27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:28

Όχι σε διάλογο κωφών για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση και η κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν διαφορετική ανάγνωση του μεγέθους του προβλήματος με την ακρίβεια. Αυτό φάνηκε έντονα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την επιχορήγηση για το ηλεκτρονικό ρεύμα και τα καύσιμα. Τώρα, επιβεβαιώνεται αυτό και από όσα δήλωσαν μιλώντας για το νέο Προϋπολογισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Οικονομικών, σε συνάρτηση με όσα ζήτησε η Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ακρίβεια.

Αντιγράφουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών:

  • Χριστοδουλίδης: Η ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελούν άξονες ενός πρωτοπόρου μοντέλου διακυβέρνησης με έντονα κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
  • Κεραυνός: Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα μέτρα για αντιμετώπιση και ακρίβειας και του πληθωρισμό και επίσης υπάρχουν κονδύλια που θα αξιοποιηθούν για πρόσθετα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αφού μελετηθούν.

Στην αντίπερα όχθη, οι Συντεχνίες και οι κοινωνικές οργανώσεις, μετά τη σύσκεψη τους ανακοίνωσαν ότι:

  • Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι οργανώσεις καλούν εκ νέου την κυβέρνηση να καθορίσει και να εφαρμόσει συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της λογικής της επιδότησης, τη μείωση των τιμών των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, τη μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, (τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά), με διεύρυνση του καταλόγου με τα προϊόντα που έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, (π.χ. στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Επιπλέον, προτείνουν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, που ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνουν ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα φορολογίας των υπερκερδών που συσσώρευσαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής “που διαρκώς είναι ελλειμματική”.

Όπως γίνεται φανερόν από τα πιο πάνω, ενώ η κυβέρνηση μιλά γενικά και αόριστα για την ακρίβεια και την ανάγκη λήψης μέτρων, οι οργανώσεις απαιτούν “εδώ και τώρα” συγκεκριμένα μέτρα, διότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις.

Δεν ξέρουμε τι σκέφτεται η κυβέρνηση και πότε θα εξαγγείλει και ποια νέα μέτρα, όμως η διάσταση απόψεων είναι πλήρης.

Η μεν κυβέρνηση λέει κατανοούμε το πρόβλημα και θα δούμε, οι δε οργανώσεις φωνάζουν ότι έχουμε καταστραφεί  από την ακρίβεια.

Νομίζουμε ότι εδώ που φτάσαμε και ειδικά μετά τη 10η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση η ταχεία εξαγγελία ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματος των πολιτών και της κοινωνίας. Και αυτό φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η επιχορήγηση στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη λύση είναι να ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα που πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν και να μην υπονομεύουν την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών και να συγκληθεί μια ευρεία σύσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και οργανώσεων για λήψη τελικών αποφάσεων.

Η σημερινή εικόνα, όπου η κυβέρνηση λέει “γνωρίζω το πρόβλημα” και οι οργανώσεις ζητούν μέτρα “εδώ και τώρα”, δεν δίνει καμιά διέξοδο. Αυτό είναι διάλογος κωφών, χωρίς αποτέλεσμα. Και δυστυχώς, η ακρίβεια δεν περιμένει τις αποφάσεις μας για να καταβροχθίσει το εισόδημα μας….

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!