14.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 5:25

Οι κότες, το κοτέτσι και οι κλεφτοκοτάδες

 

  • Κυβέρνηση και κόμματα να βρουν το πολιτικό θάρρος για τις επενδύσεις

 Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι επενδύσεις αποτελούν βασικό οξυγόνο για κάθε οικονομία. Ειδικά, σήμερα, όπου η κρίση της πανδημίας έχει παροπλίσει τις οικονομίες και έχει αδρανοποιήσει τους περισσότερους τομείς της.

Η Κύπρος, ως μικρή και εξαρτώμενη από τον τομέα των υπηρεσιών οικονομία, έχει περισσότερη ανάγκη τις ξένες επενδύσεις από κάθε άλλη χώρα. Δυστυχώς, λόγω των γνωστών αποκαλύψεων του All Jazeera, οδηγηθήκαμε στην πλήρη κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, ώστε να περιορίσουμε το διεθνή διασυρμό της χώρας μας.

Τώρα, βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο, όπου η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενώ τα κόμματα δεν τολμούν να πάρουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι φοβούνται την αντίδραση των πολιτών και αποφεύγουν την «καυτή» πατάτα που λέγεται Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Όμως, εκείνο που φαίνεται ότι δεν κατανόησε το πολιτικό σύστημα είναι ότι οι πολίτες δεν είναι εναντίον του Επενδυτικού Προγράμματος και της προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά εναντίον όσων το εκμεταλλεύθηκαν για ίδιον όφελος, αλλά και των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην εφαρμογή του. Επίσης, οι πολίτες είναι εναντίον των κενών και των παραθύρων που είχε το προηγούμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα και έδινε την ευχέρεια σε κάποιους να κάνουν παρανομίες. Οι πολίτες εκείνο που μίσησαν και απαξίωσαν δεν είναι το ΚΕΠ, αλλά τη διαφθορά και τη διαπλοκή που αυτό επέτρεπε.

Άρα, δεν φταίει το ΚΕΠ και οι επενδύσεις, γιατί εμείς με πράξεις και παραλείψεις μας διασύραμε τη χώρα μας και γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Δεν ευθύνεται η πολιτική για προσέλκυση επενδύσεων που κάποιοι μεγαλοσχήμονες τα έκανα «πλακάκια» με όλο τον υπόκοσμο της υφηλίου.

Ενόψει των πιο πάνω διαπιστώσεων, πιστεύουμε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα δεν θα πρέπει να βάλουν στο συρτάρι τις επενδύσεις, επειδή κάποιοι τα έκαναν μαντάρα.

Αντίθετα, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποκτήσει η Κύπρος ένα αξιόπιστο, διαφανές και σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο να είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να εκπέμπει εμπιστοσύνη τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου.

Η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη τις επενδύσεις και η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να βρουν το πολιτικό θάρρος για να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι πρωτοβουλίες τους αυτές πρέπει να κατατείνουν στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου, ίσως πιο αυστηρού, που να καλύπτει κι άλλους τομείς πέραν των ακινήτων και της παραχώρησης διαβατηρίων.

Σήμερα, η Κύπρος έχει πολλούς τομείς που μπορούν να ελκύσουν ξένους επενδυτές. Είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ιατρική, η εκπαίδευση, η καινοτομία και άλλοι. Άρα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα χωρίς επενδυτικό προγραμματισμό, επειδή έγιναν όσα έγιναν.

Στο κάτω – κάτω, ας δούμε τα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είναι εγκριμένα από την Ε. Ένωση και ας τα υιοθετήσουμε, προσθέτοντας και τις ιδιαιτερότητες μας.

Αυτή νομίζουμε είναι η σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος με τις επενδύσεις, κι όχι να σκοτώσουμε τις κότες που γενούν αυγά, γιατί στο κοτέτσι μπήκαν κλεφτοκοτάδες.

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκαλέσει μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους να ακούσει απόψεις και ν’ αρχίσει να διαμορφώνει μια πρόταση για νέα επενδυτική πολιτική.

Αφού συμφωνηθεί η πρόταση αυτή να σταλεί στην Ε. Ένωση για έγκριση και μετά να εφαρμοστεί. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι επενδύσεις θα τονωθούν, όσο και η Κύπρος θα αναβαθμιστεί στα μάτια των ξένων. Σε αντίθετη περίπτωση, με την απραξία που επιδεικνύουμε, θα συνεχίσουμε να φαινόμαστε ανάξιοι και εκτεθειμένοι, αφήνοντας την οικονομία χωρίς οξυγόνο. Αυτό, όμως, είναι που θέλουμε και αυτό είναι που έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία μας;

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!