25 C
Nicosia
Τρίτη 20 Απριλίου 2021 | 10:22

Τα ακίνητα ως εργαλείο για την ανάκαμψη

-Να ανασταλεί ο ΦΠΑ στα ακίνητα και να προχωρήσει μια νέα πολεοδομική αμνηστία

 Ο τομέας των ακινήτων, όπως και αυτός του τουρισμού, είναι οι δύο τομείς που σε περιόδους κρίσης μπορούν να αποφέρουν άμεσα εισοδήματα και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η κυβέρνηση ορθώς έχει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της τους δύο αυτούς τομείς, αφού διαχρονικά είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα της οικονομίας.

Επικεντρώνοντας το θέμα στον τομέα των ακινήτων, αναφέρουμε ότι στο πρόσφατο Online Conference για το Φορολογικό Σύστημα που διοργάνωσε η εταιρεία FMW ένας πολίτης έθεσε την ιδέα να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα η επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ώστε να υπάρξει κινητικότητα στην αγορά ακινήτων.

Το επιχείρημα του πολίτη ήταν ότι αφού το κράτος δαπανά τόσα χρήματα για στήριξη της οικονομίας, θα μπορούσε να αποστερηθεί για ένα χρονικό διάστημα τα έσοδα από τον ΦΠΑ, ώστε να βοηθήσει την οικονομία.

Την ιδέα – εισήγηση του πολίτη την ενστερνίστηκαν όλοι οι ειδικοί που συμμετείχαν στο Online Conference με τον Έφορο Φορολογίας κ. Γιάννη Τσαγκάρη να λέει ότι ίσως είναι μια καλή πρόταση για να επανέλθει η κινητικότητα στην αγορά ακινήτων.

Μάλιστα, ο κ. Τσαγκάρης πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από την κυβέρνηση και να ζητηθεί και η έγκριση της Ε. Ένωσης.

Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες της Ε. Ένωσης (π.χ. Ελλάδα και η Βρετανία όσο ήταν μέλος της ΕΕ) δεν επιβάλλουν ΦΠΑ στην αγοραπωλησία ακινήτων, διερωτούμαστε γιατί να μην επιχειρήσουμε αυτή τη ρύθμιση, τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια ρύθμιση, σήμερα, είναι εξόφθαλμα και αφορούν το ότι θα κινηθεί η κτηματαγορά, το κράτος δεν θα δώσει, αλλά απλώς θα στερηθεί χρήματα και νέα ζευγάρια ίσως μπορέσουν να αγοράσουν ένα κομμάτι γη για να δημιουργήσουν την οικογένεια τους.

Θεωρούμε ότι τόσο ο χρόνος όσο και το μέτρο αυτό είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα βοηθήσει ποικιλότροπα την οικονομία.

Την ίδια ώρα, εάν το κράτος επιθυμεί να αντικαταστήσει τα χρήματα που θα απωλέσει από τον ΦΠΑ, μπορεί να επαναφέρει το μέτρο της πολεοδομικής αμνηστίας.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές περιουσίες που έχουν σημειώσεις παραβάσεων στους τίτλους ιδιοκτησίας τους, οπότε μια πολεοδομική αμνηστία θα συνέβαλλε τόσο στην εξεύρεση νέων πόρων για το κράτος, όσο και στη νομιμοποίηση αυθαίρετων αναπτύξεων.

Το να διατηρούμε αυτό το θέμα ανοικτό και να σημαδεύουμε τίτλους ιδιοκτησίας, μηδενίζοντας την αξία περιουσιών των πολιτών, δεν έχει κανένα νόημα. Χρειάζεται μια πραγματική πολεοδομική αμνηστία (όχι όπως τις προηγούμενες) με απλούς και ξεκάθαρους όρους που να οδηγεί στην επίλυση των υπαρχόντων σοβαρών προβλημάτων.

Όπως βλέπουμε, λοιπόν, τα ακίνητα για ακόμα μια φορά μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο, το οποίο μπορούμε να χειριστούμε σωστά για να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη λύση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προβληματιστεί πάνω σ’ αυτά τα θέματα και να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες.

Σήμερα, που έχουμε τις μεγάλες επιπτώσεις από την πανδημία, μπορούμε να προχωρήσουμε σε τομές που θα γίνουν αποδεκτές από την Ε. Ένωση και θα βοηθήσουν την οικονομία.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις στις αμερικανικές αεροπορικές για τις πτήσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) παρότρυνε χθες, Δευτέρα, τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «ουσιαστική προσοχή» όταν πετούν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με...

Το πρώτο βίντεο της πτήσης του drone στον Άρη

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο βίντεο της ιστορικής πτήσης του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος της στον Κόκκινο Πλανήτη. Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η...

Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου [email protected] Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες συντελείται κοσμογονία στο...

Στο 100% της πληρότητας το νοσοκομείο Αμμοχώστου

Στο 100% της πληρότητάς του έφτασε σήμερα, Τρίτη το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού νοσηλεύονται 75 ασθενείς με κορωνοϊό. Από...

Αναστασιάδης: Ελπίζω η Τουρκία να πάει στη Γενεύη με δημιουργικές προτάσεις

Όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ηχογράφησε τα όσα λέχθησαν έτσι πράξαμε κι εμείς, λέει σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του alpha ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,...

Μας έπνιξε η σκόνη και απρόβλεπτες ψηλές θερμοκρασίες

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 20 Απριλίου 2021, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!