Με αφορμή τα όσα γίνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Κύπρου, ίσως θα πρέπει η κυβέρνηση εκτός των άλλων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει και τον θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας. Και αυτό, αφ’ ενός γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διεθνώς το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται (πάλι) για τη χώρα μας και αφ’ ετέρου διότι σήμερα επιβάλλεται να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας.
Η Στρατηγική για την Οικονομική Διπλωματία εγκρίθηκε το 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά μέχρι σήμερα δεν τέθηκε με συγκροτημένη μορφή σε εφαρμογή, λόγω της πανδημίας και εν συνεχεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Τώρα, όμως, ίσως έφτασε η ώρα να βγάλουμε από το συρτάρι τη Στρατηγική της Οικονομικής Διπλωματίας και να τη τροχιοδρομήσουμε προς υλοποίηση.
Για να γίνει αυτό, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός της Οικονομικής Διπλωματίας, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε όλοι μαζί με συντεταγμένο τρόπο να προστατεύσουμε το όνομα της χώρας μας και της οικονομίας μας.
Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επιστρατευθούν οι Πρεσβείες με τα εμπορικά τμήματα τους, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, ο Invest Cyprus και όλοι οι άλλοι αναπτυξιακοί οργανισμοί και φορείς για να οργανώσουν επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό ώστε να γίνει μια συντονισμένη εκστρατεία προβολής της οικονομίας μας στις ξένες αγορές.
Μια τέτοια κινητοποίηση σ’ αυτή τη συγκυρία θα βοηθήσει πολύ τις στοχεύσεις μας για αντιμετώπιση του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε.
Στην εκστρατεία αυτή, μπορούμε εκτός από το να αντιμετωπίζουμε τη δυσφήμηση από τις κυρώσεις, να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας και την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας. Ακόμα, μπορούμε να δώσουμε έμφαση στους τομείς που άμεσα μας ενδιαφέρουν και οι οποίοι είναι προσοδοφόροι για την οικονομία, όπως είναι η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα ακίνητα, η τεχνολογία και καινοτομία καθώς και αειφόρος ανάπτυξη.
Πιστεύουμε ότι μια κίνηση αυτού του περιεχομένου θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε το θέμα των κυρώσεων.
Και φυσικά, αυτό θα γίνει παράλληλα με τα άλλα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για κατασταλτική αντιμετώπιση των κυρώσεων.
Όπως, έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις και με δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν κι άλλες κυρώσεις κατά κυπριακών εταιρειών και προσώπων, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αντιδράσουμε. Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να περιμένουμε την επόμενη λίστα κυρώσεων.
Άλλωστε, αυτό σημαίνει Οικονομική Διπλωματία, δηλαδή να αντιδρούμε οποιανδήποτε στιγμή χρειαστεί και με κάθε προσφερόμενο τρόπο και μέσο για να διαφυλάξουμε τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας.
Αναμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα και σ’ αυτό τον τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις όποιες επιπτώσεις και να στηρίξουμε την οικονομία και το «επιχειρείν».
Χωρίς αυτές τις πρωτοβουλίες, δεν μπορούμε να αναμένουμε οτιδήποτε θετικό από τις εξελίξεις με τις κυρώσεις. Αντίθετα, θα μείνουμε κολλημένοι στον τοίχο και θα δεχόμαστε πλήγματα που σε βάθος χρόνου μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα υπάρξουν για το σύνολο της οικονομίας μας.
Ι. Ιωσήφ