7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:11

Τα αχαρτογράφητα νερά και οι λύσεις

• Άνοιξαν πολλά μέτωπα και απαιτείται δυναμική παρέμβαση από την κυβέρνηση

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τελευταία άνοιξαν πολλά μέτωπα. Μέτωπα που δημιουργούν θολούρα και σύγχιση. Μέτωπα που αναπαράγουν την αμφιβολία και απειλούν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις. Μέτωπα που μας οδηγούν σε αχαρτογράφητα νερά.

Ξεκινώντας από το κυπριακό, παρατηρούμε ότι η εκλογή στα κατεχόμενα του εγκάθετου της Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ, δεν προμηνύει καλές εξελίξεις για το μέλλον.

Ο άνθρωπος αυτός, πέρα από πειθήνιο όργανο του Ερντογάν, είναι κάθετα εναντίον και της λύσης ομοσπονδίας. Αυτό σημαίνει ότι το κυπριακό κινδυνεύει να εισέλθει σε επικίνδυνες ατραπούς, με άγνωστη την κατάληξη του.

Ήδη, ξένα ΜΜΕ εκτιμούν ότι «η Κύπρος βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στη διχοτόμηση». Καθοριστικός στις εξελίξεις θα είναι ο ρόλος των ΗΕ, της ΕΕ και των άλλων εμπλεκομένων ξένων δυνάμεων, που μέχρι τώρα ευνοούσαν και μας παρότρυναν για μια λύση ομοσπονδίας. Ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο καθένας μας για την ομοσπονδιακή λύση, το ζητούμενο είναι ποιο μοντέλο λύσης θα την υποκαταστήσει για να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων;

Πέρα, όμως από το κυπριακό, αβεβαιότητα άρχισε να διαφαίνεται και για την ομαλότητα της πολιτικής ζωής. Η ξαφνική ιδέα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, σε συνδυασμό με την απαίτηση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, δείχνει ότι εισερχόμαστε νωρίτερα σε κλίμα κομματικής αντιπαράθεσης και αντεγκλήσεων.

Συναφές μ’ αυτό, είναι και η απειλή του ΔΗΚΟ ότι δεν θα εγκρίνει τον Προϋπολογισμό του κράτους, αν η κυβέρνηση δεν επιτρέψει στον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει τις πολιτογραφήσεις.

Την ίδια ώρα πλήρως αρνητική είναι και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσον αφορά το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων. Τα όσα είδαμε και ακούσαμε τελευταία, δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας άποψη για το κράτος μας, αλλά και όλο τον πλανήτη. Εκτός της δυσφήμισης, η Κύπρος θα έχει σοβαρές απώλειες από την κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος που υπολογίζονται περίπου στα 2.6 – 3 δις ευρώ.

Αμφιβολίες υπάρχουν και όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Ενώ αρχικά φάνηκε ότι ελέγξαμε την κατάσταση με τα νέα κρούσματα, τώρα αποδεικνύεται ότι ο ιός «ζει και βασιλεύει» εντός της Κύπρου. Και δυστυχώς, αυτή τη διαπίστωση επενεργεί εκτός των υγειονομικών δεδομένων και πάνω στην οικονομία.

Βλέποντας, όλα τα πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας (κυρίως στο εθνικό θέμα και την οικονομία), νομίζουμε ότι απαιτείται μια πιο δυναμική παρέμβαση εκ μέρους του Προέδρου και της κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη μας, ο Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει πιο δυναμικές πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, με σκοπό να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τον Τατάρ και να ενημερώσει το λαό για τις προθέσεις των Τούρκων. Επίσης, η πολιτική ηγεσία πρέπει να μας πει ποιο είναι το δικό μας πλάνο για αντιμετώπιση των νέων τουρκικών αξιώσεων.

Στο θέμα της Βουλής, θα πρέπει να γίνουν επαφές με τα κόμματα για να φανούν οι προθέσεις τους, ώστε να μην εμπλακούμε σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Στο θέμα των πολιτογραφήσεων πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες και ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του. Επίσης, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι δεν είμαστε χώρα εμπορίας Ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Την ίδια ώρα για να βοηθήσει η οικονομία και να μην χαθούν οι ξένες επενδύσεις, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να εγκαταλειφθούν οι σκέψεις για να κάνουμε μόνοι μας άλλο επενδυτικό πρόγραμμα. Μπορούμε να αντιγράψουμε κάποιο Πρόγραμμα από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που να είναι αξιόπιστο, διάφανο και κυρίως πειστικό προς την Ευρώπη. Ακόμη, μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων κι όχι με την παραχώρηση διαβατηρίων.

Τέλος, στο θέμα της πανδημίας οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να εξυπηρετούνται οι στόχοι τόσο του ελέγχου του ιού όσο και της προστασίας της οικονομίας.

Μόνο αν αναληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους και οι πολίτες θα αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά. Η απλή και γενική διαχείριση της κατάστασης, δεν εξαφανίζει τα προβλήματα, ούτε προσφέρει λύσεις. Και σήμερα, οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις που θα τους επιτρέψουν να δουν το μέλλον τους διαφορετικά…

Ιωσήφ Ιωσήφ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!