19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:22

Το νέο lockdown και η οικονομία

  • Απαιτείται πιο σύνθετη και ολοκληρωμένη προσέγγιση

Η κυβέρνηση ακούοντας τις εισηγήσεις και τις διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε ένα νέο lockdown. Ανεξάρτητα του κατά πόσον είναι πιο χαλαρό από το αντίστοιχο του περσινού Μάρτη, δεν παύει να αποτελεί ένα «κλείδωμα» της  καθημερινότητας της ζωής των πολιτών και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Με άλλα λόγια, οδηγούμαστε σε μια νέα παράλυση των πάντων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σίγουρα, κανένας δεν επιθυμεί αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων ή των νεκρών από τον κορωνοϊό. Όμως, και κανένας δεν επιθυμεί τη χρεοκοπία της οικονομίας, την κατάρρευση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία στρατιάς ανέργων στην Κύπρο.

Με δεδομένο αυτά, η κυβέρνηση, εκτός της εξαγγελίας του νέου lockdown, οφείλει να εξαγγείλει και άλλα μέτρα για να συμμαζέψει τις επιπτώσεις πάνω στην οικονομία.

Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί τα Ειδικά Σχέδια της για να καλύψουν περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενους και με πιο επαρκείς τρόπους. Τα υφιστάμενα Σχέδια δεν βοήθησαν πολύ και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις τα εγκατέλειψαν, ενώ άλλες δεν μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν μαζί τους. Άρα, αυτή τη φορά χρειάζονται πιο γενναιόδωρα Σχέδια για να στηρίξουν πραγματικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Στα ίδια πλαίσια, η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει στους σχεδιασμούς της και τις Τράπεζες. Μέχρι στιγμής, το τραπεζικό σύστημα δεν είχε έντονη εμπλοκή και στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών. Αντίθετα, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι Τράπεζες δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις στα αιτήματα τους για νέα χρηματοδότηση και ρευστότητα. Επίσης, κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και Εμπορικές Τράπεζες θα πρέπει να δουν από κοινού τα θέματα που αφορούν τις δόσεις δανείων και τα «κόκκινα» δάνεια. Και αυτό, για να μη φορτωθεί ξανά η οικονομία με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αν δεν δούμε όλα τα πιο θέματα, σοβαρά και υπεύθυνα, τότε θα καταρρεύσει η οικονομία, θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και θα πολλαπλασιαστούν οι άνεργοι.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά σημαίνουν νέο – μεγάλο – κόστος για το κράτος. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό κάνουν και οι άλλες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη. Στηρίζουν με πολλούς και γενναιόδωρους τρόπους τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους. Στο κάτω – κάτω, η κυβέρνηση θα λάβει σημαντική οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε. Ένωσης.

Επιπρόσθετα, των πιο πάνω η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει και τις εισαγωγές εμβολίων, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Μόνο, έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και στοχευμένα την πανδημία. Η καταφυγή σε συχνά lockdowns δεν αποτελεί λύση, ούτε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ούτε για την οικονομία. Μετά από τόσους μήνες ταλαιπωρίας, απαιτείται μια πιο σύνθετη και στρατηγική αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε και οι περιορισμοί απέδειξαν ότι από μόνοι τους δεν λύνουν το πρόβλημα.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παροπλισμό της οικονομίας. Το επόμενο βήμα είναι η συνολική χρεοκοπία…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!