22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 16:16

Το “διαβατήριο” για τη νέα τουριστική σεζόν

  • Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο έλευσης τουριστών

Ο τουρισμός δέχθηκε τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία. Διάσημοι τουριστικοί προορισμοί κλαίνε τη μοίρα τους, αλυσίδες διεθνών ξενοδοχείων καταγράφουν τεράστιες ζημιές και αεροπορικές εταιρείες κολοσσοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν.

Στην Κύπρο, η εικόνα δεν είναι διαφορετική. Η αεροπορική κίνηση έχει κατρακυλήσει στο -83%, τα ξενοδοχεία είναι κλειστά και οι τουριστικοί πράκτορες τρώνε από τις σάρκες τους.

Μέσα σ΄ αυτό το αρνητικό κλίμα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τη νέα τουριστική περίοδο, αφού οι κρατήσεις των ξένων γίνονται κυρίως τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο, η Κύπρος φέτος θα προβεί σε έντονη ψηφιακή προβολή του τουριστικού προϊόντος μας, με έμβαση στις εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, αθλητικό, συνεδριακό, αγροτουρισμό, κλπ.

Κανένας δεν διαφωνεί με τις προθέσεις του Υφυπουργείου και ίσως επιτέλους είναι καιρός να προβάλουμε και την άλλη Κύπρο, πέραν αυτής του ήλιου και της θάλασσας.

Όμως, για να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα θα πρέπει να συντρέξουν κι΄ άλλες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να μάθουμε τις προθέσεις των ξένων αεροπορικών εταιρειών για το  κατά πόσο θα οργανώσουν το καλοκαίρι πτήσεις προς και από την Κύπρο. Η συνδεσιμότητα είναι πολύ καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα για τα ταξίδια.

Επίσης, επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί το καθεστώς ελέγχου για τον κορωνοϊό, με το οποίο θα επιτρέψει η Κύπρος στους ξένους να έρχονται στο νησί μας. Θα είναι αρκετό το rapid test, θα απαιτείται καραντίνα, θα υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις; Αυτές είναι πτυχές που απασχολούν τους ταξιδιώτες πριν αποφασίσουν να ταξιδέψουν σ΄ έναν προορισμό.

Ακόμα, η ξενοδοχειακή βιομηχανία μας είναι ανάγκη να λάβει από τώρα αποφάσεις για τις τιμές που θα προσφέρει φέτος το καλοκαίρι στους ξένους.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει εμείς πρώτα να ξεκαθαρίσουμε. Και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κανένας δεν έχει τελικές αποφάσεις πάνω σ΄ αυτές τις πτυχές, ίσως λόγω της αβεβαιότητας για τον έλεγχο της πανδημίας.

Την ίδια ώρα οφείλουμε να προβληματιστούμε και για την οικονομική κατάσταση των τουριστών – στόχων που επιδιώκουμε να φέρουμε το καλοκαίρι. Με την πανδημία και τα συνεχή lockdown, η Ευρώπη έχει οικονομικά προβλήματα, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν και τις τουριστικές μετακινήσεις των πολιτών της.

Όλα αυτά, πρέπει να εξεταστούν σε βάθος και να γίνουν οι ανάλογες αξιολογήσεις.

Κατά τη γνώμη μας, εκτός της ψηφιακής προβολής που ορθώς σχεδιάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, η Κύπρος θα πρέπει από τώρα να εμφανιστεί στις διεθνείς αγορές τουρισμού με συγκεκριμένο πλαίσιο για την έλευση των τουριστών. Δηλαδή, από τώρα να ενημερώσουμε  τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες για το πως θα έρχονται οι τουρίστες στο νησί μας, τι θα χρειάζονται και τι τιμές θα τους προσφέρουμε για παραμονή στη χώρα μας.

Αν δεν ετοιμάσουμε έγκαιρα (από τώρα) αυτό τον κώδικα ενημέρωσης δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας. Αν οι ξένοι δεν γνωρίζουν την κάθε λεπτομέρεια για το ταξίδι τους, δεν θα μας επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Γι΄ αυτό, εισηγούμαστε, όπως το Υφυπουργείο Τουρισμού προβεί σ΄ όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ετοιμάσει ένα πλήρες ενημερωτικό πλαίσιο για τους τουρίστες. Αυτό θα αποτελεί το “διαβατήριο” για τους ξένους, προκειμένου να επιλέξουν την Κύπρο για το καλοκαίρι.

Γνωρίζουμε ότι κάποια πράγματα είναι ακόμα ασαφή και ακαθόριστα, λόγω της εξέλιξης του κορωνοϊού. Όμως, για όσα μπορούμε να έχουμε από τώρα αποφάσεις, ας τα κάνουμε και ανάλογα να προσθέτουμε ότι ξεκαθαρίζει στην πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. Μόνο, έτσι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε μια νέα καταστροφική χρονιά στον τουρισμό.

Είμαστε σίγουροι ότι εάν συγκληθεί από τώρα μια ευρεία σύσκεψη, υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων για την πανδημία και τον τουρισμό, θα μπορέσουμε να καθορίσουμε το πλαίσιο της τουριστικής σεζόν 2021.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!