Το εγχείρημα του Υπουργείου Εργασίας να επιφέρει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Και αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις και αδικίες στο όλο σύστημα. Δυστυχώς, όπως σε πολλά άλλα θέματα, έχουμε και στο συνταξιοδοτικό, συνταξιούχους διαφορετικών ταχυτήτων.
Αν και η προσπάθεια επικεντρώνεται μόνο στο θέμα του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, πιστεύουμε ότι με την ευκαιρία του δημόσιου διαλόγου που άρχισε, είναι πολύ καλό να δούμε ευρύτερα το συνταξιοδοτικό. Και όταν λέμε ευρύτερα, εννοούμε πρέπει να αγγίξουμε και τις ευαίσθητες πτυχές που αφορούν τις ανισότητες και αδικίες που αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού.
Ακόμα να συζητήσουμε την πτυχή που αφορά το μάξιμουμ ποσό σύνταξης που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το ποσό της διαχρονικής συνεισφοράς του. Για παράδειγμα, γιατί κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που καταβάλλει για πολλά χρόνια αυξημένες συνεισφορές να μην μπορεί να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη από το μάξιμουμ ποσό, που προβλέπει σήμερα το σύστημα;
Όπως βλέπουμε, το συνταξιοδοτικό είναι ένα ευρύτερο θέμα που έχει πολλές πτυχές που χρήζουν διορθώσεων. Και με την ευκαιρία που άνοιξε το θέμα για το πέναλτι του 12%, είναι καλό να δούμε όλες τις διαστάσεις του συνταξιοδοτικού.
Τώρα, όσον αφορά την επικείμενη αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας για το πέναλτι 12% , νομίζουμε ότι πρέπει να προσεχθούν κάποια βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι με την αλλαγή αυτή δεν θα πρέπει να επηρεαστούν οι συνεισφορές των εργαζομένων ή η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η όποια ρύθμιση γίνει, θα πρέπει να είναι ουδέτερη σε επιπτώσεις είτε στους εργαζομένους, είτε στο ΤΚΑ.
Το δεύτερο είναι να μη δημιουργήσουμε συνταξιούχους με μια τρίτη ταχύτητα, δηλαδή εργαζομένους που θα επιλέγουν να συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις, θα εξαιρούνται από το πέναλτι του 12%.
Το τρίτο είναι να μην μπούμε σε μια ατελέσφορη συζήτηση για το ποιοι θα εξαιρούνται από το πέναλτι, ποια είναι τα βαρεά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ούτω καθεξής.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι λέει η Αναλογιστική Μελέτη του Υπουργείου Εργασίας και τι δείχνουν ακριβώς τα στοιχεία της. Όμως, από θέση αρχής, θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα αυτές οι πτυχές.
Η σύνταξη έχει καταστεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αγαθό στις μέρες μας, αφού οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, ενώ πολλοί συμπατριώτες μας βγαίνοντας στη σύνταξη συνεχίζουν να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις (δάνεια για σπουδές ή σπίτια παιδιών, κλπ).
Άρα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής οι λύσεις που θα επιλέξουμε να είναι δίκαιες προς όλους για να μην ενισχύσουμε τις ανισότητες και τις αδικίες που χαρακτηρίζουν σήμερα το όλο σύστημα συντάξεων.
Και το τελευταίο είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να διακυβευθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αυτά είναι τα χρήματα από τον ιδρώτα των πολιτών και πρέπει να διαφυλαχθούν για τον σκοπό που αποκόπηκαν από τους μισθούς πολλών ετών των εργαζομένων.
Προσοχή, λοιπόν με το συνταξιοδοτικό, γιατί είναι μια πολύ καυτή πατάτα για όποιο την αγγίξει….
Ιωσήφ Ιωσήφ