32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 15:43

Το εκρηκτικό κοκτέιλ του χειμώνα

Φαίνεται ότι η ενεργειακή κρίση έχει δρόμο ακόμα. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, τα μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ενεργειακής κρίσης και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δείχνουν ότι οι εξελίξεις δεν οδηγούν σε εκτόνωση της κρίσης.

Αντίθετα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα θα χειροτερεύσει (ελέω και Χειμώνα) οπότε λαμβάνουν τα μέτρα τους για αντιμετώπιση των νέων ίσως πιο αρνητικών δεδομένων, τα οποία επιδεινώνονται και από την απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Στη δίνη αυτής της άσχημης συγκυρίας βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία μπορεί να μην έχει το μέγεθος και το εύρος των κινδύνων που απειλούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως βιώνει πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρισμού, αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού και τώρα αύξηση στα κόστη δανείων, λόγω ανόδου των επιτοκίων του ευρώ.

Η σύνθεση όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο τον χειμώνα θα είναι πιο πικρό τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση, αν και διάγει τους τελευταίους μήνες της θητείας της, ίσως αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών. Και τα μέτρα αυτά και πάλι θα σημαίνουν κόστος για τα δημόσια ταμεία.

Το μέγα ζητούμενο, ωστόσο, είναι να μην επηρεαστεί σε χειρότερο βαθμό η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διότι, ο συνδυασμός ακρίβειας, αύξησης κόστους του χρήματος και μειωμένες επενδύσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υπονόμευση του επιχειρείν και της ανάπτυξης.

Άρα, η έμφαση μας σ’ αυτή τη φάση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μηχανές της ανάπτυξης. Αν υπάρξει παροπλισμός στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας, όχι μόνο δεν θα έχουμε ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά θα παρουσιάσουμε και οπισθοδρόμηση, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον όλα αυτά προβληματίζουν στο βαθμό που πρέπει την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς εξουσίας, όμως όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αρκετά πιο δύσκολος για τους πολίτες και την οικονομία.

Δική μας εισήγηση είναι ο καταρτισμός ενός έκτακτου βραχύβιου μίνι προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, που να αντιμετωπίζει όλες αυτές τις προκλήσεις και προβλήματα.

Στο πρόγραμμα αυτό να ληφθούν υπόψη τα θετικά δεδομένα (π.χ. αυξημένα έσοδα από τουρισμό, μείωση ανεργίας, κλπ.), αλλά και τα πολλά αρνητικά σημάδια (ακρίβεια, ψηλά επιτόκια, μείωση ενδιαφέροντος για νέο δανεισμό, αναβολή επενδυτικών σχεδιασμών, κ.ά.) που χαρακτηρίζουν σήμερα την οικονομία μας. Ακόμα, στο περίγραμμα να ενσωματωθούν και οι όποιοι επηρεασμοί της Κύπρου από τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν την οικονομία μας.

Με ένα τέτοιο σχεδιασμό υπό μάλης, θα μπορέσουμε να διαβούμε με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις τις συμπληγάδες που έχουμε ενώπιον μας τον χειμώνα.

Ήδη, ένας τέτοιος σχεδιασμός θα έπρεπε να υπάρχει στο τραπέζι…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις

Του Μιχάλη Τσαγγαρίδη*  Κατά την ανάλυση των δεδομένων της αγοράς ακινήτων λαμβάνονται υπόψη διάφοροι σημαντικοί παράγοντες που την επηρεάζουν. Δύο από αυτούς σχετίζονται με το...

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!