26 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 10:27

Ο παραλογισμός με τις εκδρομές στα κατεχόμενα

Το θέμα που προέκυψε με τον τερματισμό των εκδρομών τουριστών του διεθνούς τουριστικού  οργανισμού TUI προς τα κατεχόμενα, έφερε στην επιφάνεια αρκετές πτυχές που αξίζει τον κόπο να αξιολογηθούν περισσότερο.

Η πρώτη πτυχή που έρχεται στο φως είναι ότι κάποιοι ξένοι μεγάλοι οργανωτές ταξιδιών φέρνουν τουρίστες στις ελεύθερες περιοχές, αλλά στα πακέτα που τους πωλούν προβλέπονται και εκδρομές στα κατεχόμενα.

Η δεύτερη πτυχή είναι ότι το ψευδοκράτους στηρίζεται οικονομικά πολύ σ΄ αυτή την πρακτική, γιατί μέσω της συντηρείται η τουριστική υποδομή του.

Η τρίτη πτυχή είναι ότι κάποιοι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί αν και επιχορηγούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία για να φέρνουν τουρίστες στις ελεύθερες περιοχές, προβαίνουν από μόνοι τους και σε εκδρομές των τουριστών προς τα κατεχόμενα.

Αναλύοντας αυτές τις τρεις πτυχές και συνδέοντας τις με το Εθνικό θέμα, θεωρούμε ότι υπάρχει ένας εξόφθαλμος παραλογισμός στο ψευδοκράτος. Και αυτό, γιατί δεν γίνεται μια κατοχική δύναμη όπως το ψευδοκράτος, να απαιτεί από την κατεχόμενη χώρα να της στέλλει τουρίστες αιμοδοτώντας τον τουρισμό της.

Πολύ σωστά είπε ξεκάθαρα ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής ότι “εμείς ποτέ δεν συνεργαζόμαστε με κανένα οργανωτή ταξιδιών, ο οποίος εκτελεί προγράμματα διαμονής στα κατεχόμενα”. Και συμπλήρωσε “εννοείται ότι εμείς σχεδιάζουμε συνεχώς πλάνα προώθησης της χώρας μας με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων τουριστικών οργανισμών και εννοείται ότι σε αυτά τα πλάνα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οι κατεχόμενες περιοχές μας”.

Οι ξεκάθαρες αυτές τοποθετήσεις του κ. Κουμή κανονικά θα πρέπει να τερματίσουν τις παράλογες απαιτήσεις του ψευδοκράτους που ωρύεται για τον τερματισμό των τουριστικών εκδρομών της TUI.

Δεν μπορούν να απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία που δεν αναγνωρίζουν και νυχθημερόν προσπαθούν να υπονομεύσουν και να διαλύσουν, να επιδοτεί οργανωτές ταξιδιών για να μεταβαίνουν τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

Η μεγάλη διάσταση που έδωσε στο θέμα το ψευδοκράτος δείχνει ότι επιδιώκουν να προβάλουν διεθνώς τον ισχυρισμό τους ότι εμείς προσπαθούμε να τους απομονώσουμε και να τους δημιουργήσουμε οικονομική ασφυξία.

Όμως, είναι η δική τους στάση και αντιμετώπιση του κυπριακού που προκαλεί την οικονομική ασφυξία τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία τους έδωσε το δικαίωμα να είναι πολίτες της Ε. Ένωσης, τους χορηγεί ένα σωρό επιδόματα, παίρνουν κατ΄ ευθεία χρήματα από τις Βρυξέλλες και δεν νοείται να μιλούν για προσπάθεια μας να τους απομονώσουμε.

Ελπίζουμε με όλα όσα έγιναν και λέχθηκαν να ξεκαθαρίσει το θέμα, διότι όντως είναι προκλητικές οι εκδρομές τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Μέχρι και διαφημιστικές πινακίδες σε καταστήματα και δρόμους των τουριστικών μας περιοχών, υπάρχουν που προβάλλουν τις εκδρομές στα κατεχόμενα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, όπου προβάλλονται από τουρκικές εταιρείες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ακίνητα στα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν γίνεται και δεν μπορεί να στηρίζει οικονομικά το ψευδοκράτος και αυτό είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να το κατανοήσουμε. Ούτε την επαναπροσέγγιση, ούτε την επανένωση (τις οποίες κάποιοι δικοί μας επικαλούνται) βοηθούν αυτές οι πρακτικές. Απλώς ενισχύουν οικονομικά την κατοχική δύναμη και στερούν σημαντικά εισοδήματα από τη δική μας τουριστική βιομηχανία.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για «σκοτεινές πτυχές του τι πραγματικά συνέβη ψες» κάνει λόγο η ΑΕΛ – Η ανακοίνωση της ομάδας

Θέση πήρε η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι, απέναντι στον Απόλλωνα, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ, μετά από συστάσεις της Αστυνομίας και...

Γερμανία: Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κολωνία στη Γερμανία, έπειτα από ισχυρή έκρηξη στον δακτύλιο γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την Kölner Anzeige,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!