27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 | 11:46

Το διπλό στοίχημα για τους 56 νέους βουλευτές

Οι εκλογές τελείωσαν και η νέα Βουλή είναι έτοιμη για ν΄ αρχίσει το κοινοβουλευτικό έργο. Μετά την εκλογή του Προέδρου της και τις καλοκαιρινές διακοπές, οι  56 νέοι αντιπρόσωποι που επέλεξε ο κυρίαρχος λαός θα πιάσουν δουλειά.

Στις προτεραιότητες τους είναι σίγουρα οι εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη Βουλή, αλλά και οι νέες προκλήσεις που καθημερινά αναφύονται μπροστά μας. Και καλώς ή κακώς, το καλάθι της Βουλής είναι γεμάτο από καυτά και επίμαχα θέματα

Ήδη, γνωρίζουμε ότι λόγω σύνθεσης, οι συγκλίσεις πλειοψηφίας θα είναι δύσκολες. Η πολυκομματικότητα  της Βουλής και οι διαχωριστικές γραμμές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ίσως δυσκολέψουν και πάλι το νομοθετικό έργο.

Ωστόσο, η κοινωνία έχει πολλές απαιτήσεις από τη νέα Βουλή. Οι 56 νέοι βουλευτές θα πρέπει να βρουν τρόπους συνεννόησης και συναντίληψης για να λύσουν προβλήματα των πολιτών.

Επιβάλλεται να κάνουν υπερβάσεις για να παράξουν έργο προς όφελος της κοινωνίας.

Τα προβλήματα του κόσμου είναι πολλά και τα περισσότερα δισεπίλυτα. Από την οικονομία μέχρι την ανεργία και από τα κοινωνικά μέχρι τα προσωπικά προβλήματα, οι πολίτες έχουν πολλά που τους ταλανίζουν. Και όλα αυτά εξαρτώνται, εν πολλοίς, από τις αποφάσεις της Βουλής, των κομμάτων και των βουλευτών.

Από την πλευρά τους οι νέοι βουλευτές έχουν κι΄ ένα δικό τους στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν. Οφείλουν να πείσουν ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα λαϊκίζουν και θα προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν την εικόνα της Βουλής, αλλά και των πολιτικών. Η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξε ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς και την πολιτική.

Τώρα, με την ανανέωση της Βουλής με νέα πρόσωπα και τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες μέσα από την κάλπη, τα κόμματα και οι βουλευτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις μεθοδολογίες τους, τις πρακτικές τους και γενικά τις συμπεριφορές τους.

Όλοι μας ζητούμε ένα πολιτικό σύστημα πιο σοβαρό, πιο υπεύθυνο και πιο ώριμο. Τα όσα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ικανοποιούσαν κανέναν, ίσως ούτε και τους ίδιους τους πολιτικούς.

Έφτασε η ώρα, λοιπόν, που η νέα Βουλή θα πρέπει να θέσει τον πήχη πιο ψηλά,. Να αναβαθμίσει τη δράση της και να αλλάξει τον παραδοσιακό, λαϊκίστικο και ξύλινο λόγο της. Τώρα, είναι η ώρα για μια γενική ανασύνταξη που θα οδηγήσει σ΄ ένα πιο παραγωγικό πολιτικό σύστημα.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η νέα Βουλή έχει ένα διπλό έργο να επιτελέσει. Πρώτα, θα πρέπει να καταστεί πιο ουσιαστική και πιο αποδοτική στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Δεύτερο, να αναβαθμίσει τον πολιτικό λόγο και τις πράξεις της. Και συνολικά, θα πρέπει να προσφέρει περισσότερα τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική.

Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πούμε κατά πόσον θα πετύχει ή όχι σ΄ αυτούς τους στόχους. Οφείλουμε να δώσουμε κάποια πίστωση χρόνου στους νέους βουλευτές.

Όμως, όλοι μας θα είμαστε πολύ αυστηροί κριτές στη συνέχεια. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο υποβιβασμό του πολιτικού επιπέδου.

Δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από εδώ που φτάσαμε. Ο κατήφορος πρέπει να τερματιστεί.

Αναμένουμε, λοιπόν, να φυσήξει ένας νέος αέρας στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, να τεθούν νέες απόψεις και να παραχθούν και προωθηθούν νέες πολιτικές. Αυτό ζητά ο πολίτης, αυτό απαιτεί η κοινωνία.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πωλήθηκε το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο έναντι 8,3 εκατ. δολ.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών και συλλέκτης Στιούαρτ Γουάτζμαν πώλησε την ίδια ημέρα με ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα του 1933 και το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο....

Όταν η καλύτερη βολή σου σπάει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου

Το χτύπημα της μπάλας έξω από το στάδιο στο έξι είναι το όνειρο κάθε παίκτη του κρίκετ, αλλά η μεγάλη βολή του Βρετανού ερασιτέχνη του κρίκετ...

Γιατί οι άνθρωποι άνοιγαν τους τάφους πριν από 1.400 χρόνια;

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε όλη την Ευρώπη πριν από περίπου 1.400 χρόνια συνήθιζαν να ξανανοίγουν τάφους και να αφαιρούν αντικείμενα για λόγους που...

Οι αράχνες είναι serial killers φιδιών

Ο κόσμος των αραχνών συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό με την συνεχή ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων και συμπεριφορών των περίπου 45 χιλιάδων ειδών αραχνών...

Knight Frank: Είσοδος στην ελληνική αγορά, με γραφεία στην Αθήνα

Η πολυεθνική εταιρεία Knight Frank, ηγέτης στο χώρο του Real Estate, βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα με νεοσύστατα γραφεία, από τον Ιούνιο του 2021. powered...

Κίνα: Το Πεκίνο θα διαθέσει 50.000 τόνους αλουμινίου από τα εθνικά αποθέματα

Η Κίνα θα διαθέσει 50.000 τόνους αλουμινίου από τα εθνικά της αποθέματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των αυξήσεων στις τιμές, αλλά και χαλάρωσης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!