8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 4:54

Καλά τα μέτρα, αλλά να σκεφθούμε και το αύριο…

Έστω και με αρκετή καθυστέρηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια. Φαίνεται ότι η κρίση στο Ισραήλ ώθησε την κυβέρνηση να εξαγγείλει τώρα τα μέτρα της, αντιλαμβανόμενη ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, όχι μόνο δεν θα συγκρατηθούν, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα διογκωθούν.

Ανεξαρτήτως αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προς την ορθή κατεύθυνση και αγγίζουν τους τομείς εκείνους, οι οποίοι προκαλούν πλήγματα στα εισοδήματα των πολιτών. Σημαντικό να σημειωθεί είναι και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι κοστολογημένα (παρά το ότι αρκετά είναι οριζόντια) και άρα η κυβέρνηση μέτρησε τα κουκιά της, σε συνάρτηση με τα δημόσια οικονομικά. Ακόμα, με τις αποφάσεις αυτές, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και ακούει τις εισηγήσεις είτε κομμάτων, είτε μαζικών οργανώσεων που πίεζαν για “γενναία” μέτρα.

Αν υπάρχει κάποια παρατήρηση που μπορεί κάποιος να κάνει είναι ότι το Σχέδιο Επιδότησης του επιτοκίου κατά 2% στα στεγαστικά δάνεια, θα μπορούσε να καλύψει και προηγούμενα δάνεια πριν την 1/1/2022.

Και αυτό, γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι που σύναψαν δάνεια τα προηγούμενα χρόνια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση πήρε ως βάση την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που ήταν η βασική αιτία εκτίναξης του πληθωρισμού και μετατρέπεται των επιτοκίων.

Ακόμα κάποιος μπορεί να πει ότι η επιδότηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούσε να συμπεριλάβει και τον Οκτώβριο (αρχίζει από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι Φεβρουάριο 2024), αφού αυτό το μήνα έχουμε και την κρίση στο Ισραήλ, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του αργού πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση για το Σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από όλους. Όντως, η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστήματος χωρίς την καταβολή αρχικού κεφαλαίου, με τη παροχή χορηγίας 1.000 ευρώ και με  αποπληρωμή σε διμηνιαία δόση των 150 ευρώ, είναι πολύ καλή λύση για όλους τους πολίτες. Μέχρι σήμερα πολλοί πολίτες αδυνατούσαν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους, γιατί δεν διέθεταν το κεφάλαιο. Τώρα, με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, αυτό θα είναι εφικτό. Θα πρέπει, όμως, η ΑΗΚ να ενισχύσει το δίκτυο της, γιατί αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα μέτρα είναι σωστά και αναμένεται αφενός να στηρίξουν τα εισοδήματα των πολιτών και αφ’ ετέρου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Τα 11 συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοστολογήθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ. και τα 6 μέτρα στεγαστικής πολιτικής σε 55 εκατ. ευρώ.

Εκείνο που έχει τώρα σημασία είναι να κατανοήσουν οι πολίτες ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν επ΄ άπειρον. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων μας δεν θα πρέπει να διοχετευθεί στην κατανάλωση, διότι θα συντηρήσουμε την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εξοικονομήσεις για τη συνέχεια, που φαίνεται να είναι δύσκολη, αν δεν τερματιστεί έγκαιρα ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Κατά τη γνώμη μας, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία αυτού του Σχεδίου, ώστε να διαχειριστούν ανάλογα τα εισοδήματα τους.

Από την άλλη το κράτος, οφείλει εκτός των μέτρων αυτών, να προχωρήσει σ’ ένα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, ώστε να αυξηθούν οι αντιστάσεις της σε νέες πληθωριστικές πιέσεις, που δεν αποκλείονται.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας ότι δεν μπορεί να επιδοτεί διαρκώς τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα κλπ των πολιτών, οπότε οφείλει να λάβει τα μέτρα της. Και αυτό, σημαίνει επαναμελέτη και ίσως επανασχεδιασμό σημαντικών πτυχών της οικονομικής πολιτικής της.

Ιωσήφ Ιωσήφ   

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!