10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 10:33

Οι επόμενες κινήσεις για το τουριστικό αύριο

Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και όλοι διερωτόμαστε πως θα καταλήξει η φετινή χρονιά. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής  δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν γύρω στο 75% των αφίξεων του 2019, όπου είχαμε γύρω στα 4 εκατομμύρια τουρίστες.

Υπό προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις ανατροπές από την πανδημία και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πρόβλεψη αυτή δεν είναι και τόσο αρνητική.  Κάπου καταφέραμε κα καλύψαμε τις «τρύπες» που δημιούργησαν οι απώλειες της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς.

Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι απλώς η συντήρηση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο, αλλά η καθεχρονική αύξηση της. Ακόμα και σε περιόδους με σοβαρά εξωγενή προβλήματα (όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία) θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για ενίσχυση του τουρισμού μας. Άλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε, ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πνεύμονα για την οικονομία μας.

Αν δούμε την Ελλάδα, παρόλο που επηρεάζεται στον ίδιο (ίσως και σε μεγαλύτερο) βαθμό από τις αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας και του Ουκρανικού, παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις τουριστικές αφίξεις της. Τα ξενοδοχεία της χώρας λειτουργούν με σχεδόν 100% πληρότητα, ενώ στα νησιά γίνεται το «έλα να δεις». Πως κατάφερε η Ελλάδα και ανέτρεψε τα αρνητικά δεδομένα και πλημμυρίζει από τουρίστες;

Πέραν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό, η Ελλάδα προέβη σε μια πολύ έξυπνη και αποδοτική εκστρατεία προβολής του τουριστικού προσώπου της, πρόσφερε πολύ καλές τιμές για το καλοκαίρι και κυρίως κινήθηκε με στοχευμένο τρόπο στις διάφορες αγορές.

Εμείς, φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε σοβαρά τα δεδομένα και έτσι απλώς «θα περάσουμε και φέτος». Κι’ όμως, φαίνεται ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Στο σημείο που είμαστε σήμερα θα πρέπει να κινηθούμε πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη φθινοπωρινή περίοδο, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Φέτος, επιβάλλεται να επιδιωχθεί παράταση της τουριστικής περιόδου, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτή η επιδίωξη μας ευνοείται και από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θα θέλουν να κάνουν διακοπές σε θερμότερες χώρες, παρά να κλειστούν στα σπίτια τους, πληρώνοντας πανάκριβα το κόστος θέρμανσης τους τον Χειμώνα. Πολλοί θα είναι εκείνοι (ειδικά οι ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι) που θα προτιμήσουν τα χρήματα τους να τα διαθέσουν σε διακοπές, παρά να τα δώσουν για θέρμανση.

Ο δεύτερος άξονας είναι η καλύτερη προετοιμασία για τη νέα καλοκαιρινή περίοδο το 2023. Από τώρα θα πρέπει να σκεφθούμε τρόπους για προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές, εκτός τις παραδοσιακές.  Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την πανδημία και τον πόλεμο ( οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν χειρότερες) η Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει διαύλους και με άλλες αγορές. Στα πλαίσια αυτά επαναφέρουμε την ιδέα για κοινά τουριστικά πακέτα με την Ελλάδα, ειδικά για μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία. Από τώρα θα πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας για προώθηση στους ξένους και των δύο αγορών.

Αντί, λοιπόν, να τρέχουμε την τελευταία στιγμή να καλύψουμε «τρύπες», ας κινηθούμε από τώρα στους δύο αυτούς άξονες  αφενός για να βελτιώσουμε τις φετινές αφίξεις και αφετέρου για να διασφαλίσουμε τη νέα τουριστική χρονιά. Έτσι, λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη για να πετύχουν στόχους, αυτό επιβάλλεται να κάνουμε και εμείς.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!