Σε δύο μέρες μας αποχαιρετά το 2024. Μια χρονιά δύσκολη για την οικονομία μας, μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πίσω της αφήνει πολλά καλά για την οικονομία, αλλά και αρκετά ανοικτά μέτωπα.
Στα καλά, που ήταν και απρόβλεπτα πέρσι τέτοια εποχή, είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού λίγο πάνω από το 2%, η μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους κοντά στο 67% του ΑΕΠ, η αποκλιμάκωση της ανεργίας κοντά στο 6%, η ενίσχυση των δημοσίων ταμείων, κλπ.
Επίσης, το 2024 πετύχαμε ρεκόρ στις αφίξεις και στα έσοδα του τουρισμού, ικανοποιητική ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων και θετική πορεία του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των επιδόσεων, είχαμε και την αναβάθμιση της οικονομίας μας από όλους τους ξένους οίκους αξιολόγησης, που μας ανέβασαν στην κατηγορία Α.
Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αν αναλογισθούμε ότι επιτεύχθησαν εν μέσω μιας διαρκούς διεθνούς αβεβαιότητας που προήλθε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη γειτονική μας Μέση Ανατολή.
Φυσικά, με αυτές τις επιδόσεις δεν επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα της οικονομίας μας. Δυστυχώς, η ακρίβεια συνεχίζεται, το ενεργειακό κόστος ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα επιτόκια συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για όλους μας, το κόστος ενοικίασης και αγοράς κατοικίας είναι ψηλό και γενικά το κόστος διαβίωσης προβληματίζει.
Ακόμα, μέσα στην απερχόμενη χρονιά δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε, όπως πρέπει, τις μεταρρυθμίσεις, το ΓεΣΥ συνεχίζει να προκαλεί πληγές, το κράτος δεν ξεπέρασε τις παθογένειες του, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ακόμα κινείται με βήματα χελώνας και τα κόμματα συνεχίζουν να θέτουν ως προτεραιότητα των αποφάσεων τους το λεγόμενο πολιτικό κόστος.
Όλα αυτά, αποτελούν και τις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε το νέο έτος. Μαζί με τις απρόβλεπτες εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, η Κύπρος πρέπει να λύσει και τα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της.
Είναι φανερόν ότι κατά τη νέα χρονιά απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις, κυρίως εκ μέρους της κυβέρνησης. Από τη μια θα πρέπει να διαχειριστεί το έξωθεν απρόβλεπτο και ρευστό σκηνικό και από την άλλη να θωρακίσει την οικονομία με την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων.
Το στοίχημα, λοιπόν, είναι μεγάλο και ακόμα δεν ξέρουμε τι άλλο θα προκύψει μέσα στο 2025.
Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ετοιμαστεί ένα έκτακτο σχέδιο δράσης που να λαμβάνει υπόψη τόσο τις έξωθεν προκλήσεις, όσο και τις έσωθεν ανάγκες μας. Κινούμενοι πάνω αυτή τη γραμμή θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα το εξωτερικό σκηνικό και να λύσουμε τα προβλήματα στο εσωτερικό.
Αξιοποιώντας τα θετικά του 2024 και κινούμενοι στοχευμένα θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την οικονομία και να περιορίσουμε τους κινδύνους που ενδεχόμενα να μας έρθουν το 2025.
Για να γίνει αυτό, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και τα κόμματα να δείξουν διάθεση συνεργασίας και συναντίληψης, Η προσπάθεια δεν μπορεί να έχει μονοσήμαντο στίγμα. Απαιτείται συνολική δράση και κοινή προσπάθεια.
Άρα, εκτός όλων των άλλων, τη νέα χρονιά θα κριθεί και η διάθεση όλων για να στηρίξουν την οικονομία προς όφελος των πολιτών.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα και τη νέα χρονιά θα επιδείξουν καλή διάθεση, συναντίληψη και συνεργασιακό πνεύμα. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και κυρίως τον σημαντικότερο που είναι η συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, όλες τις παραμέτρους, το διακύβευμα του 2025 είναι η στάση που θα επιδείξει το πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας. Από αυτό θα κριθούν πολλά το 2025…
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ