφοράς, να καταγράφει νέα ιστορικά ρεκόρ και...

Έρευνες Αστυνομίας για εντοπισμό των ατόμων που συνεπλάκησαν στις Φοινικούδες

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που συνεπλάκησαν το βράδυ του Σαββάτου στις Φοινικούδες, στη Λάρνακα. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!