7 C
Nicosia
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 | 0:36

Οι κότες, το κοτέτσι και οι κλεφτοκοτάδες

 

  • Κυβέρνηση και κόμματα να βρουν το πολιτικό θάρρος για τις επενδύσεις

 Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι επενδύσεις αποτελούν βασικό οξυγόνο για κάθε οικονομία. Ειδικά, σήμερα, όπου η κρίση της πανδημίας έχει παροπλίσει τις οικονομίες και έχει αδρανοποιήσει τους περισσότερους τομείς της.

Η Κύπρος, ως μικρή και εξαρτώμενη από τον τομέα των υπηρεσιών οικονομία, έχει περισσότερη ανάγκη τις ξένες επενδύσεις από κάθε άλλη χώρα. Δυστυχώς, λόγω των γνωστών αποκαλύψεων του All Jazeera, οδηγηθήκαμε στην πλήρη κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, ώστε να περιορίσουμε το διεθνή διασυρμό της χώρας μας.

Τώρα, βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο, όπου η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενώ τα κόμματα δεν τολμούν να πάρουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι φοβούνται την αντίδραση των πολιτών και αποφεύγουν την «καυτή» πατάτα που λέγεται Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Όμως, εκείνο που φαίνεται ότι δεν κατανόησε το πολιτικό σύστημα είναι ότι οι πολίτες δεν είναι εναντίον του Επενδυτικού Προγράμματος και της προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά εναντίον όσων το εκμεταλλεύθηκαν για ίδιον όφελος, αλλά και των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην εφαρμογή του. Επίσης, οι πολίτες είναι εναντίον των κενών και των παραθύρων που είχε το προηγούμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα και έδινε την ευχέρεια σε κάποιους να κάνουν παρανομίες. Οι πολίτες εκείνο που μίσησαν και απαξίωσαν δεν είναι το ΚΕΠ, αλλά τη διαφθορά και τη διαπλοκή που αυτό επέτρεπε.

Άρα, δεν φταίει το ΚΕΠ και οι επενδύσεις, γιατί εμείς με πράξεις και παραλείψεις μας διασύραμε τη χώρα μας και γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Δεν ευθύνεται η πολιτική για προσέλκυση επενδύσεων που κάποιοι μεγαλοσχήμονες τα έκανα «πλακάκια» με όλο τον υπόκοσμο της υφηλίου.

Ενόψει των πιο πάνω διαπιστώσεων, πιστεύουμε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα δεν θα πρέπει να βάλουν στο συρτάρι τις επενδύσεις, επειδή κάποιοι τα έκαναν μαντάρα.

Αντίθετα, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποκτήσει η Κύπρος ένα αξιόπιστο, διαφανές και σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο να είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να εκπέμπει εμπιστοσύνη τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου.

Η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη τις επενδύσεις και η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να βρουν το πολιτικό θάρρος για να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι πρωτοβουλίες τους αυτές πρέπει να κατατείνουν στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου, ίσως πιο αυστηρού, που να καλύπτει κι άλλους τομείς πέραν των ακινήτων και της παραχώρησης διαβατηρίων.

Σήμερα, η Κύπρος έχει πολλούς τομείς που μπορούν να ελκύσουν ξένους επενδυτές. Είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ιατρική, η εκπαίδευση, η καινοτομία και άλλοι. Άρα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα χωρίς επενδυτικό προγραμματισμό, επειδή έγιναν όσα έγιναν.

Στο κάτω – κάτω, ας δούμε τα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είναι εγκριμένα από την Ε. Ένωση και ας τα υιοθετήσουμε, προσθέτοντας και τις ιδιαιτερότητες μας.

Αυτή νομίζουμε είναι η σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος με τις επενδύσεις, κι όχι να σκοτώσουμε τις κότες που γενούν αυγά, γιατί στο κοτέτσι μπήκαν κλεφτοκοτάδες.

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκαλέσει μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους να ακούσει απόψεις και ν’ αρχίσει να διαμορφώνει μια πρόταση για νέα επενδυτική πολιτική.

Αφού συμφωνηθεί η πρόταση αυτή να σταλεί στην Ε. Ένωση για έγκριση και μετά να εφαρμοστεί. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι επενδύσεις θα τονωθούν, όσο και η Κύπρος θα αναβαθμιστεί στα μάτια των ξένων. Σε αντίθετη περίπτωση, με την απραξία που επιδεικνύουμε, θα συνεχίσουμε να φαινόμαστε ανάξιοι και εκτεθειμένοι, αφήνοντας την οικονομία χωρίς οξυγόνο. Αυτό, όμως, είναι που θέλουμε και αυτό είναι που έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία μας;

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βραζιλία : Συνετρίβη αεροπλάνο που μετέφερε παίκτες της Πάλμας – Έξι νεκροί

Μια ακόμα αεροπορική τραγωδία σημαδεύει το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, καθώς ο πρόεδρος της ομάδας, Πάλμας και τέσσερις ποδοσφαιριστές έχασαν την ζωή τους μετά την συντριβή...

Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης – Χάθηκε στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση του Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην υπουργός βρέθηκε νεκρός αργά το απόγευμα της Κυριακής. Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το...

Τα αυριανά σημεία για rapid test

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι για τις 25 Ιανουαρίου 2021, οι μονάδες δειγματοληψίας για τον έλεγχο με rapid test αντιγόνου τόσο του γενικού πληθυσμού...

Κύπρος: Τρεις νέοι θάνατοι και 130 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2021 ότι τρία άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε...

Πρόεδρος Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Γάγγραινα οι παράνομοι στα κτηματικά

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της παράνομης κτηματομεσιτείας αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην οικονομική...

Βρετανία-Covid: 77 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους και 9 του βραζιλιάνικου

Η Βρετανία έχει καταγράψει 77 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, τα οποία συνδέονται όλα με ταξίδια από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!