16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 4:05

Κατώτατος μισθός και αναγκαίες υπερβάσεις

ΟΣΟΙ νόμιζαν ότι το θέμα του κατώτατου μισθού θα ,ητα τους﷽ταγωνιστικρτους με μιαττον τρ «έκλεινε εν μια νυκτί», είτε δεν γνωρίζουν τις προεκτάσεις του, είτε αγνοούν τις πάγιες θέσεις εργοδοτών και συντεχνιών. Η εφαρμογή και στην Κύπρο του θεσμού του κατώτατου μισθού συζητείται εδώ και καιρό. Όμως, δεν υπήρξε συμφωνία επί του περιεχομένου του.

Οι εργοδότες αρχικά ήταν πλήρως αντίθετοι με την εφαρμογή αυτού του θεσμού στην Κύπρο. Στη συνέχεια, αφού είδαν ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της Ε. Ένωσης που δεν εφαρμόζει τον κατώτατο μισθό, αποδέχθηκαν να υιοθετηθεί, αλλά έθεταν διάφορα θέματα για τον τρόπο υπολογισμού και εφαρμογής του.

Οι Συντεχνίες από την πλευρά τους, ζητούσαν καθαρή υιοθέτηση του νέου θεσμού, όπως ισχύει στην Ε. Ένωση και τις απασχολούσε μόνο το ύψος του, που βασικά, δεν ήθελαν να είναι χαμηλός.

Το Υπουργείο Εργασίας πίεζε για εφαρμογή του κατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό εναρμονίζει τα εργασιακά μας θέσμια με τα αντίστοιχα της Ευρώπης και αφετέρου ενισχύει την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Τώρα, που πλησιάζουμε στο διά ταύτα, οι εργοδότες λένε ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη βάση για τον κατώτατο μισθό, ενώ εκκρεμεί ο τρόπος υπολογισμού του. Βασικά, οι εργοδότες δεν θέλουν να φορτώσουν τις επιχειρήσεις-μέλη τους με μια νέα θεσμική υποχρέωση που θα τις επιβαρύνει οικονομικά.

Ειδικά, σήμερα, με τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, οι εργοδότες θέτουν θέματα όπως το ρευστό οικονομικό τοπίο, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η ανταγωνιστικότητα τους και άλλα.

Ανεξαρτήτως, τώρα, όλων αυτών, η Κύπρος θα πρέπει να αποφασίσει για τον κατώτατο μισθό μέχρι τον Αύγουστο.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ξεκάθαρη θέληση της κυβέρνησης για εφαρμογή και στην Κύπρο αυτού του θεσμού, θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να μην υπάρξει σύγκλιση. Παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών στην πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα για το θέμα. Οι επαφές που είχε και θα έχει ο νέος Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες προβλέπεται ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό.

Η ανάγκη για εναρμόνιση μας με τα ευρωπαϊκά θέσμια ασκεί επιπρόσθετη πίεση για να βγει λευκός καπνός από τις νέες συσκέψεις.

Αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν εκείνο που απομένει είναι ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει στην Κύπρο. Και σ’ αυτό το σημείο πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί. Όχι, μόνο διότι δεν πρέπει να αδικήσουμε αυτούς που θα λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά και για να μην υπονομεύσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εικόνα της οικονομίας σήμερα δεν είναι η καλύτερη. Βασικοί τομείς της, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, τα ακίνητα κ.ά. μαστίζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα το κόστος ενέργειας εκτοξεύθηκε στα ύψη επηρεάζοντας το εξοδολόγιο των επιχειρήσεων.

Ενόψει όλων αυτών, εκείνο που φαίνεται ως η πιο λογική λύση είναι η υιοθέτηση του θεσμού του κατώτατου μισθού, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Οπότε εργοδότες και συντεχνίες θα πρέπει να κάνουν τις ανάλογες υπερβάσεις από την πλευρά τους.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!