Το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κι άλλους τρόπους προστασίας του εισοδήματος των νοικοκυριών από την ακρίβεια που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, είναι θετικό. Το ότι πάμε να αντιγράψουμε ένα θεσμό που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ελλάδας και αποδείχθηκε αποτελεσματικός, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά της σε σωστές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
Το ζήτημα τώρα είναι να κινηθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες, ώστε να προληφθεί το κλείσιμο της Βουλής στις 8 Δεκεμβρίου για να εγκριθεί η νομοθεσία για το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το καλάθι του νοικοκυριού θα αφορά βασικά μια λίστα προϊόντων που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών και θα βοηθήσει κυρίως τις ευάλωτες και οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.
Στην Ελλάδα, που όπως είπαμε, εφαρμόζεται τελευταία με επιτυχία το μέτρο αυτό, έχουν συμπεριληφθεί 51 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, των οποίων οι τιμές ανακοινώνονται για να τις γνωρίζουν οι καταναλωτές.
Δεν ξέρουμε πόσα προϊόντα θα συμπεριληφθούν στη λίστα της Κύπρου, αλλά σίγουρα θα κινηθούμε πάνω – κάτω στην ίδια λογική με την Ελλάδα, αφού οι καταναλωτικές συνήθειες είναι περίπου οι ίδιες, ενώ η βαρύτητα των διαφόρων προϊόντων έχουν παρόμοια επίπτωση στα εισοδήματα των καταναλωτών.
Εκείνο που έχει σημασία είναι η προσπάθεια αυτή να είναι ουσιαστική, να τύχει γενικής στήριξης και να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε.
Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της αγοράς, τα πολλά και αντικρουόμενα συμφέροντα που εμπλέκονται και τις προτεραιότητες του εμπορίου, λέμε ξεκάθαρα ότι αυτό το μέτρο για να πετύχει χρειάζεται την υποστήριξη τόσο των προμηθευτών και των εμπόρων (εισαγωγέων και μη) όσο και των καταστημάτων λιανικής πώλησης (υπεραγορών, κλπ.). Αν δεν υπάρξει αυτή η κοινή στήριξη του νέου θεσμού, τότε ούτε οι τιμές θα μειωθούν, ούτε οι καταναλωτές θα δουν το εισόδημα τους να προστατεύεται.
Άρα, σημαντικό ρόλο στο νέο εγχείρημα έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες εμπορεύονται τα προϊόντα που θα περιληφθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι έχουμε ενώπιον μας μια θετική πρόταση, η οποία μπορεί στο βαθμό που είναι δυνατόν να βοηθήσει στη συνολική προσπάθεια συγκράτησης της ακρίβειας και προστασίας του εισοδήματος, τουλάχιστον των οικονομικά αδύνατων τάξεων του λαού.
Το μέτρο αυτό προσδοκούμε ότι θα συγκρατήσει και τον πληθωρισμό, ο οποίος ανηφόρησε στο 8%, ποσοστό αρκετά υψηλό για τα κυπριακά δεδομένα. Ακόμα, αν αποδώσει η νέα ρύθμιση αναμένεται να βοηθήσει και στον διάλογο για την ΑΤΑ, αφού λογικά πολλά προϊόντα που θα περιληφθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού», θα είναι τα ίδια με αυτά που συνυπολογίζονται για σκοπούς καθορισμού της ΑΤΑ.
Μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις που έγιναν (επιδότηση ηλεκτρισμού, στήριξη ευάλωτων ομάδων, κλπ.), ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.
Η ακρίβεια, ειδικά στον ηλεκτρισμό και στα κύρια είδη διατροφής, είναι πολύ έντονη και την έχει αισθανθεί κάθε πορτοφόλι.
Γι’ αυτό μέτρα που συμβάλλουν στην αποπυροδότηση της ακρίβειας είναι καλοδεχούμενα.
Ελπίζουμε όλοι να συμπεριληφθούν με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να εφαρμοστεί και στην Κύπρο με επιτυχία ο θεσμός αυτός.
Ιωσήφ Ιωσήφ