21.7 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 8:52

Να ενεργοποιήσουμε την Οικονομική Διπλωματία

Με αφορμή τα όσα γίνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Κύπρου, ίσως θα πρέπει η κυβέρνηση εκτός των άλλων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει και τον θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας. Και αυτό, αφ’ ενός γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διεθνώς το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται (πάλι) για τη χώρα μας και αφ’ ετέρου διότι σήμερα επιβάλλεται να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

Η Στρατηγική για την Οικονομική Διπλωματία εγκρίθηκε το 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά μέχρι σήμερα δεν τέθηκε με συγκροτημένη μορφή σε εφαρμογή, λόγω της πανδημίας και εν συνεχεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Τώρα, όμως, ίσως έφτασε η ώρα να βγάλουμε από το συρτάρι τη Στρατηγική της Οικονομικής Διπλωματίας και να τη τροχιοδρομήσουμε προς υλοποίηση.

Για να γίνει αυτό, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός της Οικονομικής Διπλωματίας, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε όλοι μαζί με συντεταγμένο τρόπο να προστατεύσουμε το όνομα της χώρας μας και της οικονομίας μας.

Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επιστρατευθούν οι Πρεσβείες με τα εμπορικά τμήματα τους, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, ο Invest Cyprus και όλοι οι άλλοι αναπτυξιακοί οργανισμοί και φορείς για να οργανώσουν επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό ώστε να γίνει μια συντονισμένη εκστρατεία προβολής της οικονομίας μας στις ξένες αγορές.

Μια τέτοια κινητοποίηση σ’ αυτή τη συγκυρία θα βοηθήσει πολύ τις στοχεύσεις μας για αντιμετώπιση του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε.

Στην εκστρατεία αυτή, μπορούμε εκτός από το να αντιμετωπίζουμε τη δυσφήμηση από τις κυρώσεις, να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας και την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας. Ακόμα, μπορούμε να δώσουμε έμφαση στους τομείς που άμεσα μας ενδιαφέρουν και οι οποίοι είναι προσοδοφόροι για την οικονομία, όπως είναι η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα ακίνητα, η τεχνολογία και καινοτομία καθώς και αειφόρος ανάπτυξη.

Πιστεύουμε ότι μια κίνηση αυτού του περιεχομένου θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε το θέμα των κυρώσεων.

Και φυσικά, αυτό θα γίνει παράλληλα με τα άλλα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για κατασταλτική αντιμετώπιση των κυρώσεων.

Όπως, έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις και με δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν κι άλλες κυρώσεις κατά κυπριακών εταιρειών και προσώπων, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αντιδράσουμε. Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να περιμένουμε την επόμενη λίστα κυρώσεων.

Άλλωστε, αυτό σημαίνει Οικονομική Διπλωματία, δηλαδή να αντιδρούμε οποιανδήποτε στιγμή χρειαστεί και με κάθε προσφερόμενο τρόπο και μέσο για να διαφυλάξουμε τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας.

Αναμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα και σ’ αυτό τον τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις όποιες επιπτώσεις και να στηρίξουμε την οικονομία και το «επιχειρείν».

Χωρίς αυτές τις πρωτοβουλίες, δεν μπορούμε να αναμένουμε οτιδήποτε θετικό από τις εξελίξεις με τις κυρώσεις. Αντίθετα, θα μείνουμε κολλημένοι στον τοίχο και θα δεχόμαστε πλήγματα που σε βάθος χρόνου μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα υπάρξουν για το σύνολο της οικονομίας μας.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και Γαλλία, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε περιοχές της ανατολικής...

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο...

Με οριακή πτώση αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο το ΧΑΚ

Με αμελητέες ζημιές ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,04% κλείνοντας στις 130.93 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CysE υποχώρησε στο...

Στις 6 – 8 Οκτωβρίου το 50ο Ράλλυ Κύπρος

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο...

Στελέχωση όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές

Τη διαδικασία στελέχωσης όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι ασκούν τον ρόλο του Προϊσταμένου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και ηγούνται ομάδας από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW