16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 2:45

Το νέο “χαράτσι” της πράσινης φορολογίας

Η Κύπρος δεν προχώρησε έγκαιρα σε μέτρα που να οδηγούν στην πράσινη μετάβαση και για το λόγο αυτό καλείται και καταβάλλει αυξημένα πρόστιμα για τους ρύπους.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού και άλλων ενεργειακών προϊόντων, με αποτέλεσμα, οι πολίτες να επιβαρύνονται με νέα βάρη.

Τώρα, η ΕΕ μας υποχρεώνει να επιβάλουμε τη λεγόμενη πράσινη φορολογία σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα καύσιμα, το νερό, η διαμονή στα ξενοδοχεία, τα απόβλητα, κλπ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το κόστος αυτής της πράσινης φορολογίας θα το επωμιστούν και πάλι οι  καταναλωτές, οι οποίοι από αύριο θα κληθούν να πληρώνουν κατά 8.3 σεντ το λίτρο ακριβότερα τα καύσιμα, αφού τερματίζεται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης.

Πίσω απ’ όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για την τσέπη και το βιοτικό  επίπεδο των πολιτών, υπάρχουν κάποια σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  • Γιατί το κράτος δεν μερίμνησε, ώστε να μην φτάσουμε στο σημερινό σημείο να καταβάλλουμε αυξημένα πρόστιμα για ρύπους και να χρειάζεται η επιβολή νέων φορολογιών;
  • Γιατί το κράτος δεν παρουσιάζει μαζί με τις ανάγκες επιβολής νέων πράσινωνφορολογιών και τα αντισταθμιστικά μέτρα που σκέφτεται για τους καταναλωτές;
  • Γιατί το κράτος δεν επισπεύδει τις διαδικασίες για την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να υπάρξει παράλληλη ελάφρυνση για τους φορολογούμενους;

Όλα αυτά αποτελούν στοιχειώδεις ερωτήσεις για τις οποίες κανένας αρμόδιος δεν δίνει πειστικές απαντήσεις.  Κι’ όμως, την ίδια ώρα, το κράτος, επικαλούμενο τις οδηγίες της Ε. Ένωσης, ετοιμάζεται να ξαναβάλει το χέρι του βαθιά στη τσέπη των καταναλωτών.

Ευτυχώς που το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη κάποια νέα μέτρα για τους καταναλωτές (ρεύμα, ΑΤΑ και ευάλωτες ομάδες), αν και στην ουσία δεν θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα.

Επανερχόμενοι στο θέμα της  πράσινης φορολογίας, λέμε ότι το σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές θα επωμιστούν νέα βάρη.  Και μάλιστα, βάρη που τους επιβάλλονται, χωρίς να φταίνε.

Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναεξετάσει  το θέμα και να το εντάξει στην γενικότερη φορολογική πολιτική της.  Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα με αποσπασματικό τρόπο.

Δεν είναι δυνατόν για λάθη και παραλείψεις του ιδίου του κράτους να τιμωρούνται οι καταναλωτές.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να προωθήσει τις λύσεις που απαιτούνται για να σταματήσουμε να καταβάλλουμε αυξημένα πρόστιμα για τους ρύπους.  Αυτό μπορεί να σημαίνει επιτάχυνση των έργων για το τερματικό στο Βασιλικό ή άλλες ενέργειες.

Επίσης, οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο καθώς και το διαχρονικό ζήτημα της αξιοποίησης του δικού μας φυσικού αερίου από την κυπριακή AOZ.

Ως συνέχεια των πιο πάνω, οφείλει να δει το κόστος της πράσινης φορολογίας και να βρει τους τρόπους της μικρότερης επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Εάν δεν κινηθούμε μ’ αυτό τον τρόπο, στο τέλος θα φορτώσουμε με επιπρόσθετους φόρους και τέλη τους πολίτες και θα καταστήσουμε τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη.

Η Κύπρος, ήδη θεωρείται πολύ ακριβή χώρα, έχει υψηλό κόστος διαβίωσης και χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανταγωνιστικότητα.  Αν προστεθούν στις υφιστάμενες επιβαρύνσεις και όλα αυτά που σχεδιάζονται για την πράσινη φορολογία, τότε ούτε τουρίστες θα έρχονται, ούτε ξένοι επενδυτές θα μας προτιμούν, ούτε οι πολίτες θα τα βγάζουν πέρα.

Ήδη, ο συνδυασμός ψηλού ενεργειακού κόστους και αυξημένων επιτοκίων, έχει γονατίσει πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  Κάτι πρέπει να γίνει…

Ι. Ιωσήφ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!