Μετά τον εντοπισμό του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ποσότητας 2,5 τρις κ.π. από την ENI-Total στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ μας, τα συνολικά αποθέματα της Κύπρου ανέρχονται σε 12 – 15 τρις κ.π. και βρίσκονται στα τεμάχια «Αφροδίτη», «Γλαύκος» και «Κρόνος». Η συνολική αυτή ποσότητα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη για να την υποτιμούμε. Αντίθετα για την ΑΟΖ μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Κύπρος, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη τόσο για την πολιτική, όσο και την οικονομική προοπτική της. Ειδικά, σήμερα όπου όλος ο πλανήτης και η ειδικά η Ευρώπη αναζητούν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα που προέκυψε με τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ενέργεια, λοιπόν, μας έφερε στο επίκεντρο ενός θέματος με παγκόσμιο ενδιαφέρον, στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης, αλλά και διαχείρισης από την πλευρά μας. Οι ευθύνες μας για σωστή αξιοποίηση των νέων δεδομένων είναι τεράστιες, αφού από την εξέλιξη και κατάληξη αυτού του κορυφαίου θέματος θα κριθούν πολλά. Ακόμα και το εθνικό θέμα που βρίσκεται εδώ και καιρό στα «αζήτητα» της διεθνούς κοινωνίας, ενδέχεται να προσλάβει μια νέα δυναμική, λόγω των ενεργειακών ανακατατάξεων στην περιοχή μας. Αυτό φαίνεται τόσο από το διεθνές ενδιαφέρον για τα ενεργειακά όσο και από τη σημασία που δίνει η Τουρκία στον τομέα των ενεργειακών συμφωνιών στην περιοχή καθώς και στις έρευνες και γεωτρήσεις που διεξάγει στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα ίδια, όμως, ισχύουν και για την οικονομία μας, η οποία αναζητά νέους τομείς για να μπορέσει να στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη της. Οι επενδύσεις που προβλέπεται να γίνουν στον τομέα της ενέργειας είναι τεράστιες και ενδέχεται να αλλάξουν το πρόσωπο της οικονομίας μας.
Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, δεν αρκεί μόνο ο εντοπισμός των κοιτασμάτων που σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται.
Θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές και μακρόπνοες αποφάσεις που θα διασφαλίσουν ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων μας τόσο για το εθνικό θέμα, όσο και για την οικονομία.
Η σημερινή, αλλά κυρίως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες Προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να ζυγίσει πολύ τα πράγματα πριν προχωρήσει σε αποφάσεις για το φυσικό αέριο. Και το κυριότερο είναι να παρουσιάσει με πιο ξεκάθαρο τρόπο τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου ως ευρωπαϊκό, κάτι που στην πραγματικότητα ισχύει. Με μια τέτοια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση, που μέχρι τώρα δεν την είδαμε ούτε την ακούσαμε στο βαθμό που έπρεπε από την πλευρά μας, αφενός θα θέσουμε την Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη και αφετέρου θα συμβάλουμε στο στόχο της ΕΕ για απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα θα πρέπει να ωθήσουμε τις ενεργειακές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας να προωθήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς τα ερευνητικά τους προγράμματα και να βρούμε τρόπους για να προσελκύσουμε και νέες σοβαρές και αξιόπιστες διεθνείς εταιρείες του τομέα της ενέργειας, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο και να μοιραστούν μαζί μας το όραμα για να καταστήσουμε τη χώρα μας περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι η συνέχιση και διεύρυνση των περιφερειακών συνεργασιών μας με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και φυσικά η Ελλάδα. Οι συνεργασίες αυτές πέραν του ότι ενισχύουν και διευκολύνουν τις ενεργειακές στοχεύσεις μας, δημιουργούν θετικές αντανακλάσεις και στο εθνικό θέμα.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι μετά την ανακάλυψη και του νέου κοιτάσματος, η ενέργεια, υπό προϋποθέσεις, ενδέχεται να αποτελέσει το όχημα για επίλυση του κυπριακού και για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Καθοριστικό σημείο, όμως, είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα για την Κύπρο και να επιλέξουμε τους σωστούς τρόπους που θα αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο της θάλασσας μας…
Ιωσήφ Ιωσήφ