9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:34

Ο πληθωρισμός μειώνεται, τα επιτόκια πότε;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Κύπρο συνεχίζοντας την καθοδική πορεία του για έβδομο συνεχόμενο μήνα, μειώθηκε στο 3.01%. Μάλιστα, η υποχώρηση αυτή έφερε τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δυο ετών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα διάφορα μέτρα που λήφθηκαν από τις κυβερνήσεις Αναστασιάδη και στη συνέχεια Χριστοδουλίδη κατάφεραν να αποκλιμακώσουν τις τιμές σημαντικών προϊόντων και να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε η ακρίβεια και αναβαθμίστηκε αμέσως το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Όμως, φαίνεται υπήρξε μια ουσιαστική βελτίωση που λογικά θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ενώ, όμως, ο πληθωρισμός φαίνεται να συγκρατείται, τα επιτόκια που ήταν το βασικό φάρμακο κατά του πληθωρισμού, συνεχίζουν στα υψηλά επίπεδα που τα ανέβασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (από -0.5% στο 3.25%). Μάλιστα, επειδή στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κινείται γύρω στο 6% και θεωρείται υψηλός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητά ακόμα την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων ώστε να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%. Αυτό, τουλάχιστον δηλώνουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μιλούν για ανάγκη νέας αύξησης των ευρωεπιτοκίων.

Με βάση τα πιο πάνω, είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν η ΕΚΤ αυξήσει κι’ άλλο τα ευρωεπιτόκια, η Κύπρος (όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης) θα πρέπει να εναρμονίσουν ανάλογα τα επιτόκια τους. Εμείς, όμως, σήμερα δεν έχουμε ανάγκη τα τόσο υψηλά επιτόκια, αφού ο πληθωρισμός στην Κύπρο αποκλιμακώνεται.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το βάρος πέφτει στους ώμους των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλές στο θέμα των επιτοκίων. Οφείλουν για να προστατεύσουν τους πελάτες τους και να αποτρέψουν νέα προβλήματα στην οικονομία να περιορίσουν το ύψος των επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορούν.

Στην προσπάθεια αυτή οφείλει να εμπλακεί και η  κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πείσει τις τράπεζες να επιδείξουν μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος και να μην βλέπουν μόνο την πρόσκαιρη κερδοφορία τους.

Αυτό θα συμβάλει τόσο στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όσο και στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Ακόμα, θα ενισχύσει την προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και οικονομίας μας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια φάση που η οικονομία αρχίζει να παίρνει ανάσες από τον πληθωρισμό και αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε.

Αν μάλιστα, εφαρμοστεί και η πλατφόρμα τιμών με το e-kalathi που προωθεί η κυβέρνηση, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα οδηγηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τους προσεχείς μήνες.

Η μετεξέλιξη, όλων αυτών δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκράτηση ή ακόμα και τη μείωση των επιτοκίων, τα οποία έχουν αναταράξει τα εισοδήματα όλων των δανειοληπτών και προκάλεσαν στρεβλώσεις στην οικονομία.

Αναμένουμε, λοιπόν, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την κυβέρνηση την ανάληψη των απαιτούμενων πρωτοβουλιών για περιορισμό του κόστους του χρήματος. Και αυτό, γιατί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από μείωση των επιτοκίων.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!