Ο λαός ψήφισε και εκτός από τις δημοσκοπήσεις διέψευσε και όσους έλεγαν ότι σκοπός τους ήταν να ανατρέψουν πλήρως το κομματικό σκηνικό. Με βάση τα αποτελέσματα, η Βουλή θα έχει 6 κόμματα. Τα δυο πρώτα μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) διατηρούν πλήρως τις δυνάμεις τους, ενώ το ΔΗΚΟ κατάφερε να κρατήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Το ΕΛΑΜ βγήκε αρκετά ενισχυμένο. Η μόνη ανατροπή που γίνεται είναι η εισδοχή στη Βουλή του΄Αλμα και της Άμεσης Δημοκρατίας και η μη εισδοχή της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων. Το Βολτ, που επίσης ευαγγελιζόταν την ανατροπή του κομματικού σκηνικού απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή.
Κρίνοντας τις εξελίξεις αυτές θεωρούμε ότι ο λαός δεν άκουσε τις φωνές της ανατροπής, αλλά προτίμησε τις σίγουρες επιλογές που εμπιστευόταν για χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το κομματικό τοπίο παραμένει περίπου το ίδιο και σταθερό, με ότι αυτό σημαίνει.
Τώρα, η επόμενη μέρα θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα από πολιτικής σκοπιάς. Και αυτό τόσο για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, όσο και για τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν εντός της νέας Βουλής. Είναι φανερόν ότι ο δεξιός πόλος είναι ενισχυμένος αν σε αυτό συμπεριλάβουμε τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ. Η αντίθετη πλευρά, δηλαδή το ΑΚΕΛ και το Άλμα είναι πιο αδύνατη, ενώ η Άμεση Δημοκρατία δεν μπαίνει σε αυτό το δίπολο.
Απ’εκεί και ύστερα, το νέο τοπίο θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2028. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει τα δύο από τα τρία κόμματα (ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ) που τον υποστήριξαν το 2023 να μην είναι στη Βουλή και αυτό σίγουρα δεν βοηθά τους σχεδιασμούς του. Προφανώς ο κ. Χριστοδουλίδης θα πρέπει να στρέψει ξανά την προσοχή του στις σχέσεις του με τον ΔΗΣΥ, ανκαι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις προθέσεις της Πινδάρου.
Όλα αυτά θα διαφανούν το επόμενο διάστημα, αλλά το σημερινό μήνυμα των εκλογών είναι ότι τα λεγόμενα παραδοσιακά κόμματα συνεχίζουν να κρατούν τα ηνία της κομματικής ζωής, ενώ τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα μένουν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο των εξελίξεων.



