23.3 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 21:00

Φορολογική πολιτική και ανάπτυξη οικονομίας

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές για την ανάγκη μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Επικαλούμενοι την πλήρη διαφοροποίηση των οικονομικών δεδομένων και την εξάντληση των δυνατοτήτων άλλης προσφοράς του υφιστάμενου συστήματος, καλέσαμε το Υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς να εισέλθουν σ’ ένα διάλογο για μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Τώρα, πέραν των άλλων φορέων που ζητούν φορολογική μεταρρύθμιση, έθεσε το θέμα και η ΣΕΚ. Μάλιστα, επικεντρώνοντας το θέμα στους εργαζόμενους η ΣΕΚ μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης των φορολογικών κλιμάκων, μείωση του ΦΠΑ και άλλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2019 το 51% των φορολογουμένων είχαν εισόδημα κάτω από το ύψος του αφορολόγητου ποσού, με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση τόσο για το κόστος ζωής αυτών των εργαζομένων, όσο και για τα εισοδήματα του κράτους.

Μετά την παρέμβαση και της ΣΕΚ νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δικαιολογία για να μην προχωρήσει αυτό το θέμα.

Τα δεδομένα που υπαγορεύουν αυτή τη μεταρρύθμιση είναι πολλά και έχουν να κάνουν με την ουσία της οικονομίας και του μοντέλου που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κράτος στη φορολογική πολιτική του.

Η οικονομία μας από το 2002 που έγινε η προηγούμενη μεταρρύθμιση πέρασε δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Η πρώτη ήταν το 2013, όπου όλοι επηρεαστήκαμε. Η δεύτερη είναι τώρα με την πανδημία, όπου ακόμα δεν γνωρίζουμε το τέλος των επιπτώσεων.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων άλλαξαν τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ διαφοροποιήθηκαν οι συνιστώσες της ανάπτυξης. Επίσης, όλοι οι ειδικοί επί των φορολογικών θεμάτων μιλούν για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος, κατάργηση φορολογιών, αναθεώρηση προνοιών της φορολογικής νομοθεσίας και πολλά άλλα.

Στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα της γραφειοκρατίας και της δαιδαλώδους διαδικασίας φορολόγησης. Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στα φορολογικά βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο.

Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φορολογικό σύστημα επηρεάζει τις επενδύσεις και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Όλα αυτά και ίσως πολλά άλλα, επιβάλλουν σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο της χώρας. Το όλο σύστημα πρέπει να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα, τις νέες ανάγκες της οικονομίας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Αν καθυστερήσουμε κι άλλο αυτή την αναθεώρηση, τότε είναι ως να διατηρούμε επιπλέον βαρίδια στην οικονομία.

Ήδη, ξένες χώρες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, έστω κι αν το φορολογικό σύστημα τους είναι πιο σύγχρονο από το δικό μας. Αναφερόμαστε στις ΗΠΑ και τη Γαλλία που μείωσαν τις φορολογίες νομικών και φυσικών προσώπων, στις σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. για μείωση του ΦΠΑ, λόγω αύξησης του πληθωρισμού και άλλα.

Έφτασε η ώρα, λοιπόν, εκτός από την εξαγγελία άλλων μέτρων, να δούμε και τα εργαλεία που επηρεάζουν τα εισοδήματα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και το φορολογικό σύστημα είναι βασικός πυλώνας της οικονομικής διαδικασίας.

Αδρομερώς, λοιπόν, όλοι οφείλουν να εγκύψουν άμεσα στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και να μην περιμένουν να δουν το θέμα μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρκετά χρόνια μετά.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!