9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:51

Και σ’ αυτή την κρίση, υπάρχουν ευκαιρίες

  • Να προσεχθούν οι έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μας

Τελικά, οι τράπεζες μας δεν κινδυνεύουν από τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη βδομάδα με την Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε, έστω με καθυστέρηση ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κων. Ηροδότου τόσο στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και στους πολίτες.

Σίγουρα, οι τράπεζες μας σήμερα δεν κινδυνεύουν, αφού αφ’ ενός το θέμα της κατάρρευσης της Credit Suisse αντιμετωπίστηκε με την εξαγορά της από τη UBS και αφ’ ετέρου γιατί οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην Ελβετική Τράπεζα.

Ο κίνδυνος για όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης (και της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης), θα υπήρχε αν η Credit Suisse κατέρρεε, συμπαρασύροντας μαζί της και άλλες τράπεζες. Ο συστημικός χαρακτήρας αυτής της μεγάλης τράπεζας θα είχε σίγουρα αρνητικές αντανακλάσεις σ’ όλο το ευρωσύστημα τραπεζών.

Ανεξαρτήτως αυτού, η περιπέτεια της Credit Suisse, σε συνδυασμό με όσα προηγήθηκαν στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, άφησαν ένα μεγάλο αρνητικό αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία.

Πέραν από τις αγορές που βλέπουν τους δείκτες τους να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά, επηρεάστηκε και το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα. Αν ερωτηθεί σήμερα οποιοσδήποτε πολίτης στον πλανήτη, πως βλέπει το μέλλον της διεθνούς οικονομίας, σίγουρα δεν θα δηλώσει αισιόδοξος. Τα όσα μεσολάβησαν έκαναν τους πάντες επιφυλακτικούς και καχύποπτους.

Το κλίμα αυτό, επαυξάνει την υπάρχουσα αβεβαιότητα που ήδη προϋπήρχε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στον πληθωρισμό, στο ενεργειακό κόστος, στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και άλλα.

Άρα, η φαινομενικώς ξεπερασθείσα τραπεζική κρίση, δεν έφυγε χωρίς επιπτώσεις και παρενέργειες. Μας άφησε πίσω της ένα χειρότερο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ίσως θα πρέπει να περάσει καιρός για να βελτιωθεί.

Οι έμμεσες αυτές παρενέργειες δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν και τη δική μας μικρή και ανοικτή οικονομία. Τομείς, όπως οι ξένες επενδύσεις, ο τουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και άλλοι, ενδέχεται να αισθανθούν μια πίεση, λόγω του ευρύτερου ρευστού οικονομικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για ενίσχυση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν σήμερα να προβούν σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία προβολής της κυπριακής οικονομίας, εστιάζοντας στη σταθερότητα και τις προοπτικές της. Προβάλλοντας τους θετικούς δείκτες της οικονομίας, την υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας και άλλα, θα ενισχύαμε τη δημόσια εικόνα της οικονομίας μας τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους επενδυτές, τουρίστες και επιχειρήσεις, γεγονός που θα τόνωνε το κλίμα στην εγχώρια οικονομία.

Συνήθως, μάθαμε να λέμε ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Σήμερα, ίσως μας προσφέρετε μια ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε την κρίση και να θωρακίσουμε την οικονομία μας. Ας την αδράξουμε. Εκτός, όμως, απ’ αυτό, υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από την Κύπρο. Το να παρακολουθούμε απλώς τα τεκταινόμενα ως θεατές, όχι μόνο δεν αξιοποιούμε ευκαιρίες, αλλά δεχόμαστε και τις έμμεσες επιπτώσεις…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!