14.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 6:12

Το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές

Το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κι άλλους τρόπους προστασίας του εισοδήματος των νοικοκυριών από την ακρίβεια που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, είναι θετικό. Το ότι πάμε να αντιγράψουμε ένα θεσμό που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ελλάδας και αποδείχθηκε αποτελεσματικός, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά της σε σωστές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Το ζήτημα τώρα είναι να κινηθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες, ώστε να προληφθεί το κλείσιμο της Βουλής στις 8 Δεκεμβρίου για να εγκριθεί η νομοθεσία για το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το καλάθι του νοικοκυριού θα αφορά βασικά μια λίστα προϊόντων που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών και θα βοηθήσει κυρίως τις ευάλωτες και οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Στην Ελλάδα, που όπως είπαμε, εφαρμόζεται τελευταία με επιτυχία το μέτρο αυτό, έχουν συμπεριληφθεί 51 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, των οποίων οι τιμές ανακοινώνονται για να τις γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Δεν ξέρουμε πόσα προϊόντα θα συμπεριληφθούν στη λίστα της Κύπρου, αλλά σίγουρα θα κινηθούμε πάνω – κάτω στην ίδια λογική με την Ελλάδα, αφού οι καταναλωτικές συνήθειες είναι περίπου οι ίδιες, ενώ η βαρύτητα των διαφόρων προϊόντων έχουν παρόμοια επίπτωση στα εισοδήματα των καταναλωτών.

Εκείνο που έχει σημασία είναι η προσπάθεια αυτή να είναι ουσιαστική, να τύχει γενικής στήριξης και να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε.

Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της αγοράς, τα πολλά και αντικρουόμενα συμφέροντα που εμπλέκονται και τις προτεραιότητες του εμπορίου, λέμε ξεκάθαρα ότι αυτό το μέτρο για να πετύχει χρειάζεται την υποστήριξη τόσο των προμηθευτών και των εμπόρων (εισαγωγέων και μη) όσο και των καταστημάτων λιανικής πώλησης (υπεραγορών, κλπ.). Αν δεν υπάρξει αυτή η κοινή στήριξη του νέου θεσμού, τότε ούτε οι τιμές θα μειωθούν, ούτε οι καταναλωτές θα δουν το εισόδημα τους να προστατεύεται.

Άρα, σημαντικό ρόλο στο νέο εγχείρημα έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες εμπορεύονται τα προϊόντα που θα περιληφθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι έχουμε ενώπιον μας μια θετική πρόταση, η οποία μπορεί στο βαθμό που είναι δυνατόν να βοηθήσει στη συνολική προσπάθεια συγκράτησης της ακρίβειας και προστασίας του εισοδήματος, τουλάχιστον των οικονομικά αδύνατων τάξεων του λαού.

Το μέτρο αυτό προσδοκούμε ότι θα συγκρατήσει και τον πληθωρισμό, ο οποίος ανηφόρησε στο 8%, ποσοστό αρκετά υψηλό για τα κυπριακά δεδομένα. Ακόμα, αν αποδώσει η νέα ρύθμιση αναμένεται να βοηθήσει και στον διάλογο για την ΑΤΑ, αφού λογικά πολλά προϊόντα που θα περιληφθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού», θα είναι τα ίδια με αυτά που συνυπολογίζονται για σκοπούς καθορισμού της ΑΤΑ.

Μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις που έγιναν (επιδότηση ηλεκτρισμού, στήριξη ευάλωτων ομάδων, κλπ.), ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.

Η ακρίβεια, ειδικά στον ηλεκτρισμό και στα κύρια είδη διατροφής, είναι πολύ έντονη και την έχει αισθανθεί κάθε πορτοφόλι.

Γι’ αυτό μέτρα που συμβάλλουν στην αποπυροδότηση της ακρίβειας είναι καλοδεχούμενα.

Ελπίζουμε όλοι να συμπεριληφθούν με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να εφαρμοστεί και στην Κύπρο με επιτυχία ο θεσμός αυτός.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!