Είναι φανερό ότι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο, υπάρχει θέμα και με την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Πολλές αποφάσεις εξαγγέλλονται, αλλά δεν υλοποιούνται. Πολλά έργα εγκαινιάζονται, αλλά καθυστερούν ή δεν γίνονται ποτέ. Πολλά σχέδια και προγράμματα ανακοινώνονται, αλλά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρόσφατο, αλλά δυστυχώς επαναλαμβανόμενο. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις δεν τα κατάφεραν να παντρέψουν τα λόγια με τα έργα. Πάντα, υπήρχε απόκλιση μεταξύ των δύο.
Σήμερα, όμως, λόγω της πανδημίας και των μεγάλων επιπτώσεων πάνω στην οικονομία και στην κοινωνία, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο. Οφείλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Και η λύση δεν είναι άλλη από του να παρακολουθεί κάποιος φορέας πολύ στενά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Να κυνηγά τα Υπουργεία και τα κυβερνητικά τμήματα, προκειμένου να προωθούν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει είτε το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε η Βουλή.
Σε άλλες χώρες υπάρχουν Υπουργεία Συντονισμού, τα οποία έχουν την ευθύνη για επίβλεψη και προώθηση του κυβερνητικού έργου. Στην Κύπρο, ουδέποτε είχαμε τέτοιο συγκροτημένο τρόπο για να επιτηρεί τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η εισήγηση μας, λοιπόν, είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Συντονισμού με αποκλειστική αρμοδιότητα να παρακολουθεί, να ελέγχει και να συντονίζει τα υπόλοιπα Υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε να υλοποιούν στα δοσμένα χρονοδιαγράμματα τις διάφορες αποφάσεις.
Με τον τρόπο αυτό, η μεν κυβέρνηση θα είναι ήσυχη ότι οι εξαγγελίες της δεν θα μείνουν γράμμα κενό, ενώ οι πολίτες θα είναι σίγουροι ότι όσες αποφάσεις ανακοινώνονται θα υλοποιούνται στην ώρα τους. Ακόμα, η οικονομία και κατ’ επέκταση η κοινωνία, θα έχουν μεγάλο όφελος από την έγκαιρη υλοποίηση αποφάσεων, έργων και προγραμμάτων.
Δυστυχώς, αν μείνουμε όπως είναι σήμερα το σύστημα, τα περισσότερα προγράμματα και σχέδια θα μείνουν στο χαρτί. Αυτό το παραδέχθηκαν και οι πρώην Προέδροι Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας που συχνά έλεγαν ότι δυστυχώς το κυβερνητικό έργο δεν εφαρμόστηκε πλήρως και δεν αξιοποιήθηκε επικοινωνιακά.
Και ο Νίκος Αναστασιάδης όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία του θα διαπιστώσει ότι ως κυβέρνηση έλαβε πολλές αποφάσεις, δρομολόγησε πολλά εργα, εξήγγειλε πολλά προγράμματα, αλλά τα περισσότερα δεν εφαρμόστηκαν λόγω γραφειοκρατίας ή άλλων καθυστερήσεων.
Το κόστος, όμως, γι’ αυτό το φαινόμενο το εισπράττει ο πολίτης, η οικονομία, η κοινωνία και κατ’ επέκταση η χώρα, η οποία μένει στάσιμη και μακριά από τις σύγχρονες αναπτυξιακές τάσεις που επικρατούν διεθνώς.
Αν λοιπόν, θέλουμε να επιταχύνουμε τους βηματισμούς μας σε υποδομές, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος στον τομέα της υλοποίησης αποφάσεων και να ολοκληρώνουμε στην ώρα τους τις διάφορες εξαγγελίες, επιβάλλεται να βρούμε τρόπους πίεσης των κρατικών υπηρεσιών να προχωρούν τις πολιτικές αποφάσεις.
Τώρα, με την ευκαιρία των πολλών προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας και τη θέση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για εκσυγχρονισμό του κράτους και των διαδικασιών του, ας προβληματιστούμε για την ανάγκη ίδρυσης ενός Υφυπουργείου Συντονισμού που θα έχει ουσιαστική προσφορά στον τόπο.
Ιωσήφ Ιωσήφ