27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:09

Καλά τα μέτρα, αλλά να σκεφθούμε και το αύριο…

Έστω και με αρκετή καθυστέρηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια. Φαίνεται ότι η κρίση στο Ισραήλ ώθησε την κυβέρνηση να εξαγγείλει τώρα τα μέτρα της, αντιλαμβανόμενη ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, όχι μόνο δεν θα συγκρατηθούν, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα διογκωθούν.

Ανεξαρτήτως αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προς την ορθή κατεύθυνση και αγγίζουν τους τομείς εκείνους, οι οποίοι προκαλούν πλήγματα στα εισοδήματα των πολιτών. Σημαντικό να σημειωθεί είναι και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι κοστολογημένα (παρά το ότι αρκετά είναι οριζόντια) και άρα η κυβέρνηση μέτρησε τα κουκιά της, σε συνάρτηση με τα δημόσια οικονομικά. Ακόμα, με τις αποφάσεις αυτές, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και ακούει τις εισηγήσεις είτε κομμάτων, είτε μαζικών οργανώσεων που πίεζαν για “γενναία” μέτρα.

Αν υπάρχει κάποια παρατήρηση που μπορεί κάποιος να κάνει είναι ότι το Σχέδιο Επιδότησης του επιτοκίου κατά 2% στα στεγαστικά δάνεια, θα μπορούσε να καλύψει και προηγούμενα δάνεια πριν την 1/1/2022.

Και αυτό, γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι που σύναψαν δάνεια τα προηγούμενα χρόνια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση πήρε ως βάση την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που ήταν η βασική αιτία εκτίναξης του πληθωρισμού και μετατρέπεται των επιτοκίων.

Ακόμα κάποιος μπορεί να πει ότι η επιδότηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούσε να συμπεριλάβει και τον Οκτώβριο (αρχίζει από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι Φεβρουάριο 2024), αφού αυτό το μήνα έχουμε και την κρίση στο Ισραήλ, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του αργού πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση για το Σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από όλους. Όντως, η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστήματος χωρίς την καταβολή αρχικού κεφαλαίου, με τη παροχή χορηγίας 1.000 ευρώ και με  αποπληρωμή σε διμηνιαία δόση των 150 ευρώ, είναι πολύ καλή λύση για όλους τους πολίτες. Μέχρι σήμερα πολλοί πολίτες αδυνατούσαν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους, γιατί δεν διέθεταν το κεφάλαιο. Τώρα, με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, αυτό θα είναι εφικτό. Θα πρέπει, όμως, η ΑΗΚ να ενισχύσει το δίκτυο της, γιατί αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα μέτρα είναι σωστά και αναμένεται αφενός να στηρίξουν τα εισοδήματα των πολιτών και αφ’ ετέρου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Τα 11 συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοστολογήθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ. και τα 6 μέτρα στεγαστικής πολιτικής σε 55 εκατ. ευρώ.

Εκείνο που έχει τώρα σημασία είναι να κατανοήσουν οι πολίτες ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν επ΄ άπειρον. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων μας δεν θα πρέπει να διοχετευθεί στην κατανάλωση, διότι θα συντηρήσουμε την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εξοικονομήσεις για τη συνέχεια, που φαίνεται να είναι δύσκολη, αν δεν τερματιστεί έγκαιρα ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Κατά τη γνώμη μας, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία αυτού του Σχεδίου, ώστε να διαχειριστούν ανάλογα τα εισοδήματα τους.

Από την άλλη το κράτος, οφείλει εκτός των μέτρων αυτών, να προχωρήσει σ’ ένα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, ώστε να αυξηθούν οι αντιστάσεις της σε νέες πληθωριστικές πιέσεις, που δεν αποκλείονται.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας ότι δεν μπορεί να επιδοτεί διαρκώς τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα κλπ των πολιτών, οπότε οφείλει να λάβει τα μέτρα της. Και αυτό, σημαίνει επαναμελέτη και ίσως επανασχεδιασμό σημαντικών πτυχών της οικονομικής πολιτικής της.

Ιωσήφ Ιωσήφ   

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!