20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:00

Η ρητορική Ερντογάν και ο κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει φτάσει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο χώρας που απειλεί με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο και τόση συχνότητα άλλες χώρες και μάλιστα, η μια (Ελλάδα), να είναι και σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ.

Αρχικά, όλοι στην Αθήνα και διεθνώς, απέδωσαν τις τουρκικές απειλές σε προεκλογικές σκοπιμότητες του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει αύξηση του εθνικιστικού κλίματος στην Τουρκία. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και σε συνδυασμό με κάποιες εξελίξεις, όπως η άρση της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, η αγορά υπερσύγχρονων Γαλλικών αεροπλάνων και πλοίων από την Ελλάδα, η στροφή των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, η ουδετερότητα Ερντογάν στην κρίση της Ουκρανίας και άλλα, έφεραν τις εξελίξεις στο σημερινό σημείο, όπου όλα είναι πιθανά.

Ο Ερντογάν, σήμερα, εκτός της δυτικής απομόνωσης του, είναι εκτεθειμένος και στο δικό του ακροατήριο, αφού αντιπολίτευση, ΜΜΕ και πολίτες του ζητούν να υλοποιήσει τις απειλές του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν έγινε αιχμάλωτος της δικής του επιθετικής πολιτικής κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ενόψει όλων αυτών, όλοι διερωτούμαστε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η επιθετικότητα της Τουρκίας. Η μέχρι πρόσφατα εκτίμηση ότι ο Ερντογάν φωνάζει και απειλεί για εσωτερική κατανάλωση, άρχισε να ξεθωριάζει. Ακόμα, η άποψη ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα τον συγκρατήσουν, φαίνεται να μην ισχύει στον βαθμό που όλοι θα θέλαμε.

Η κατάσταση, λοιπόν, είναι κρίσιμη. Ο Ερντογάν είναι στη γωνιά και αναζητά διεξόδους, οι εξελίξεις στην Ουκρανία επαυξάνουν τη διεθνή αβεβαιότητα και η επιρροή της Δύσης στην Τουρκία εξασθενίζει. Όλα αυτά καθιστούν το ενδεχόμενο να προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια πιο πιθανό. Σίγουρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε ανοικτό πόλεμο με την Ελλάδα ή την Κύπρο, όμως μπορεί να αποπειραθεί να προκαλέσει επεισόδιο σε κάποιο ελληνικό νησί ή να επιβάλει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, π.χ. εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις τουρκικές προκλήσεις και μέχρι στιγμής δείχνουν την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ωστόσο, αν επιχειρηθεί κάποια πρόκληση από την Τουρκία, η Αθήνα τουλάχιστον, δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Αν γίνει αυτό, τότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει χειρότερες εξελίξεις.

Η Τουρκία έστησε ένα παιχνίδι πολέμου και τώρα θα πρέπει είτε να αποπυροδοτήσει τη βόμβα, είτε να ανάψει το φυτίλι, για να εκραγεί. Στην πρώτη περίπτωση ο Ερντογάν θα εκτεθεί περισσότερο στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης. Στη δεύτερη περίπτωση θα αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του.

Υπό τις περιστάσεις, εμείς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας με ψυχραιμία, να καταγγέλλουμε τον Ερντογάν και τους σχεδιασμούς του στον ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην Ε. Ένωση και αλλού, να ενεργοποιούμε τις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτο) και να προετοιμαζόμαστε αμυντικά για κάθε ενδεχόμενο. Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλες επιλογές.

Ας ελπίσουμε ότι η κατηφόρα που πήρε ο Ερντογάν δεν θα τον οδηγήσει σε ενέργειες που θα πυροδοτήσουν μια πολεμική σύγκρουση είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!