Η στήλη αυτή από καιρό προειδοποίησε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας, που ανά πάσαν στιγμή μπορεί να εκραγεί. Τώρα, άρχισαν οι πρώτες εκρήξεις και όλοι πάθαμε σοκ.
Αναμφίβολα, τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα. Αυτοί που τα προκάλεσαν πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία. Δυσφήμισαν τη χώρα μας και έδειξαν ένα απάνθρωπο πρόσωπο που δεν ταιριάζει στην κυπριακή κοινωνία.
Όμως, αντί να δούμε πως αντιμετωπίζουμε σοβαρά και σε βάθος το πρόβλημα, αρχίσαμε την απλοϊκή προσέγγιση του θέματος, με λαϊκίστικες κορώνες. Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης μας θα είναι να διχάσουμε την κοινωνία και να έχουμε και νέα επεισόδια. Αδιαφορώντας για τις προεκτάσεις του προβλήματος, επαναλαμβάνουμε τον κακό εαυτό μας, που αναγάγει τα πάντα σε ιδεολογήματα και πολιτικές θεωρητικολογίες.
Όσοι βγαίνουν δημόσια για να επικρίνουν τους ταραξίες της Χλώρακας και της Λεμεσού, δείχνουν να αδιαφορούν για το πρόβλημα του μεταναστευτικού και αρκούνται απλώς στο να καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς.
Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στη μέση. Η Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες. Ήρθαν πολύ περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να σηκώσει ο τόπος, η οικονομία και η κοινωνία. Η πλειοψηφία τους έρχεται μέσω κατεχομένων και οι πιο πολλοί είναι αδήλωτοι και παράνομοι. Η έλευση τους έχει να κάνει με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που προωθεί η Τουρκία. Το κυπριακό κράτος, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να ελέγξει την κατάσταση και άφησε τη χώρα ως ελευθέρα Κέρκυρα.
Αυτές οι αδυναμίες μας προκαλούν ένα σωρό προβλήματα, δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και σε βάθος χρόνου ίσως δημιουργήσουν και πολιτικά.
Ωστόσο, αυτά δεν σημαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να παίρνει τον νόμο στα χέρια του και να επιτίθεται στους μετανάστες. Πολλοί απ’ αυτούς είναι νόμιμα στη χώρα μας και ήρθαν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Επίσης, πολλοί απ’ αυτούς είναι χρήσιμοι για την οικονομία μας, γιατί εργάζονται σε τομείς που οι Κύπριοι υποτιμούν ή δεν θέλουν να εργαστούν. Ακόμα, πολλοί με τις οικογένειες τους έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία μας σεβόμενοι τους νόμους, τις αρχές και τις αξίες μας. Άρα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους καταδιώκει ή να ζητά την εκδίωξη τους από την Κύπρο.
Με βάση τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία , θα πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις για το μεταναστευτικό και να τις εφαρμόσει για όλους. Το σημερινό γκρίζο τοπίο για το πως διαχειριζόμαστε τους μετανάστες πρέπει να καθαρίσει. Οφείλουμε να καθορίσουμε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις για την έλευση και παραμονή των μεταναστών στην Κύπρο. Και ανάλογα να χειριστούμε και όσους βρίσκονται στη χώρα και όσους θα έρθουν στο μέλλον.
Οτιδήποτε άλλο απ’ αυτή τη γραμμή πλεύσης, θα διατηρήσει σε ενέργεια τη βόμβα του μεταναστευτικού, με κίνδυνο τη διάσπαση της κοινωνίας μας και την πρόκληση νέων επεισοδίων. Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί ή να το λύσουμε με πορείες, διαδηλώσεις και φωνές στους δρόμους.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες. Όλοι μαζί οφείλουν να βρουν τις λύσεις που θα επιτρέπουν την παρουσία των νόμιμων μεταναστών στην Κύπρο και τον επαναπατρισμό όσων δεν πληρούν τις νόμιμες διαδικασίες.
Στην προσπάθεια μας αυτή μπορεί να βοηθήσει και η Ε Ένωση, η οποία έχει πολιτική για το μεταναστευτικό. Ας τα βάλουμε όλα κάτω, λοιπόν, για μια λύση διαρκή και σταθερή. Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε τις σημερινές πρακτικές μας, θα βρεθούμε ενώπιον πολλών δυσάρεστων εκπλήξεων, που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε…
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ