Ενώ το νέο έτος άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα του, εμείς ως Κύπρος οφείλουμε να επανεξέτασουμε τις δυνατότητες μας για τη νέα χρονιά. Μια νέα δυνατότητα, που φαίνεται να εμφανίζεται μπροστά μας, λόγω των διαφόρων γεγονότων που σημειώθηκαν το 2023, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δυτικών συμφερόντων προς όφελος της Κύπρου. Μ’ αυτό εννοούμε ότι η Κύπρος ,σήμερα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει περισσότερα από τη Δύση. Σήμερα, που η Δύση μας έχει περισσότερο ανάγκη λόγω της σύγκρουσης στο Ισραήλ, αλλά και των ευρύτερα λεπτών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος μπορεί να υποβάλει διπλωματικά νέα αιτήματα προς τις δυτικές δυνάμεις.
Με επιχείρημα το ότι στην Κύπρο υπάρχουν οι κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις, οι τρεις εγγυήτριες χώρες της ανεξαρτησίας μας ανήκουν στο ΝΑΤΟ, η χώρα μας από το 2004 είναι πλήρως μέλος της Ε. Ένωσης, μπορούμε να ζητήσουμε από τους δυτικούς περισσότερα, κυρίως για το εθνικό θέμα.
Τα αιτήματα αυτά μπορούν να συνοδευτούν και με νέες παροχές εκ μέρους μας προς τη Δύση, όπως η παραχώρηση περισσότερων λιμενικών και αεροπορικών διευκολύνσεων, η προσωρινή φιλοξενία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος μας και άλλα.
Σε αντάλλαγμα αυτών των παραχωρήσεων, η Κύπρος μπορεί να ζητήσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των δυτικών στο κυπριακό, με την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για εγκατάλειψη των διχοτομικών της σχεδίων για το νησί και την εξεύρεση μια βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη από τη Δύση, λόγω των στενών σχέσεων της με τη Ρωσία, τη σύγκρουση της με το Ισραήλ και την αντιπαράθεση της με τις ΗΠΑ για πολλά θέματα.
Ακόμα, η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να ενισχυθεί και από τη στενότατη σχέση που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες.
Αν όλο αυτό το πακέτο εξελίξεων, μελετηθεί και αξιοποιηθεί σωστά (σε συνεργασία με την Αθήνα), μπορεί να διαφανεί μια σοβαρή δυνατότητα προώθησης του κυπριακού πάνω σε μια άλλη βάση, απ’ αυτή που συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα..
Δεν ισχυριζόμαστε ότι κτυπώντας την πόρτα της Δύσης, θα έρθουν αύριο οι δυτικοί να διώξουν τους τούρκους στρατιώτες από τον Πενταδάκτυλο, όμως λέμε ότι οι διεθνής συγκυρία σήμερα μας δίνει μια νέα δυνατότητα που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια για να επιδιώξουμε κάτι καλύτερο στο εθνικό θέμα.
Δεν ξέρουμε τι παίζεται στο παρασκήνιο για την εμπλοκή της Κύπρου στη κρίση στο Ισραήλ, όμως είμαστε σίγουροι ότι το Τελ Αβίβ βλέπει τη Λευκωσία ως εν δυνάμει σύμμαχο του. Το ίδιο, νομίζουμε ότι ισχύει και με την Αίγυπτο.
Αν, λοιπόν, θεωρήσουμε ότι οι γειτονικές και άμεσα εμπλεκόμενες χώρες στην κρίση της Μέσης Ανατολής βλέπουν θετικά το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, γιατί να μην αξιοποιήσουμε την όποια ευκαιρία και να πλησιάσουμε περισσότερο τον δυτικό παράγοντα; Άλλωστε, ουδέποτε στο παρελθόν ήρθε έτσι η ιστορική συγκυρία, ώστε οι ΗΠΑ και η Ε. Ένωση να έχουν ανάγκη την Κύπρο, η Τουρκία να είναι εκτός δυτικού νυμφώνος και οι γειτονικές χώρες να αναγνωρίζουν σημαίνοντα ρόλο στη Λευκωσία.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η συγκυρία μας προσφέρει μια ευκαιρία για να εξασφαλίσουμε οφέλη για τη χώρα μας, ειδικά στο κυπριακό. Αν αξιολογήσουμε σωστά όλα τα δεδομένα, αν σχεδιάσουμε καλά με την Αθήνα μια έξυπνη στρατηγική και αν θέσουμε ρεαλιστικά αιτήματα προς τις ΗΠΑ και τη Δύση, μπορούμε να έχουμε κέρδος από τις εξελίξεις στη γειτονιά μας.
Ελπίζουμε οι σχεδιάζοντες την εξωτερική πολιτική σε Λευκωσία και Αθήνα να διαβλέπουν αυτή τη δυνατότητα και να μπορούν να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε περισσότερα στο εθνικό θέμα. Σήμερα, που η Δύση έχει περισσότερη ανάγκη το επίγειο αεροπλανοφόρο που λέγεται Κύπρος και η Τουρκία είναι πιο ευάλωτη σε δυτικές πιέσεις, μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε και να πάρουμε περισσότερα.
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ