Σίγουρα, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών δεν θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κρατικές επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης. Αυτές οι πρακτικές δημιουργούν άλλες παρενέργειες στην οικονομία, με κυριότερη την υπονόμευση των δημοσίων ταμείων.
Όταν, όμως, το κράτος δεν έχει εναλλακτικές λύσεις και βλέπει τους πολίτες του να υποφέρουν από την ακρίβεια, είναι υποχρεωμένο να ζυγίζει διαφορετικά τα πράγματα. Έτσι, λαμβάνει μέτρα για ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, κάτι που έκανε τους τελευταίους μήνες.
Τώρα, το Υπουργείο Οικονομικών στηριζόμενο μόνο στους αριθμούς που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε κάτω του 2%, προχώρησε στην κατάργηση της επιχορήγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και της ρύθμισης για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ανεξάρτητα, όμως, από τη μείωση του πληθωρισμού, η εικόνα στην πραγματική οικονομία είναι πολύ διαφορετική. Όλοι πηγαίνουμε στις υπεραγορές και ψωνίζουμε για το σπίτι μας και γνωρίζουμε το υψηλό κόστος όλων σχεδόν των προϊόντων. Όλοι έχουμε δοσοληψίες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και ξέρουμε πόσο αυξήθηκαν οι τιμές.
Ακόμα, όλοι διαβάσαμε τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που τυχαία δημοσιοποιήθηκαν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των μέτρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 13,9% του πληθωρισμού που ζει σε νοικοκυριά αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και περίπου 127.236 άτομα έχουν εισόδημα μόνο 11.324 ευρώ το χρόνο.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία και τα ισχυρά δημόσια οικονομικά που διαθέτει σήμερα το κράτος, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση.
Ακόμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να σκεφθεί δυο φορές την κατάργηση των μέτρων από τη στιγμή που αποφάσισε να παραχωρήσει αυξήσεις στους κρατικούς υπαλλήλους που υπολογίζονται σε 52 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση βελτιώνει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των προνομιούχων υπαλλήλων του δημοσίου και αφαιρεί την ομπρέλα στήριξης από τους υπόλοιπους πολίτες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν χαμηλότερη αγοραστική δυνατότητα.
Κρίνοντας, λοιπόν, συνολικά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και άκαιρη Λανθασμένη, διότι στηρίχθηκε μόνο στη μείωση του πληθωρισμού, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και άκαιρη διότι δεν είναι σωστό την ίδια ώρα που ενισχύεις τα εισοδήματα των προνομιούχων να κόβεις τις ενισχύσεις για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Αν ως χώρα, δεν βρούμε ορθόδοξους τρόπους ενίσχυσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, θα είμαστε πάντα ενώπιον τέτοιων διλημμάτων. Δηλαδή, είτε να στηρίζουμε τους πολίτες με δεκανίκια, είτε να υπονομεύουμε την ευρωστία των δημοσίων ταμείων.
Συναφές μ΄ αυτό είναι και η ακατανόητη διστακτικότητα που επιδείξαμε στο να εγκρίνουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, η οποία θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρισμού κατά 30% το χρόνο. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να είναι μια ουσιαστική λύση στη συγκράτηση του κόστους του ηλεκτρισμού, ώστε στο μέλλον να μην έχουμε το δίλημμα της επιχορήγησης του ρεύματος.
Δεν ξέρουμε κατά πόσον υπάρχει τρόπος αναθεώρησης της απόφασης της κυβέρνησης, αλλά εάν διατηρούσε τα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα άλλαζε ουσιαστικά η οικονομική κατάσταση των δημοσίων ταμείων. Εκτός κι΄ αν η Βουλή ζητήσει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της, διαφορετικά δεν θα εγκρίνει τις αυξήσεις 1,5% στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων…
Ιωσήφ Ιωσήφ