- Το κράτος πρέπει να δει τις εξοικονομήσεις και να βάλει στο παιχνίδι και τις τράπεζες
Η κυβέρνηση ορθώς συνοδεύει τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει για την πανδημία και με σειρά μέτρων που αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αν δεν προέβαινε σ’ αυτή την ενέργεια είναι ως να αφαιρούσε από τις επιχειρήσεις το οξυγόνο για να αναπνεύσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε έξαρση τόσο στα λουκέτα, όσο και στα ποσοστά ανεργίας.
Ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η στήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Το κράτος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα για να συντηρεί για μεγάλο διάστημα πολλές επιχειρήσεις και πολλούς εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι προσωρινού χαρακτήρα και αποτελούν μια ένεση μέχρι να ξεπεραστεί το υγειονομικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε πως τα χρήματα που διατίθενται σήμερα είναι προσωρινά και θα πρέπει σε κάποια φάση να γυρίσουν πίσω στα δημόσια ταμεία. Αν δεν γίνει αυτό, να είστε σίγουροι ότι η οικονομία θα καταρρεύσει και θα φτάσουμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Όλα αυτά είναι καλά γνωστά στην κυβέρνηση, η οποία σίγουρα θα προσδοκά τη μελλοντική επιστροφή αυτών των χρημάτων. Όμως, εκείνο που παρατηρείται είναι ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα μόνο με το εργαλείο των δαπανών κι όχι και των εξοικονομήσεων. Και όταν μιλάμε για εξοικονομήσεις, εννοούμε να βρει τρόπους που θα συγκρατήσει τα όποια αποθέματα της, ώστε να αντέξει στη στήριξη της οικονομίας, χωρίς τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουμε.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε την Πέμπτη ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο, γιατί θέλει να διατηρήσει την κατανάλωση στην αγορά.
Όμως, ποια κατανάλωση, αφού τα περισσότερα καταστήματα υπολειτουργούν και οι καταναλωτές είναι πολύ προσεκτικοί; Και ποιων την αγοραστική δυνατότητα θέλει να προστατεύσει, των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έτσι κι αλλοιώς δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση, λόγω της πανδημίας; Είναι προφανές ότι οι έχοντες ανέπαφα τα εισοδήματα τους αυτή την περίοδο προβαίνουν σε αποταμιεύσεις, ενώ οι υπόλοιποι του ιδιωτικού τομέα περιμένουν από το κράτος να… τους στηρίξει.
Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δει και τον τομέα των εξοικονομήσεων, διότι δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμα καιρό θα μας ταλαιπωρεί η πανδημία.
Ένα άλλο θέμα, είναι το ότι η κυβέρνηση άφησε έξω από την εξίσωση σωτηρίας της οικονομίας τις τράπεζες. Οι τράπεζες, σήμερα, διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα (πέραν των €15 δις) και μέχρι τώρα δεν τις είδαμε να προβαίνουν σε ικανοποιητική χρηματοδότηση της οικονομίας. Προβαίνουν σε κάποιες χορηγήσεις, αλλά όπως λένε οι ίδιες είναι προσεκτικές για να μην αυξηθούν κι άλλο τα «κόκκινα» δάνεια. Μα, κανένας δεν τους είπε να δανείσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές ή όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια, όμως να χαλαρώσουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς την υπόλοιπη οικονομία.
Κανονικά, οι τράπεζες θα έπρεπε να δουν την ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα και ως μια ευκαιρία για να αυξήσουν τα έσοδα τους. Όμως, για να γίνει αυτό, θα έπρεπε και οι ίδιες να είναι έτοιμες να πάρουν ρίσκα και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν είναι έτοιμες για αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας και έτσι έχουν τα ταμεία τους κλειστά. Όμως, μ’ αυτή την τακτική, ούτε την οικονομία στηρίζουν, ούτε τη ρευστότητα τους αξιοποιούν για νέα εισοδήματα.
Πιστεύουμε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες πρέπει να επαναμελετήσουν τα δεδομένα και να βρουν τρόπους να στηρίξουν την οικονομία, χωρίς να κινδυνεύουμε να μπούμε σ’ ένα νέο λούκι χρεοκοπίας, είτε της συνολικής οικονομίας, είτε των επιχειρήσεων.
Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το οικονομικό σκέλος της πανδημίας είναι ως και αύριο θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός και όλα θα είναι όπως πρώτα. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η σημερινή αρνητική κατάσταση να διατηρηθεί και το 2021. Και τότε δεν θα μπορούμε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε την οικονομία να σώσουμε…
Ιωσήφ Ιωσήφ