7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:17

Οι πονηροί καιροί και η Κύπρος

  • Μεγάλα ερωτηματικά η Ουκρανία, τα Ελλαδο-τουρκικά και η διεθνής οικονομία

Ενώ στην Κύπρο τα μάτια μας είναι στραμμένα στις Προεδρικές εκλογές της Κυριακής, στο διεθνές περιβάλλον διαφαίνονται σοβαρές εξελίξεις που ενδεχόμενα να μας επηρεάσουν. Αν ρίξουμε μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη, θα δούμε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν είναι οι καλύτερες, στα Ελλαδο-τουρκικά η ένταση οξύνεται και στη διεθνή οικονομία η ρευστότητα αυξάνεται.

Ειδικότερα, στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, η σύγκρουση αντί να πάει προς εκτόνωση, επιδεινώνεται. Η κίνηση της δύσης να προσφέρει γερμανικά άρματα Leobard στην Ουκρανία εξόργισε τη Ρωσία, η οποία τώρα μιλά για «επικίνδυνο κλίμα και επιπτώσεις». Αυτό, σημαίνει ότι ο πόλεμος ενδέχεται να προσλάβει χειρότερη μορφή, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Αν όντως, εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία μας θα αυξηθούν, ενώ ο στόχος της Ε. Ένωσης για συγκράτηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού θα καταστεί πολύ πιο δύσκολος.

Στο μέτωπο των Ελλαδο-τουρκικών, που μας επηρεάζουν άμεσα, το κλίμα γίνεται συνεχώς χειρότερο. Ο Ερντογάν και οι υποτελείς του βλέποντας ότι έχουν πρόβλημα στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, προσπαθούν να φανατίσουν την τουρκική κοινή γνώμη απειλώντας ανοικτά την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για την περιοχή, με προεκτάσεις όχι μόνο πολιτικές, αλλά και οικονομικές.

Συναφές μ’ αυτό, είναι και η σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το θέμα της μη προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα. Και ακόμα οι ενστάσεις που θέτει η Τουρκία για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η απομόνωση του Ερντογάν από τη Δυτική συμμαχία υπάρχει κίνδυνος να τον οδηγήσει σε ακραίες ενέργειες, είτε εναντίον της Ελλάδας, είτε της Κύπρου. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από εμάς, διότι ένα πολεμικό κλίμα σ’ αυτή τη συγκυρία θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα στην οικονομία μας.

Και ενώ κυοφορούνται όλα αυτά, η διεθνής οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ρευστότητα. Ο πληθωρισμός δεν μειώνεται σε ανεκτά επίπεδα, τα ψηλά επιτόκια άρχισαν να υπονομεύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, οι αγορές παρουσιάζουν αστάθεια και γενικά το επιχειρείν είναι πολύ συγκρατημένο.

Όλα αυτά, δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά κρίσιμοι. Μέχρι να διαφανεί η πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, να τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία (και Κύπρο και Ελλάδα) και να ισορροπήσει η διεθνής οικονομία, όλα είναι ρευστά.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ένα ήρεμο διεθνές κλίμα, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει την οικονομία της, να τονώσει τον τουρισμό, να επαναφέρει το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στο νησί μας, να προχωρήσει στο τελικό στάδιο αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της και γενικά να μεταρρυθμίσει το οικονομικό πρόσωπο της.

Λαμβανομένου υπόψη ότι από τον Μάρτιο θα έχουμε και αλλαγή διακυβέρνησης, απαιτείται χρόνος και ηρεμία για να δρομολογήσουμε τη χώρα σε καλύτερες μέρες.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι οι καιροί είναι πονηροί, οι εξελίξεις απρόβλεπτες και το τοπίο ρευστό. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή στο τι γίνεται στη γειτονιά μας και στον κόσμο, γιατί μια τυχόν αρνητική εξέλιξη σε κάποια από τις συνιστώσες που μας επηρεάζουν, ενδεχόμενα να μας πάρει πολλά χρόνια πίσω.

Ελπίζουμε αυτός που θα αναλάβει τα ηνία του κράτους από τον Μάρτιο και μετά να είναι σε θέση να διαχειριστεί όλο αυτό το πρωτόγνωρο και αβέβαιο τοπίο. Το κράμα των εξελίξεων φαίνεται πολύ δύσκολο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το αύριο του τόπου μας.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!