18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 4:18

Νέος Προϋπολογισμός και η πρόσκληση του 2022

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τον νέο Προϋπολογισμό για το έτος 2022 στη Βουλή. Με βάση τα όσα είπε στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο νέος προϋπολογισμός στοχεύει πέραν της ανάπτυξης και στη δημοσιονομική διόρθωση από τα πολλά ανοίγματα, λόγω της πανδημίας. Σε αριθμούς είπε ότι στοχεύεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 5% (1.1 δις ευρώ) στο 1.5% του ΑΕΠ.

Στα πλαίσια αυτά, ανάφερε ότι τα υπουργεία, τα υφυπουργεία και γενικά οι κρατικές υπηρεσίες πήραν οδηγίες για να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ώστε να κλείσουν οι μεγάλες «τρύπες» που άνοιξαν λόγω της πανδημίας.

Από τα πιο πάνω είναι φανερόν ότι το 2022 θα επιδιώξουμε δύο στόχους στην οικονομία. Από τη μια είναι η ανάπτυξη και από την άλλη το συμμάζεμα των εξόδων που πήραν την ανιούσα λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Η επίτευξη των στόχων αυτών δεν είναι τόσο εύκολη, αφού εξαρτάται από πολλούς εσωγενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να ελεγχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η πανδημία τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. Η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι βασικό προαπαιτούμενο για την Κύπρο, μια χώρα που είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.

Το δεύτερο είναι να τηρηθούν ευλαβικά οι οδηγίες για συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Με βάση τα όσα υπάρχουν σήμερα αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Ήδη, όπως προβλέπεται στον νέο Προϋπολογισμό οι δαπάνες για το προσωπικό (κρατικό μισθολόγιο) θα αυξηθούν κατά 3% και οι λειτουργικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 8% το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα θα αυξηθούν, ενώ δεν υπολογίζονται οι πολλές προσλήψεις νέου προσωπικού που προγραμματίζονται να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με δεδομένο ότι ο Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 4% (6.7 δις ευρώ) και συνολικές δαπάνες 8.4 δις ευρώ, είναι φανερόν ότι για το 2022 δεν πρέπει να αναμένεται ιδιαίτερη βελτίωση στα ελλείμματα.

Θετικό στοιχείο το ότι ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες κατά 8%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι μέσα από την ανάπτυξη που θα βελτιωθούν τα εισοδήματα, ώστε το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες του. Χωρίς σημαντική ανάπτυξη, ούτε τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν, ούτε τα ελλείμματα θα μειωθούν.

Το 2022, λοιπό, έχουμε ένα νέο μεγάλο στοίχημα να κερδίσουμε. Θα πρέπει να ομαλοποιηθεί η εικόνα των δημοσίων οικονομικών και να επιταχυνθούν οι βηματισμοί της ανάπτυξης. Αν τα καταφέρουμε, τότε τα επόμενα χρόνια η οικονομία θα τεθεί πάνω σε νέες ράγες. Αν αποτύχουμε, τότε θα δημιουργηθεί ανάγκη για νέες περικοπές και εξοικονομήσεις. Και αυτό, γιατί και η Ε. Ένωση όπως ήδη ανακοίνωσε δεν θα επιδείξει άλλη ανοχή στις δημοσιονομικές ανισορροπίες των κρατών – μελών. Άρα, επιβάλλεται η τάχιστη διόρθωση των δημοσιονομικών.

Συνοπτικά, τη νέα χρονιά πρέπει να καταβάλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζουμε και η Βουλή να συνεργαστεί προς την ορθή κατεύθυνση και να μην έχουμε τις περσινές περιπέτειες.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!