Η άρνηση της Βουλής να εγκρίνει δυο νομοσχέδια της κυβέρνησης, φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της δυνατότητας υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. Αν μάλιστα δεχθούμε ότι τα δυο νομοσχέδια που απορρίφθηκαν από τους βουλευτές ήταν προσυμφωνημένα, μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής, τότε το πρόβλημα ίσως είναι μεγαλύτερο.
Κι’ όμως, ο κ. Χριστοδουλίδης έχει εκλέγει Πρόεδρος μ’ ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να προωθεί. Αν, όμως, η Βουλή, για οποιονδήποτε λόγο, αρχίσει να απορρίπτει κυβερνητικά νομοσχέδια, τότε όχι μόνο θα πάει στο βρόντο το προεκλογικό πρόγραμμα Χριστοδουλίδη, αλλά θα αρχίσουν να εμφανίζονται και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους.
Σίγουρα, τόσο οι πολίτες όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης, γνώριζαν ότι η πλειοψηφία της Βουλής δεν θα είναι και πολύ φιλική μαζί του, αφού τα δυο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι θα ασκούν αντιπολίτευση (άλλος υπεύθυνη (;) και άλλος σκληρή (;)).
Το ζήτημα που ενδιαφέρει τους πολίτες, όμως, δεν είναι οι καλές ή κακές σχέσεις κυβέρνησης – Βουλής, αλλά η προώθηση λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας. Και καλώς η κακώς, τα περισσότερα προβλήματα επιλύονται με νομοθετήματα, μέσω της Βουλής.
Από τα πιο πάνω, γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της με τη Βουλή και ειδικά στην προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος.
Παρόμοιο θέμα υπήρξε και την περίοδο διακυβέρνησης Βασιλείου, αλλά τότε ο Πρόεδρος είχε μαζί του ένα μεγάλο κόμμα, το ΑΚΕΛ και περίπου κατάφερνε να εξασφαλίζει την πλειοψηφία της Βουλής.
Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, διότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει μαζί του μόνο το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ.
Δεν ξέρουμε πόσο ανησυχεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τα δείγματα γραφής που έδωσε η Βουλή, όμως νομίζουμε ότι θα πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες προς ξεκαθάρισμα του τοπίου. Σίγουρα, δεν μπορεί να ζητήσει από τα κόμματα να του εγκρίνουν “a priori” όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όμως μπορεί να συγκαλέσει μια σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων και να συζητήσει το θέμα αυτό μαζί τους. Να τους εξηγήσει ότι εγείρεται θέμα λειτουργίας του κράτους και πρέπει όλοι να είναι πιο προσεκτικοί. Ακόμα, πριν από κάθε νομοσχέδιο, μπορεί να αναθέτει στους αρμόδιους Υπουργούς του να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να συζητούν τις κυβερνητικές προτάσεις και εάν είναι δυνατόν να εξασφαλίζουν τη συγκατάθεση των κομμάτων.
Δυστυχώς, η Προεδρική Δημοκρατία, που έχουμε ως σύστημα διακυβέρνησης, δεν παρέχει άλλες διεξόδους για προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος και σωστής λειτουργίας του κράτους, παρά τη συνεργασία κυβέρνησης και Βουλής.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, ο κ. Χριστοδουλίδης, μόλις έρθει από τη Γερμανία, να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, διότι άπτεται της λειτουργίας του κράτους. Όταν προεκλογικά ρωτήθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν η Βουλή να απορρίπτει νομοσχέδια που εξυπηρετούν τους πολίτες και την κοινωνία. Κι’ όμως, η Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για το e- kalathi που υποτίθεται ότι θα συγκρατούσε τις τιμές των προϊόντων και θα βελτίωνε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πως θα χειριστεί ο κ. Χριστοδουλίδης αυτό το θέμα, διότι είναι πολύ σοβαρό.
Επίσης, ενδιαφέρον έχει τι θα πουν τα κόμματα.
Ι. Ιωσήφ