8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 3:47

Όχι σε διάλογο κωφών για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση και η κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν διαφορετική ανάγνωση του μεγέθους του προβλήματος με την ακρίβεια. Αυτό φάνηκε έντονα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την επιχορήγηση για το ηλεκτρονικό ρεύμα και τα καύσιμα. Τώρα, επιβεβαιώνεται αυτό και από όσα δήλωσαν μιλώντας για το νέο Προϋπολογισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Οικονομικών, σε συνάρτηση με όσα ζήτησε η Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ακρίβεια.

Αντιγράφουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών:

  • Χριστοδουλίδης: Η ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελούν άξονες ενός πρωτοπόρου μοντέλου διακυβέρνησης με έντονα κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
  • Κεραυνός: Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα μέτρα για αντιμετώπιση και ακρίβειας και του πληθωρισμό και επίσης υπάρχουν κονδύλια που θα αξιοποιηθούν για πρόσθετα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αφού μελετηθούν.

Στην αντίπερα όχθη, οι Συντεχνίες και οι κοινωνικές οργανώσεις, μετά τη σύσκεψη τους ανακοίνωσαν ότι:

  • Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι οργανώσεις καλούν εκ νέου την κυβέρνηση να καθορίσει και να εφαρμόσει συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της λογικής της επιδότησης, τη μείωση των τιμών των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, τη μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, (τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά), με διεύρυνση του καταλόγου με τα προϊόντα που έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, (π.χ. στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Επιπλέον, προτείνουν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, που ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνουν ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα φορολογίας των υπερκερδών που συσσώρευσαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής “που διαρκώς είναι ελλειμματική”.

Όπως γίνεται φανερόν από τα πιο πάνω, ενώ η κυβέρνηση μιλά γενικά και αόριστα για την ακρίβεια και την ανάγκη λήψης μέτρων, οι οργανώσεις απαιτούν “εδώ και τώρα” συγκεκριμένα μέτρα, διότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις.

Δεν ξέρουμε τι σκέφτεται η κυβέρνηση και πότε θα εξαγγείλει και ποια νέα μέτρα, όμως η διάσταση απόψεων είναι πλήρης.

Η μεν κυβέρνηση λέει κατανοούμε το πρόβλημα και θα δούμε, οι δε οργανώσεις φωνάζουν ότι έχουμε καταστραφεί  από την ακρίβεια.

Νομίζουμε ότι εδώ που φτάσαμε και ειδικά μετά τη 10η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση η ταχεία εξαγγελία ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματος των πολιτών και της κοινωνίας. Και αυτό φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η επιχορήγηση στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη λύση είναι να ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα που πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν και να μην υπονομεύουν την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών και να συγκληθεί μια ευρεία σύσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και οργανώσεων για λήψη τελικών αποφάσεων.

Η σημερινή εικόνα, όπου η κυβέρνηση λέει “γνωρίζω το πρόβλημα” και οι οργανώσεις ζητούν μέτρα “εδώ και τώρα”, δεν δίνει καμιά διέξοδο. Αυτό είναι διάλογος κωφών, χωρίς αποτέλεσμα. Και δυστυχώς, η ακρίβεια δεν περιμένει τις αποφάσεις μας για να καταβροχθίσει το εισόδημα μας….

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!