19 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 21:28

Νέος Προϋπολογισμός και η πρόσκληση του 2022

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τον νέο Προϋπολογισμό για το έτος 2022 στη Βουλή. Με βάση τα όσα είπε στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο νέος προϋπολογισμός στοχεύει πέραν της ανάπτυξης και στη δημοσιονομική διόρθωση από τα πολλά ανοίγματα, λόγω της πανδημίας. Σε αριθμούς είπε ότι στοχεύεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 5% (1.1 δις ευρώ) στο 1.5% του ΑΕΠ.

Στα πλαίσια αυτά, ανάφερε ότι τα υπουργεία, τα υφυπουργεία και γενικά οι κρατικές υπηρεσίες πήραν οδηγίες για να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ώστε να κλείσουν οι μεγάλες «τρύπες» που άνοιξαν λόγω της πανδημίας.

Από τα πιο πάνω είναι φανερόν ότι το 2022 θα επιδιώξουμε δύο στόχους στην οικονομία. Από τη μια είναι η ανάπτυξη και από την άλλη το συμμάζεμα των εξόδων που πήραν την ανιούσα λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Η επίτευξη των στόχων αυτών δεν είναι τόσο εύκολη, αφού εξαρτάται από πολλούς εσωγενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να ελεγχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η πανδημία τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. Η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι βασικό προαπαιτούμενο για την Κύπρο, μια χώρα που είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.

Το δεύτερο είναι να τηρηθούν ευλαβικά οι οδηγίες για συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Με βάση τα όσα υπάρχουν σήμερα αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Ήδη, όπως προβλέπεται στον νέο Προϋπολογισμό οι δαπάνες για το προσωπικό (κρατικό μισθολόγιο) θα αυξηθούν κατά 3% και οι λειτουργικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 8% το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα θα αυξηθούν, ενώ δεν υπολογίζονται οι πολλές προσλήψεις νέου προσωπικού που προγραμματίζονται να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με δεδομένο ότι ο Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 4% (6.7 δις ευρώ) και συνολικές δαπάνες 8.4 δις ευρώ, είναι φανερόν ότι για το 2022 δεν πρέπει να αναμένεται ιδιαίτερη βελτίωση στα ελλείμματα.

Θετικό στοιχείο το ότι ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες κατά 8%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι μέσα από την ανάπτυξη που θα βελτιωθούν τα εισοδήματα, ώστε το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες του. Χωρίς σημαντική ανάπτυξη, ούτε τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν, ούτε τα ελλείμματα θα μειωθούν.

Το 2022, λοιπό, έχουμε ένα νέο μεγάλο στοίχημα να κερδίσουμε. Θα πρέπει να ομαλοποιηθεί η εικόνα των δημοσίων οικονομικών και να επιταχυνθούν οι βηματισμοί της ανάπτυξης. Αν τα καταφέρουμε, τότε τα επόμενα χρόνια η οικονομία θα τεθεί πάνω σε νέες ράγες. Αν αποτύχουμε, τότε θα δημιουργηθεί ανάγκη για νέες περικοπές και εξοικονομήσεις. Και αυτό, γιατί και η Ε. Ένωση όπως ήδη ανακοίνωσε δεν θα επιδείξει άλλη ανοχή στις δημοσιονομικές ανισορροπίες των κρατών – μελών. Άρα, επιβάλλεται η τάχιστη διόρθωση των δημοσιονομικών.

Συνοπτικά, τη νέα χρονιά πρέπει να καταβάλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζουμε και η Βουλή να συνεργαστεί προς την ορθή κατεύθυνση και να μην έχουμε τις περσινές περιπέτειες.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!